Könyvek

Kerstin Gier – Nefelejcs 1. – Ami a fényben nem látható

Kerstin Gier már csak azért is kiemelkedik a Könyvmolyképző Kiadó külföldi szerzői közül, mert a többséggel ellentétben nem az USA-ban, hanem Németországban él és alkot. Szórakoztató ifjúsági regényei nemzetközi bestsellerekké váltak, sőt az Időtlen szerelem-trilógia történetét még meg is filmesítették! 2022 decemberében pedig megjelent nálunk is az írónő legújabb Young Adult fantasy könyve a Nefelejcs, Budai Zita fordításában.

Quinn von Arensburg menő, okos és népszerű az iskolában. Matilda a gyűlölt szomszéd család, a bibliai sorscsapásként emlegetett Martinék egyik lánya. Imádja a fantasy történeteket, és hosszú évek óta rajong a fiúért. Quinnt a legjobb barátja születésnapi buliján félelmetes lények veszik üldözőbe, és súlyosan megsérül. A balesete után olyan dolgokat fedez fel, amelyek leginkább egy fantasy regény lapjaira illenének. Lehetséges, hogy ez a valóság?

Quinn nem mer beszámolni a látottakról senkinek, nehogy őrültnek gondolják. Amikor azonban a temetői szobor rémes rímekben kezd beszélni, és bizalmasan rámosolyog egy koponyamodell, a fiú végképp elbizonytalanodik. Matilda segíteni akar neki, ezért beleveti magát egy veszélyekkel teli, varázslatos kalandba. Quinn pedig nem számított arra, hogy a mágikus utazásuk során szerelembe esik, ráadásul a gödröcskés képű szomszédlánnyal.

21. századi Rómeó és Júlia történet egy fantasy világban

A Nefelejcs történetét két szemszögben olvashatjuk, ugyanis Matilda és Quinn E/1. személyben íródott fejezetei váltják egymást. Ennek köszönhetően mindkét főszereplőt viszonylag gyorsan, de alaposan megismerhetjük. Quinn egy tipikus menő srácnak tűnik elsőre, viszont a halálközeli élménye után kicsit visszavesz az arroganciából. Bepillantást nyerhetünk a gondolataiba, amelyek kezdetben a baleset és a természetfeletti lények körül forognak, majd egyre inkább felszínre törnek a különös szomszédlány iránti érzései. Matilda szigorú szabályok szerint él vallásos családjával, de őt leginkább csak Quinn és a fantasy regények érdeklik. A párhuzamos világ felfedezésekor végre hasznára válik mindaz, amit a könyvekből tanult.

A Perem, avagy Jácint szerint „Egyszerűbb, ha nem gondolsz bele!”

Kerstin Gier ismét egy különleges fantasy világot épített fel. Korábban már olvashattunk időutazásról és álombéli kalandokról, most pedig megismerhetjük a Perem működését. Quinn és Matilda néhány különös alak – egy halott népi költő beszélő szobra, Friedrich Nietzsche szelleme, Tündér és Jácint, illetve a bölcs Cassian professzor – segítségével felfedezik azt, „ami a fényben nem látható”.

Az írónő követhetően mutatja be a párhuzamos világot, de ha elakadnánk, akkor egyszerűen hátra lapozhatunk a szereplők listájához, ahol a Perem lakóiról és működéséről is találunk információkat. Ahogy halad előre a történet, fokozatosan egyre többet tudunk meg a természetfeletti lényekről, a mágiáról és a Perem politikai csatározásairól is.

A mellékszereplők által válik igazán sokszínűvé a Nefelejcs világa.

Bár Quinn és Matilda szerethető karakterek, engem leginkább az olyan mellékszereplők varázsoltak el, mint a vízköpő démon Baximilian Grimm. Vele kapcsolatban az a legérdekesebb, hogy Matilda megkérdezi, rokonságban áll-e az Időtlen szerelem-trilógia Xemerius nevű közönségkedvenc vízköpőjével. Tündér és Jácint is sokszor megnevettettek, de a legviccesebb számomra Cassian professzor volt már csak a neve miatt. Az Ezüst lángok udvara után nehéz elképzelni egy bölcs és komoly Cassiant.

A gonosz kalapos öregurat, Hectort nem láttam valódi fenyegetésnek, és hamar kiderült, hogy nála sokkal nagyobb veszély leselkedik a főhősökre. Quinn legjobb barátja, Lasse pedig szánalmas volt az exbarátnő Lillyvel együtt. Matilda családja engem nagyon idegesített, és nemcsak azért, mert „bibliai sorscsapások”. A legnagyobb gondom az volt, hogy mindig összekevertem az egyes családtagokat, főleg a lányokat, és ezen a szereplők listája sem segített.

Gyönyörű éldekorációt és varázslatos borítót kaptunk!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti német borítót, és egy éldekorált kiadással is meglepte Kerstin Gier magyar olvasóit. Sajnos ez a változat csak limitált példányszámban volt elérhető, de érdemes előjegyezni a kiadó webshopjában, hátha készül még belőle utánnyomás. A borító hozza az írónő regényeinek megszokott stílusát, így ez a kötet is kiemelkedő dísze lesz a könyvespolcunknak.

A Nefelejcs izgalmas bevezetés egy varázslatos világba, két valószínűtlen szerelmessel a főszerepben.

Számomra ez a könyv kiemelkedik az írónő korábbi regényei közül. Nyitókötet lévén a történet egyszerű, de élvezhető, tele izgalmas és vicces jelenetekkel. A karakterek szerethetőek – természetesen Ácskampó doktornő kivételével –, és kíváncsi vagyok, hogyan alakul a sorsuk. Úgy érzem, a Perem világa még sok-sok rejtélyt tartogat mind Matilda és Quinn, mind az olvasók számára. Ha szeretitek a Young Adult fantasy regényeket, akkor ez is tetszeni fog!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Jennifer L. Armentrout – A legfényesebb éjszaka

Hozzászólások