Könyvek

Kari Hotakainen – Az ismeretlen Kimi Räikönnen

Régóta vágytam már a Helikon Kiadó legújabb olvasmányára. Az életrajzi kötet a híres Forma 1-es finn pilóta, Kimi Räikönnen valódi énjével ismertet meg minket. A Jégember karrierjét szinte a kezdetektől figyelemmel követem, így epekedve vártam, hogy a kezembe vehessem ezt a sokatmondó regényt, amelyet a szintén finn író, Kari Hotakainen készített.

Akik ismerik a Forma 1-et, azok tudják, hogy milyennek akar tűnni a pilóta. Kimi nem egy beszédes típus, általában meghúzódik a háttérben, eszik egy jégkrémet, néha pedig egy-egy beszólásával mosolyra készteti az újságírókat. Az ismeretlen Kimi Räikönnen című alkotás által viszont bepillanthatunk abba, hogy milyen is valójában a versenyző, hogy éli az életét és legfőképpen azt, hogy miért is nem akar többet adni magából a média számára.

Reggel, munkába menet a kimerült anya azon tűnődik, ami a férjével már hosszú idő óta emészti őket. A fiú nem beszél. Egyetlen szót sem szól. Pedig mindjárt hároméves.”

Így indul a napjaink egyik legsikeresebb pilótájáról szóló könyv. Kimi 1979-ben látta meg a napvilágot, majd 39 évvel később elkészült a sztori, amelyre mindenki várt. Kari Hotakainen által a finn Ferraris időszakának egyik legmeghatározóbb évébe kapunk bepillantást. Kuala Lumpurban kezdünk, ahol Kimi végül nem indult a versenyen, mert hibát véltek felfedezni az autójában. Az író a versenyzővel egy autóban utazott a helyszínre, majd több alkalommal követte őt a szállodáig, majd pedig az autóig.

Később irányt változtatnak és egyik pillanatról a másikra a pilóta svájci otthonában találjuk magunkat. A versenyzőnek felesége és két gyermeke van, Robin és Rianna. Robin 2015-ben látta meg a napvilágot Kimi fiaként, míg Rianna érkezéséig 2017-ig kellett várniuk. Felesége Minttu szintén finn, modellként tevékenykedik, ha éppen nem gyermeket nevel. A könyv által betekintést nyerhettünk az otthonukba, a szupersztár Ferrari-s viselkedésébe és nem utolsó sorban, jobban megismerhettük őt. Bár nem nehéz kitalálni, hogy a férfi kicsit sem szereti az interjúkat, itt többször is hangot adott ennek. A beszélgetés közben fiával játszott teljesen gondtalanul.

“A szigetvilág közepén megszólal Kimi mobilja. A Ferrari szerződéséről van szó. Kimi egy ideig telefonál, aztán bejelenti a bandának, hogy kész a szerződés, nem kell többet foglalkozni vele. A tengerbe hajítja a telefont.”

Kari a könyv miatt több alkalommal is szóra bírta a pilóta családját, köztük édesanyját és testvérét is. Kimi édesapja 2010-ben elhunyt, így ő már sajnos nem ismerhette meg az unokáit, azt viszont még volt lehetősége látni, ahogy a fiából Forma 1-es világbajnok lesz. A 2008-as idény felejthetetlen időszak volt számára, hiszen nagy küzdelmek árán az utolsó versenyen vált a legjobbá abban az évben.

A kötet elvitt minket továbbá Kimi edzéseire, úszásaira, versenyei egy részére, így megismerhettük a napi rutinját. Az alkotás kendőzetelnül mutatja be, hogy milyen ő valójában a Jégember, aki nem is annyira rideg, mint azt a közönség gondolja róla egyszerűen csak ilyen a stílusa a finn népnek, így neki is.

Összességében valóban sokkal többet megtudhattam a versenyzőről, de mégsem érzem teljesen valóságosnak. Ezzel nincs is baj, hiszen csak a munkáját végzi, az életét a nyilvánosságtól távolt éli családjával. Mindig tudtam, hogy Kimi nagyszívű, csak szimplán szókimondó, ami sokakat elijeszt tőle. Kari próbálta jobban megismertetni a közönséggel, ami részben sikerült neki, hiszen a pályától kezdve, az edzéseken át egészen a saját otthonába elkalauzolta az olvasót. Minden rajongónak kötelező darab, aki kicsit is szereti a Forma 1-et és Kimi Räikönnent. Én 15 éve követem nyomon a versenyeket, így tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom és szerencsére nem bántam meg. Köszönet a példányért a Helikon kiadónak!

Hozzászólások