Könyvek

Karen Dionne – A bűnös nővér

A testvéri kötelék az egyik legszorosabb az összes emberi kapcsolat közül. Az ember kiáll a testvére mellet jóban és rosszban, segíti őt ha szüksége van rá és mindig feltétel nélkül megbízhat benne. De mi van ha ez a kapcsolat végérvényesen megsérül? Ha valami olyasmi történik, ami után már semmi sem lesz a régi? Karen Dionne erre és még több más, hasonló morális problémára keresi a választ A bűnös nővér című regényében.

A történet főszereplője Rachel, aki önkéntes száműzetését tölti egy michigan-i elmegyógyintézetben. Az elmúlt tizenöt évben, mióta az intézmény lakója mindennap próbálja összerakni az emlékeit, hogy újra fel tudja idézni szülei halálának napját. Meg van ugyanis győződve róla, hogy ő volt az, aki egy puskával lelőtte az anyját, aminek hatására az apja öngyilkos lett.

Ám egy nap egy barátjának, Trevor-nak köszönhetően olyan dologra ébred rá, ami miatt az egész addigi élete fenekestől felfordul és minden amiben addig olyan elszántan hitt megkérdőjeleződik. Nekiindul tehát, hogy végére járjon a dologoknak és visszatér oda, ahol az egész tragédia történt: a Felső-félsziget erejének mélyén álló öreg vadászházba, ami egykor az egész család idilli paradicsoma volt.

A lány lassanként elkezdi felfejteni a szálakat, ám rövidesen rá kell jönnie, hogy amit addig egy gondtalan és békés menedéknek hitt az talán nem is annyira nyugodt, mint amire emlékezett.

A könyv tehát egy rendkívül erős és rejtélyes alapötlettel indít. Adott egy tizenöt évvel ezelőtti tragédia, aminek során Rachel mindkét szülője meghalt, a lány, akinek csak szórványos emlékei maradtak arról a napról, a nővére, Diana, aki mintha egyáltalán nem érezne semmit és a nagynénjük, Charlotte, aki több titkot rejteget, mint gondolnák.

A történet két idősíkon játszódik, felváltva vagyunk a lány, Rachel és az anya, Jenny bőrében. A történések elég lassan bontakoznak ki előttünk, bár az írónő pár árulkodó nyomot már korábban elejtett, amiket ha elég szemfülesek vagyunk és észreveszünk, már nem olyan nehéz kikövetkeztetni a történteket.

Ha egyszer elvetted valaki életét, összetörsz; végtelen parányi darabra szakadsz, amit senki és semmi nem tud már összeilleszteni.

Sajna azért találkozhatunk egy-két logikai bakival is a történetben, de ezek szerencsére nem vesznek el sokat az olvasási élményből.

Ami nekem személy szerint nagyon tetszett a könyvben, azok a vadbiológiával foglalkozó részek. Mivel a testvérek mindkét szülője biológus volt, így érthetően sokszor előkerül ez a téma. Maga Rachel is nagyon érdeklődik a terület iránt, így még inkább indokolt volt a többszöri szerepeltetés. Tetszett, hogy az írónő nemcsak odacsapott két mondatot az ilyen részeknél, hanem érezhető volt, hogy alaposan utánajárt a témának és releváns dolgokról beszélt.

A szereplők közül nehéz kedvencet választani, mert sajnos most senkihez sem tudtam igazán erősen kötődni. Ha mindenképpen mondanom kellene valakit, akkor talán Rachel-t választanám, látva az elszántságát és az akaraterejét. Még azután is, hogy tizenöt évet sínylődött egy elmegyógyintézetben és a felnőtt lét minden aspektusa szinte teljesen ismeretlen a számára, képes a legvégsőkig küzdeni és elmenni, hogy kiderítse az igazságot.

Érdekes volt még látni a két testvér közötti kapcsolatot, azt, hogy Rachel testvére Diana hogyan reagál, mikor újra találkozik a húgával és milyen rég eltemetett titkok kerülnek hirtelen a felszínre. Az idősebb nő betegségének alakulásáról is érdekes volt olvasni, arról hogy ez hogyan befolyásolja mind a saját, mind a körülötte élők életét. A karakterek tehát kellően kidolgozottak, a feszültség pedig olyan szépen van adagolva végig, hogy olvasás során a folyamatos borzongás garantált!

Ha megismered az igazságot, azt nagyon nehéz elfelejteni.

Mikor pedig már azt hinnénk, hogy teljesen egyértelmű a helyzet és rájöttünk ki a bűnös, az írónő még bedob egy utolsó nagy csavart a történetbe, ami teljesen összekuszálja a dolgokat.

Összességében tehát elmondható, hogy Karen Dionne A bűnös nővér című könyve egy izgalmas thriller és helyenként meglepően mély családregény, amely tökéletes kikapcsolódás lehet egy nehéz nap után. Ajánlom mindazoknak, akik egy igazán pörgős és helyenként vérfagyasztó történetre vágynak!

A recenziós példányért köszönet illeti az Agave Könyveket!

Ariel Lawhon – Fedőneve Hélène

Hozzászólások