Könyvek

Karády Anna – A füredi földesúr

Megérkezett Karády Anna írónő A füredi lány című könyvének folytatása, A füredi földesúr! Talán nem hazudok ha azt mondom, a jelenleg futó könyvsorozataim között ezt a regényt vártam az egyik legjobban, ugyanis Anna stílusa mindamellett, hogy elképesztően olvasmányos, nagyon tanulságos is.

A füredi földesúr ott folytatódik, ahol A füredi lány véget ért. Almássy Anna és Oroszy Mihály sok megpróbáltatás után végre házasok, azonban ez még nem jelenti azt, hogy boldogan éltek, amíg meg nem haltak. A házasságot ugyanis építeni és ápolni kell, ráadásul hatalmas különbségek vannak egy 21. századi és egy 18. századi között. Míg korunkban sokkal lazábbak a viszonyok, egy nő élheti a mindennapi életét, dolgozhat, otthon maradhat, ugyan annyi joga van mindenhez, mint egy férfinak, addig ez Oroszy Mihály idejében teljesen máshogyan volt. Annának pedig ezt meg kell tanulnia elfogadni.

Anna és Mihály kapcsolata nem egyszerű, mindkettőjüknek dolgozniuk kell azon, hogy nemcsak a kor szelleme szerint működjön ez a házasság, hanem valóban jó és harmonikus legyen, tele szeretettel és szerelemmel. Pontosan emiatt ez a kötet sokkal inkább az érzelmekről és a lelki vívódásokról szól, hiszen közeledik a napforduló, mikor Anna hazatérhetne családjához. Ő viszont már férjes asszony. Vajon hogyan fog dönteni?

Karády Anna varázslata számomra abban áll, hogy nem csupán egy romantikus történelmi regényt alkotott meg olvasói számára, hanem ebben az abszolút kikapcsolódást ígérő műben fejleszti a műveltségünket. A 18. század szokásairól és mindennapjairól nagyon kevés információja van az átlagembernek, hiszen valljuk be, pár bemagolt évszámot és történelmi eseményt leszámítva nem jut erről a korszakról sok minden eszünkbe. A füredi földesúr viszont – akárcsak az első része – számtalan érdekességet tartogat. Kik voltak a betyárok, milyen nehézségeket okozott a tél, milyen állatoktól kellett tartani, mi volt a feladata, a kötelessége egy korabeli asszonynak? Mit engedhetett meg magának és mit nem?

Karády Anna pillanatok alatt képes visszarepíteni minket a 18. századba.

Nagyon tetszett, hogy ezúttal sem egy száraz történelemórát kaptunk rendeletekkel és dátumokkal, hanem egy szórakoztató művet arról, hogyan éltek a mindennapokban. Ezeket pedig Almássy Annának is át kellett élnie és meg kellett tanulnia ebbe belerázódni. A szolgálói helyzetet már ismerte és megtanulta, azonban mint nemesasszony, egyszerre volt könnyebb és nehezebb szituációban is. Mint feleség, nemcsak azzal kellett megbirkóznia, hogy eldöntse, férjét válassza-e vagy pedig a családját, akik a másik évszázadban vannak, hanem azzal is, hogy felvegye a szokásokat, ami nagyon nehéz egy modern nő számára. Anna őszinte és szabad ember volt, aki valljuk be, valamekkora akaratossággal és makacssággal is rendelkezik, így igen nehéz megszokni azt, hogy alárendelje magát egy férfinak és engedelmeskedjen neki. A feudális rendszer ugyanis teljesen eltér a maitól.

Izgultam, hogy a szereplők boldogan éljenek.

Anna küzd azért, hogy fennmaradjon a szerelmük, erős és őszinte legyen. Mihály pedig hiába meglepően elfogadó, azonban az ő életszemlélete akaratlanul bár, de teljesen más. Próbálja megérteni szerelme szemléletét, viszont ez úgy, hogy nem ismeri a 21. századot, nagyon nehéz és ezért lehetetlen rá rossz szemmel nézni. Pontosan emiatt az olvasó szíve a regény során nemegyszer megszakad, kezünket tördelve ülhetünk a regény felett, hogy minden rendben legyen ezzel a csodálatosan varázslatos párossal. A regény ugyanis tele van váratlan fordulatokkal és megpróbáltatásokkal.

Fontos megjegyeznem, hogy sok esetben a sorozatok egyes kötetei részről-részre hol gyengülnek, hol erősödnek. Karády Anna írónő esetében úgy érzem, ez a második kötet sokkal dinamikusabb volt és folyton-folyvást játszott az érzelmeimmel, emiatt pedig jobban is szerettem, mint A füredi lányt. Az első kötet egy megkapó és izgalmas bevezető volt egy szó szerinti időutazásba, míg ez a könyv már egyből berántott a világába és dúskált az izgalmakban és az akcióban, amire természetesen rásegített a megdöbbentő bevezető. Kétségtelenül összetörte a szívemet.

Könnyen olvasható, lendületes és fordulatokban gazdag.

A regény lendülete abszolút magával ragad, hiszen az írónő egyszerűen és könnyedén fogalmazza meg a történetet. Van egy jellegzetes stílusa, ami tökéletesen illeszkedik ehhez az álomvilághoz. Pillanatok alatt bele lehet feledkezni. Az pedig, hogy ennyi információt és érdekességet belehalmoz a kor sajátosságaiból, legyen az történelmi esemény, ruhaviselet, temetkezési szokások, csak fokozza az egésznek a hangulatát.

A történelmi regények kedvelőinek, a romantikus regények után vágyóknak, a természet kedvelőinek bátran merem ajánlani A füredi lány sorozatot, nem fognak csalódni.

Az előolvasási lehetőségért köszönet az írónőnek és az Álomgyár Kiadónak!

Borsa Brown – Légy(ott) Isztambulban

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?