AHdvent

AHdvent 23. nap: Karácsonyi lelassulás – avagy, hogy hozd magad hangulatba?

A koronavírus nagyon sokban befolyásolta a mindennapjainkat: manapság már mindenhova maszkot kell viselnünk, nem lehetünk este nyolcnál tovább az utcán és kerülnünk kell azokat, akikkel nem egy háztartásban élünk. Így természetesen a karácsonyra is sokkal nehezebb ráhangolódni, az embernek pedig többet kell tennie azért, hogy egy kicsit körbe lengje ünnepi hangulat. De vajon mi az ami ilyenkor segíthet? Olvassatok tovább és kiderül!

Díszítsük fel a lakást!

Már az is nagyon sokat segíthet a karácsonyi hangulatunkon, ha előszedjük a díszeinket- esetleg újakat vásárolunk, illetve és kicsinosítjuk vele a környezetünket. Természetesen nem kell túlzásba vinni, de pár megfelelő helyen elhelyezett dísz vagy kellemes, meleg fehér fényű égősor segíthet, hogy kicsit közelebb érezzük magunkat az ünnepekhez.

Hallgassunk karácsonyi zenéket!

Szintén segíthet meghozni a hangulatot, ha kifejezetten karácsonyi stílusú zenékkel készülődünk. Számos YouTube vagy Spotify lejátszási listát találhatunk, amit külön erre az időszakra, az alkalomhoz illő slágerekkel töltöttek meg, így nekünk már csak annyit kell tennünk, hogy elindítsunk egy ilyet és hagyjuk, hogy átjárjon minket az ünnepi hangulat.

Süssünk mézeskalácsot vagy készítsünk forrócsokit!

Rögtön közelebb érezhetjük magunkhoz a karácsonyt, ha nekiállunk mézeskalácsot sütni és az illat belengi az egész lakást. Sokszor már az is elég ha csak a fűszereket szagoljuk meg, amik szintén hasonló hatást tudnak elérni. Ugyanez vonatkozik a forrócsokira, aminél tipikusabb téli italt nagyon nehezen lehetne találni, ráadásul az elkészítése is remek közös program lehet. Tizennyolc éven felülieknek pedig jó opció lehet még ugyanerre a forraltbor készítés is.

Illatosítsuk be a lakást!

Az ízek mellett az illatok is nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy közelebb érezzük magunkhoz az ünnepeket. Ha éppen nincs kedvünk valamilyen karácsonyi ételt vagy italt készíteni, segíthet az is, ha beszerzünk valamilyen hasonló aromával rendelkező illatgyertyát vagy bármilyen más illatosítót. Ezek szintén nagyon sokat tudnak segíteni a hangolódásban.

Szervezzünk közös programokat, de hagyjunk helyet a pihenésnek is!

Habár a korlátozások miatt nem nagyon van lehetőségünk konkrét programokat szervezni, a természetben még nyugodtan tehetünk egy-egy hosszabb sétát. Érdemes az ilyesmit a gyerekekkel, párunkkal vagy a családdal együtt tenni, hiszen ez nemcsak a testi, de a lelki egészségünknek is jót tesz. Viszont nagyon fontos már a karácsony előtti napokban odafigyelni arra is, hogy legyen egy kis időnk magunkra is és ne legyen minden percünk beosztva.

Kerüljük a túlzott képernyőhasználatot!

Habár ebben az időszakban szinte már minden munkához elengedhetetlen egy laptop vagy legalább egy okostelefon, próbáljuk meg ezeket tényleg csak a munkához használni és mikor azzal végeztünk ténylegesen tegyük is le őket. Ne böngésszük folyamatosan a hírfolyamot, hiszen az nemcsak a szemnek árt, de a legtöbbször csak felesleges stresszforrásként funkcionál, ami garantáltan rombolja az ünnepi hangulat faktorát.

Nektek milyen trükkjeitek vannak, amikkel gyorsan karácsonyi hangulatba tudtok kerülni? Írjátok meg nekünk kommentben! 

Hozzászólások