Agave KönyvekHírekKönyvek

Júniusban érkezik az olimpikon Juszra Márdini regénye!

Juszra Márdini történetét sokan ismerhetjük már a közösségi médiából. A szír lány Európába menekült a hazáját feldúló háború elől, hogy valóraváltsa álmát, és úszóbajnok legyen. Útja során többek közt Magyarországot is érintette, így nem meglepő, hogy az Index és a Szeretlek magyarország is nyomon követte sorsát.

Juszra hazájában a Szíriai Olimpiai Bizottság támogatásával edzett, majd 2012-ben Szíria képviseletében részt vett a rövidpályás úszó világbajnokságon Törökországban. Hamarosan viszont, a háború fokozódásával egyre veszélyesebbé vált az élet Szíriában. Juszra és családja bombatámadásban elvesztették házukat, és sokan meghaltak a támadásokban. A fiatal olimpikon 2015 augusztusában nővérével úgy döntöttek, elhagyják otthonukat és életveszélyes útnak Európába, hogy normális életet élhessenek és valóra válthassák álmaikat.

Juszra a menekültválság ideje alatt járt Magyarországon. A Pillangó: Menekültből olimpikon  A remény, kitartás és diadal felkavaró története című önéletrajzi könyvében hazánk is fontos szerepet kapott. Részletesen feleleveníti benne, hogyan élte meg az átkelést Berlinbe, és milyen tapasztalatokat szerzett nálunk. Milyen volt átélni mindazt, amit mi csak a hírekből ismerhettünk meg.

Íme egy kis ízelítő a könyvről, ami az Agave Könyvek honlapján most kedvezményesen előrendelhető:

Juszra Márdini: Pillangó

Menekültből olimpikon – A remény, kitartás és diadal felkavaró története

Egy fiatal szír úszóversenyző felejthetetlen története arról, hogy hogyan mentette meg menekülttársait a vízbe fúlástól, és jutott ki Magyarországon keresztül a riói olimpiára.

A fiatal szír menekültlány, Juszra Márdini egész életében úszóversenyzőnek készült, amíg a háború véget nem vetett békés, boldog gyerekkorának. Arra kényszerült, hogy a családját és a hazáját hátrahagyva Európában próbáljon új életet kezdeni nővérével, Sarával. Egy olyan országban, ahol nem kell attól rettegnie, hogy bombák hullanak az égből a medencébe vagy az otthonába. Juszra mindvégig elszántan küzdött azért, hogy ne kelljen feladnia úszóversenyzői karrierjét. 2015 nyarán egy zsúfolt gumicsónakban tartott Görögország partjai felé a háborgó tengeren, és amikor a csónak motorja tönkrement, nem volt más választása: beugrott a vízbe a nővére mellé, majd két társukkal együtt három és fél órát töltöttek a vízben, hogy biztonságban partra segítsék a csónakot, megmentve ezzel a többi menekült életét.

Juszra a menekültválság kellős közepén jutott el Németországba Szerbián, Magyarországon és Ausztrián át. Rendkívüli részletességgel elmesélt történetében megelevenednek a tudósításokban látott drámai képek, és betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan élte meg egy kamaszlány ezt az életveszélyes utazást. Berlinbe érve Juszra továbbra is keményen harcolt, hogy valóra váljon mindaz, amiről gyerekkora óta álmodott. Elszántságát végül siker koronázta: 2016-ban indult a riói olimpián az Olimpiai Menekültcsapat tagjaként, és tavaly Magyarországra is visszatért az úszóvilágbajnokságra. Azóta jószolgálati nagykövetként járja a világot, hogy megossza az emberekkel inspiráló élettörténetét, és emlékeztesse őket: a menekültek hétköznapi emberek, akiket a háború borzalmai kényszerítettek arra, hogy elhagyják a hazájukat.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?