Könyvek

Június 13-án kezdődik a 90. Jubileumi Ünnepi Könyvhét!

Két hét múlva, június 13-án nyit a 90. (jubileumi) Ünnepi Könyvhét, amely idén is izgalmas programokkal kecsegtet. Budapesten az idén új, izgalmas helyszínen, a Duna-korzón rendezik meg a legnagyobb múltú könyves eseményt. 

Idén 90. alkalommal kerül megrendezésre a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvénye, az Ünnepi Könyvhét, melyhez 18. alkalommal kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok eseményei. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének rendezésében idén június 13. és 17. közé esik a dátum, amit ideje máris bevésni a naptárakba!

Külön érdekesség a gyermekes családok számára, hogy a 2001-es Olvasás Éve óta a szervezők a Gyermekkönyvnapokat is hozzákapcsolták az eseményhez, hogy a korábban szerényebb médiafigyelmet élvező gyermekirodalom is érvényesülhessen az emberek körében.

Mivel a Vörösmarty tér jelenleg felújítás alatt áll, ezért az Ünnepi Könyvhétnek idén a Dunakorzó, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti terület ad helyet. Aki a nagyszínpadon levő eseményekre kíváncsi, az a Március 15. téren fogja megtalálni.

Azonban akit a dedikálások vagy a zenés programok érdekelnek azok is megkapják amire vágynak, ugyanis számos esemény várható az öt nap alatt. A több száz dedikálás mellett az érdeklődők pódiumbeszélgetéseken és könyvbemutatókon ismerhetik meg az új műveket, melyeket természetesen jelentős kedvezménnyel szerezhetik be az arra járók.

A könyvhét központi helyszínén másfélszáz, egységes kiállítású könyvárusító pavilon épül, ezekben összesen több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó kínálja könyveit.

2019-ben több mint háromszáz új könyv jelenik meg erre az alkalomra, köztük verseskötetek, prózakötetek, esszégyűjtemények, irodalomtudományi és történelmi munkák. A könyvheti újdonságokat tartalmazó, 20.000 példányban kiadott, színes prospektus nem csupán a könyvheti helyszínekre, hanem az ország többszáz könyvesboltjába is eljut. A könyvheti prospektus címlapját és az esemény kreatívjait Tabák Miklós grafikus tervezte.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az olvasást népszerűsítő szlogenje (Olvasó vagyok) szellemében az egész országban szeretne programjaival minél több embert megnyerni az olvasás és a magyar irodalom ügyének.

Az Ünnepi Könyvhét ünnepélyes fővárosi megnyitóján a díszegyen­ruhába öltözött Tűzoltózenekar hagyományos koncertje után Gál Katalin, az MKKE elnöke és Simon Márton költő mondanak beszédet a Március 15. téren június 13-án, csütörtökön 16 órakor.

Immár nyolcadik éve tartják meg májusban az Ünnepi Könyvhetet Kolozsváron is. A magyar kulturális élet Budapest-központúságát tovább oldotta, hogy 2013-ban Székesfehérvár, egy évvel később Szeged, 2015-ben Győr, 2016-ban pedig Gyula városa adott lehetőséget arra, hogy az adott város legszebb közösségi pontja a budapestihez hasonló, gazdag könyves programsorozat helyszínévé váljon. 2017-ben a város polgármesterének kezdeményezésére Debrecen volt az országos vidéki megnyitó helyszíne. 2018-ban Szekszárd vállalta ezt a szerepet, 2019-ben pedig Miskolc.

Mindezek mellett senki se felejtse el, hogy az Ünnepi Könyvhéttel egyidőben zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál, melynek szokásosan a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet június 12-től 16-ig. A fesztiválon rendhagyó szerzői estekkel, színházi produkciókkal és koncertekkel várják a látogatókat.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?