Könyvek

Jud Meyrin – Gyilkosság a krimifesztiválon

Jud Meyrin munkásságával tavaly ismerkedtem meg, és nagy hatást gyakorolt rám a Felföldi rejtélyek sorozata. A Gyilkosság a krimifesztiválon a sorozat második része, illetve néhány hónapja jelent meg a harmadik rész, amely A kastély réme címet viseli. 

A történetről

Lottie és Tristan kalandjai egy Montrose nevű kisvárosban folytatódnak. A helyi krimifesztivál sok írót vonzott a helyszínre, köztük egy nem igazán közkedvelt irodalmi kritikust is. Lottie holtan talált rá a tengerparton, amely jóval több nyomozásra adott okot, mint az először sejteni lehetett. Tristan hónapok óta a hírhedt gyilkos, Fraser után kutat, és az ő nyomozása rejtélyes módon összefügg a montrose-i halálesetekkel. Eközben megismerhetjük a történetet egy másik szempontból is. Francesca Blair a halott kritikus könyvesbolti alkalmazottja, egyben egy álnév mögé bújó krimiíró is. Vajon mi adta neki az ihletet a regényéhez és mi az, amit rejteget?

Gyilkosságok hálójában

Lottie és Tristan hamar egymásra találnak Montrose-ban is, és együtt vetik bele magukat a nyomozásba. Az előző részből ismert Fraser újra a nyomukban van, ezért mihamarabb utána kell járniuk, hogy hol rejtőzik és ezúttal  milyen tervet forral. Tristan az elmúlt 3 hónapját a gyilkos utáni kutatás kötötte le, azonban eddig mindig zsákutcába futott, de a montrose-i halálesetek okot adtak neki, hogy máshol is kutakodni kezdjen.

Innentől kezdett izgalmassá válni a könyv! Az első áldozat, Blackwood, nem az utolsó volt. Egyre több megválaszolatlan kérdés merült fel, ezért egy nagyon olvasmányos könyvvel volt dolgom. Ezúttal is egy szövevényes nyomozásba cseppentem, ahol már sokkal több ármánykodás, titkolózás és gyilkosság volt jelen.

Krimi könyv egy erős romantikus szállal

Habár a regény a gyilkosságok utáni nyomozásról szól, mégis kiegészíti a főszereplők közötti szerelem. Ez a rész is bővelkedik a romantikus jelenetekben, de én úgy éreztem, hogy a kutatás ezúttal nagyobb szerepet kapott. Lottie és Tristan szerelmi életét alaposan megbonyolította Tristan korábbi társa, egyben barátnője, Louise jelenléte. Ez vitt egy kis csavart a már megszokott románcukba, viszont számomra így sem tudta felülmúlni a Lowdeni boszorkányhajszában megszokott szikrát a karakterek között.

Több szálon fut a cselekmény

Én jobban preferálom azokat a regényeket, amelyben több szemszögből is megismerhetjük a történetet. Az első részhez képest ebben a könyvben kaptunk egy teljesen új szálat, amelynek helyszíne egy könyvesbolt volt, illetve egy rejtélyes alakot, aki mindenáron szabotálni akarja Blackwoodot. A már meglévő rejtélyek bővültek Joe és Francesca terveivel és titkaival.

Az olvasás a legkevésbé káros módja annak, hogy elrepítsen minket a valóságból.

A Felföldi rejtélyek első része nagy kedvencem lett tavaly nyáron. A második részt nem sokkal utána kezdtem el olvasni, mégis több, mint fél évre félbehagytam. De amikor újra kézbe vettem, nem tudtam letenni. Beférkőzött a gondolataimba, folyamatosan olvasni szerettem volna, mert tudni akartam a történet végét. Jud Meyrin könyvei jó hatással vannak rám a lehető legjobb értelemben. Mielőtt levettem volna ezt a kötetet a polcról  úgy éreztem, hogy kezd elmenni a kedvem az olvasástól. De a Gyilkosság a krimifesztiválon emlékeztetett arra, hogy miért szeretek annyira a belemerülni az olvasásba.

Mindenkinek bátran merem ajánlani a Felföldi rejtélyek sorozatot, mert ha egyszer elrepít a skót vidékre akkor eléri, hogy soha többé ne akarj onnan hazatérni!

Elizabeth Lim – Hat bíborszín darumadár

Hozzászólások