Könyvek

Szuperintelligens macskák és ádáz gonosztevők | John Scalzi – Állati gonosz

John Scalzi nemcsak a tavalyi Könyvfesztivál vendége volt, de az Agave Könyvek egy újabb regényét is elhozta nekünk, mely nem más, mint az Állati gonosz!

A történetről

A történet főszereplője Charlie, aki nem igazán találja a helyét az életben. A korábban újságíróként dolgozó férfi, jelenleg tanárként dolgozik, elvált a feleségétől és a szüleitől örökölt házban él a macskájával Hérával, bár féltestvérei onnan is próbálják kitúrni. Anyagilag is nehezen jut egyről a kettőre, folyamatosan csúszik a fizetési határidőkkel, mégis az az álma, hogy megvegyen egy ismerős bárt. Ennek érdekében még kölcsönt is fel szeretne venni, de azt sem igazán akarnak neki adni.

Egy nap azonban egy váratlan vendég érkezik hozzá; Mathilda Morrison, nagybátyja, Jake bácsi munkatársa, aki a bácsi végrendeletéről akar beszélni vele. Charlie ugyan soha nem állt közel a nagybátyjához – nem is igazán tartották a kapcsolatot – ám úgy néz ki a férfi mégis őt jelölte meg egyetlen örökösének. Azonban mielőtt Charlie megkapná a pénzt, lenne néhány feltétel, amit teljesítenie kellene. Többek között át kellene vennie a bácsikája vállalkozását, aki parkológarázsokat üzemeltetett. Ez elsőre nem is hangzik olyan rosszul, ám rövidesen kiderül, hogy Jake valójában egy alvilági körökben nagyon ismert és befolyásos gonosztevő volt. Ráadásul nagyon sok ellensége is volt; közülük jópár a temetésen is minden kétséget kizáróan igyekszik róla meggyőződni, hogy valóban halott, nem csak eljátssza – újra.

Charlie tehát teljesen felkészületlenül ádáz gonosztevők, szuperfegyverek, gépekkel kommunikáló, szuperintelligens macskák és meglepően bunkó delfinek közé csöppen, és rövidesen már nem az lesz a legégetőbb kérdése, hogy ki tudja-e fizetni majd a számláit, hanem, hogy másnapig életben tud-e maradni.

AZ EMBEREK ELÉG JÓL TUDNAK KÍVÜLÁLLÓKAT CSINÁLNI, válaszolta. NEM KELLENE MEGLEPŐDNÖD RAJTA, MINDEN MÁS FAJT KÍVÜLÁLLÓVÁ TESZTEK.

John Scalzi Állati gonosz című könyve, az író tizenötödik (!) magyarul megjelent regénye, mégsem érződik rajta, hogy fáradna vagy csökkene esetleg iránta az érdeklődés. Ez persze egyáltalán nem véletlen, ugyanis ez a könyv is bővelkedik a híres „Scalzi-féle humorban” és az abszurdabbnál abszurdabb helyzetekben.

A cselekmény végig pörgős, filmszerű, a csattanók egymás után záporoznak és az olvasónak – Charlie-hoz hasonlóan – nincs egy perc nyugta sem. Az írói stílusra sem lehet panasz, a fordulatos történések, a humoros párbeszédek és az akciódús jelenetek teszik nagyon gördülékennyé és gyorsan olvashatóvá a regényt. Ráadásul az egész könyv mindössze 285 oldalas, így akár kezdő Scalzi-olvasóknak is tökéletes lehet.

A karakterek

Nagyon ritka az olyan olvasmány, ahol a karakterek nagy részét valamiért szimpatikusnak találom, az Állati gonosz azonban pont egy ilyen történet lett. Nagyon együtt tudtam érezni Charlie-val, aki egyáltalán nem találja a helyét az életben és látszólag semmi nem akar neki sikerülni, mégsem adja fel, csak megy előre. Illetve még az is szimpatikus volt benne, hogy mindennél jobban szerette a macskáját/macskáit. Még annak ellenére is, hogy milyen lehetetlen helyzetbe került, képes volt megrázni magát és az első sokk után felállni, megpróbálni beletanulni az új szerepébe.

Hallgatni másokra, mert többet tudnak nálad, ritka kvalitás, Charlie.

Morrison testesítette meg a kötetben az erős női karaktert, aki annak ellenére, hogy egy ennyire hímsoviniszta közegben dolgozott, komoly sikereket tudott elérni. Ráadásul, ami még fontosabb, képes volt megmaradni embernek, aki az arra érdemesek előtt nem félt felfedni a gyengeségeit is. Héra pedig külön kiemelt helyet kapott a kedvenceim listáján, ugyanis már maga az ötlet, hogy gépekkel kommunikáló szuperintelligens macskaként jelenjen meg a regényben, zseniális volt. Mindig élvezettel olvastam mikor „megszólalt”, jókat riposztozva Charlie értetlenkedéseire.

Összességében tehát elmondható, hogy John Scalzi Állati gonosz című könyve egyrészt tökéletes olvasmány lehet azoknak, akik szeretik a macskákat és élnek-halnak a pörgős jelenetekért és az abszurd ötletekért, másrészt jó kis kapudrog lehet az író további műveihez is.

A recenziós példányért köszönet illeti az Agave Könyveknek!

 

Gótikus parazitahorror | Hiron Ennes – Pióca

Hozzászólások