Sport

Jóga ​a testnek és a léleknek

Ha érdekel a jóga, esetleg csak nincs időd vagy energiád eljárni edzeni, viszont szívesen sportolnál otthon, akkor most jó helyen jársz! Akárcsak te, én is így voltam ezzel, ezért is örültem meg, mikor az Alexandra Kiadónál rábukkantam a Jóga ​a testnek és a léleknek kézikönyvre, ugyanis ez egy igazi kincs!

Na de miért is, kérdezhetnétek, ami teljesen jogos lenne, hiszen mégis mit segíthet egy könyv az edzésben? Elárulom, rengeteg fontos dolgot! Ebben a könyvben nem csak azt tudjuk meg mi is a jóga, hanem azt is, hogyan tudjuk jól csinálni és hogy pontosan mire is jó. A kézikönyv például egyből az elején összeszedni nekünk azt a hat jótékony hatást, amit a jóga során az ember elérhet. Ilyen például az, hogy az embert kevesebb stresszhatás érheti, ugyanis a meditáció és a légzőgyakorlatok segítenek kizárni a külvilágot és lehetővé teszik, hogy a külső hatások helyett az adott pillanatra koncentráljunk. De segíthet az összpontosításban is, ugyanis a gyakorlatok végrehajtásához szükséges odafigyelés egy idő után az életre is kihat, sokkal egyszerűbben tudunk majd egy adott feladatra fókuszálni.

Tehát a kötet elején megtudhatjuk mi is az a jóga, megtanuljuk hogyan tudunk meditálni, odafigyelni a légzésünkre, illetve bizonyos szakszavakkal is megismerkedhetünk. Ezután pedig a szerző leírja nekünk mik szükségesek ahhoz, hogy megfelelő felszereltségünk legyen az új életvitelünkhöz. Az ászanákhoz (jóga pózok) például kelleni fog a jógamatrac és egy takaró, de beszerezhetünk jógatéglát, jógahevedert és hengerpárnát is, amik tovább növelik mind az edzési lehetőséget mind pedig a kényelmet. A hengerpárna például tökéletes lehet a meditációhoz is, valamint kényelmesebbé és könnyebbé teheti az ülő és a háton fekvő pózokat.

Miután mindent letisztáztunk az elején, tudjuk milyen felszerelésünk kell hogy legyen, milyen ruhában tanácsos edzeni, illetve a terhesség és menstruációs ciklus alatt milyen pózokat engedhetünk meg magunknak, rátérhetünk magukra a gyakorlatokra. A könyv gyönyörű és alapos rajzokkal mutatja be nekünk az alappózoktól kezdve az állókon át a lehető legtöbb féle ászanát, mindemellett részletezi is nekünk, hogyan tudjuk ezt kivitelezni, illetve milyen hatásai vannak. Olyan alaposan ír le itt mindent Jasmine Tarkeshi, hogy bár a tanácsok között szerepel, hogy iratkozzunk be jógastúdióba, valószínűleg az sem baj, ha nem tesszük. Leírja, hogy az adott testtartás mire jó, mit segít elő, mikor használhatjuk, milyen eszközök kellhettnek hozzá, a tekintetünket hova fordítsuk és mit csináljunk az alatt az idő alatt, amíg kitartjuk a pózt.

Ahhoz, hogy könnyebben tudjunk tájékozódni az ászanák között, még külön kategóriákra is vannak bontva. Alappózok, álló pózok, elfordított álló pózok, hátrahajtások, pihentető és lazító pózok és még csak fel sem soroltam az összeset. Biztosan tudjátok, hogy a légzéstechnika a jóga egyik alap feladata, ezért természetesen a légzőgyakorlatok sem maradhatnak ki. Mint az ászanáknál, ezeknél is alapos rajzok és leírások segítik a tökéletes kivitelezést, akárcsak az ötödik fejezetben megtalálható meditációs gyakorlatoknál.

A Jóga ​a testnek és a léleknek kézikönyv tökéletes lehet mindazoknak, akik érdeklődnek a jóga iránt, egy új életmód iránt vagy pedig csupán csak egy kis én időt szeretnének. De azoknak is, akiknek kisgyermek vagy a munka mellett nincs idejük, esetleg energiájuk TRX-re, Fitnessre vagy egyéb külön edzésre járni. Jógázni, meditálni akár reggel is lehet, este lefekvés előtt vagy amíg a gyerek alszik délután. A könyv végén találhatunk gyakorlatsorokat kezdőknek, sőt még külön napszakokra is, reggelre, délutánra és estére, különböző variációkban.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

A teljes ketogén diéta kezdőknek

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?