Jessica Koch – Közel ​a horizonthoz

Nemrég jelent meg a mozikban Jessica Koch azonos című regénye alapján készült film, melyről mi magunk is beszámoltunk. Ennek hatására került elolvasásra is a Közel a horizonthoz, melynek története egyszerre érinti és hatja meg az embereket, miközben összeszorítja a fájdalomtól. Egy gyönyörű, ugyanakkor szomorú olvasmány a szerelemről, barátságról, odaadásról és szeretteink elvesztéséről.

A történet a 2000-es évek előtt, alatt, illetve után játszódik, mikor is Jessica találkozik a fiatal, sármos Danny-vel, akivel hamarosan egymásba is szeretnek. Azonban ez a szerelem nem olyan tökéletes, mint ahogyan azt Jessica szeretné, a fiú ugyanis számos titkot rejteget, amit a lánynak csak igen lassan sikerül kiderítenie. A fiú nem avatja be a múltjába és abba, miért nem szereti ha hozzáérnek. De vajon miért? Mi árnyékolhatja be annyira a múltját, hogy nem hajlandó beszélni róla, de mégis vágyik a szerelemre, az érintésre, még ha nem is bírja elviselni?

– A legtöbb embernek végtelenül sok ideje van életében. Nyolcvan évet is megélnek, vagy még többet, de nem használják ki az idejüket. Eltékozolják a kanapén, a tévé vagy a számítógép előtt. Nincs idejük arra, ami az életet valóban érdemessé teszi: más emberekre, a barátaikra és a családjukra, egy kutya barátságára vagy a természet szépségére. Nem figyelnek fel ilyesmire.

A kötet számos mély, ugyanakkor izgalmas témát boncolgat, ami nem minden esetben vidám, sőt, megterheli az embert. Megjelenik benne a kábítózser, családon belüli erőszak, öngyilkosság és az AIDS is. Ezek igazán komoly témakörök, amiket a szerzőnőnek sikerült olyan formába öntenie, ami még a fiatalok számára is élvezhető, többek között azzal, hogy megjelenik benne a humor és a szerelem is, illetve a barátság és a szeretet fontossága, támogatása.

Számos olyan dolog volt a könyvben, ami nagyon tetszett benne, ilyen volt például Danny és lakótársa, Christina barátsága, amit a múlt fájdalmaira alapszik. Elképesztő módon elgondolkodtatott több szempontból is, ilyen volt például az, hogy nekem van-e ilyesfajta barátságom, ennyire tiszta és önzetlen? Illetve, hogyha én lettem volna Jessica helyében, én ezt mennyire tudtam volna tolerálni? Hogy a párom, a szerelmem más nővel él együtt, akivel rendszeresen együtt alszik? Eltartja őt? Számtalan alkalommal kezdett el ezen kattogni az agyam. Habár bosszankodtam Jessica egy-egy ezzel kapcsolatos megszólalását, be kellett látnom, valószínűleg én is hasonló módon cselekedtem volna.

Danny és a betegsége volt a másik olyan, ami igazán megragadott, de ez is a kötet alapja. Azt, ami őt súlytja, a családjának köszönheti, amit elképesztően nehéz lehet felfogni és feldolgozni, a fiúnak mégis a lehető legjobban sikerült, ami kicsit hihetetlen, és mégis igaz, hiszen egy valós történet alapján íródott a könyv. Danny tudja, hogy nincs sok ideje és ezt a lehető legkomolyabban fogja fel. Keményen dolgozik, kihasznál minden egyes pillanatot az életében és ez igazán tiszteletreméltó viselkedés, amit nemcsak a fiataloknak, de a felnőtteknek is meg kéne tanítani.

Szintén említésre méltók a mellékszereplők, jók és rosszak egyaránt, mert az olvasónak így lehetősége nyílt arra, hogy meglássa hányféle képpen lehet reagálni ugyanarra a dologra. Negatívan és gyűlölködve, előítéletesen, megértően és még megannyi féleként. Ha mást nem is tanít valakinek ez a regény, akkor ezt az egyet biztos: ne ítélkezzünk mások felett, hiszen nem tudhatjuk az okát, hogy miért olyan, amilyen. Lehet, hogy valaki azért nagydarab, mert sokat eszik, de az is lehet, azért olyan, mert valami betegsége van. Nagyon sajnálom, hogy a filmből kihagytak olyan jeleneteket, amik ennek az üzenetnek igen fontos momentumai voltak, mert bár elképesztően szomorú részek, mégis nagyon jelentősek.

Összességében fantasztikus olvasmány, amit elsősorban a nyelvezet miatt a tinédzsereknek ajánlanék, mert egy felnőtt számára valószínűleg túl egyszerű lenne a fogalmazásmód, amit egy picit jómagam sajnáltam. Alapvetően könnyen olvasható, egy-két napos könyv, amit ha szüneteltetsz azt csak azért teszed, hogy feldolgozd a történteket.

A filmet viszont kortól- és nemtől függetlenül ajánlom mindenkinek, annak is aki nem olvasta a regényt, mert bár az alapszituáció-karakterek ugyan azok, mégis hatalmas különbség van a kettő között. Ettől függetlenül azért az is gyönyörű.

A recenziós példányért köszönet a Maxim Könyvkiadónak!

 

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?