Jenn Lyons – Királyok Veszte (Sárkányok kórusa 1.)

Ha van egy kis szabadidőd és úgy szeretnék kikapcsolódni, hogy valami izgalmasat olvasol, ami más világban játszódik, egy olyanban ahol van minden, akkor a Királyok Veszte a te könyved lesz. Ebben az izgalmas kötetben van démon, boszorkány, sárkány, halhatatlanság és még több olyan természetfeletti lény, amire még csak nem is gondoltál! És ez csak a trilógia bevezetője.

A történet két idősíkban halad, melyek egyikét Kihrin a fiatal fiú, míg a másikat Karom, egy alakváltó meséli el. Azonban mindkettőnek a középpontjában maga a fiú áll, aki nem is olyan hétköznapi, mint ahogyan mi azt hisszük. Kihrin egy bordélyház zenészének a nevelt fia, aki keresetkiegészítés képen tolvajként tengeti az idejét. Egy ilyen alkalommal zűrbe keveredik és kiderül, hogy nemesi vér csörgedezik az ereiben. Hamarosan be is kerül az egyik ilyen palotába, ahol megpróbálnak úri fiút nevelni belőle, természetesen hasztalanul. Azonban a dolgok nem úgy alakultak, ahogy annak a terv szerint mennie kellett volna és egy árverésen találja magát, ahol rabszolgaként várja a sorát, hogy eladják. Kihrin így egy szigetre kerül, ahol egy sárkány csapdába és nem szabadulhat. Viszont legalább így a Fekete Testvériség legalább kiképezheti.

Rengeteg olyan ok van, amiért azt szeretném mondani, hogy ez egy remek könyv, ilyen például a narráció, ami végig követi a könyvet. A történet elején furcsa volt megszokni, ahogy a fejezetek elején Kihrin és Karom beszélget egymással, azonban egy idő után viszont már egészen élvezhetőek lettek ezek a jelenetek. De még jobban tetszett a sok lábjegyzet, amit egy harmadik fél hagyott a könyvek alján, mintha mi lennénk a király, akiknek a szerző magyarázni szeretné az eseményeket.

Aztán ott vannak a különböző lények. A gyíkszerű emberek, a színes hajú/bőrű gyönyörű vanék és rokonaik, mind lenyűgöztek a varázslataikkal, világukkal és képességeikkel. Azonban a legjobban a különleges kövekkel rendelkező nyakláncok bűvöltek el, mint például a béklyókő, ami megvédi viselőjét a haláltól.

Igazán sok különlegesség van Lyons regényében, viszont sajnos nagyon nehezen lehet ezekről úgy beszélni, hogy az ember ne spoilerezzen le valami fontosat az olvasónak, mert ez a kötet rendkívül összetett. Igaz, ugyan az a történetszál fut a két elbeszélő (Karom és Kihrin) révén, így már az elejétől tudjuk, hogy hova lyukadunk ki, a kérdés csupán csak az, hogy hogyan. Csakhogy szinte minden oldalon történik valami esemény vagy leírás, ami valamilyen szinten fontos számunkra, hiszen számtalan információt megoszt velünk a szerző a világáról. Milyen háborúk dúltak a múltban, milyen uralkodói házak vannak és mi a jellegzetességük, részletes leírást kapunk az egyes fajokról, amik szerepelnek a könyvben és ami még ennél is fontosabb, hogy ki kicsoda valójában. Mert ez nem olyan egyértelmű, mint azt hinnénk. Ebben a kötetben szinte senki sem az, mint akinek hisszük és sajnos, ami a legnehezebb az egészben – legalább is számomra -, hogy nagyon sok hasonló név van benne, így gyakran előfordult velem, hogy vissza-vissza kellett lapoznom, hogy tisztázzam, ki kicsoda. Aztán mondjuk a könyv végén rájöttem, hogy van segédlet, ami segít eligazodni…

Tehát kaptunk egy igazán összetett és nagyon jól felépített világképet a Királyok Vesztében, csupán egyetlen problémával, mégpedig azzal, hogy nagyon zavaros, így oda kell rá figyelni olvasás közben. Cserébe viszont elég rövidek a fejezetek, gyorsan váltakozik Kihrin és Karom története, úgyhogy viszonylag hamar el lehet olvasni és – ha befér a táskánkba – utazáshoz is megfelelő.

Ha szereted az aprólékosan felépített történeteket, a fantasy világát számtalan izgalmas, eseménydús jelenetekkel, akkor a Jenn Lyons könyvét nagyon fogod élvezni. Itt megtalálható egy tucatnyi karakter, mind érdekes háttérrel és megannyi személyiséggel, akik mind csak tovább lendítik az amúgy is jól felépített szálakat.

A trilógia nyitányának tökéletesen megfelelő volt, hiszen kaptunk hétszáz oldalnyi szöveget csupa információval, így aligha lesz hasonlóan tömény a következő kötet, mindenesetre kíváncsian fogom várni!

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Tom Sweterlitsch – Angyalok pokla

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?