Könyvek

Jaymin Eve & Leia Stone – Anarchy – Anarchia

Néhány héttel ezelőtt olvashattátok az értékelésünket Jaymin Eve és Leia Stone közös vámpíros trilógiájának nyitókötetéről. A sorozat második része, az Anarchia 2020-ban jelent meg Sziklai István fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan folytatódik Charlie, az első női parázs története a Kaptár kegyetlen világában, tartsatok velünk!

Az Anarchia ott folytatódik, ahol az előző kötet véget ért. Kiderült, hogy Charlie vére maga a gyógyír, mert legyőzheti az emberiséget rettegésben tartó vírust, vagyis képes a vámpírokat újra emberré változtatni. A Kaptár vezetősége, a Kvórum már gyanakszik egy ideje a lányra, aki kezd ráébredni, hogy a vámpírok a gonoszság megtestesítői, és ők irányítják az embereket, hiába vannak kisebbségben.

Charlie egyre jobban megismerkedik a parázs-léttel és a társadalom problémáival is. Ryder és a rendfenntartó csapata mindent megtenne a talpraesett lány biztonságáért, de fel kell készülniük a közelgő anarchiára is. Miközben fényt derítenek a vámpírvilág legnagyobb titkaira, egyre nagyobb veszélybe kerülnek.

A Kaptár világa kegyetlenebb, mint gondolnánk.

Charlie már a parázzsá alakulását követően megtapasztalhatta, hogy a Kaptárban csak akkor maradhatsz életben, ha kiérdemelted a helyedet. Részt vett a barbár Selejtezésen, amely során az új parazsak többsége életét veszti a küzdelemben. A nyerteseket befogadja az intézmény, de a vámpírok ezután is elnyomásban tartják őket. A parazsaknak dolgozniuk kell, szigorú szabályok határozzák meg a mindennapjaikat, míg a vámpírok valójában bármit megtehetnek.

Azonban kiderül, hogy mindez csak a felszín, mert a vérszívók a Kaptár határain túl is komoly befolyással rendelkeznek. Charlie és Jayden kutatni kezdenek az irattárban, és belevetik magukat az intézmény titkaiba. Sokkoló felfedezéseket tesznek, például megtudják, hogy mi történt az Elsőkkel, a vámpírházak eredeti vezetőivel.

Charlie mindennapi küzdelmei: megszállottság, árulás és titkolózás

Nem elég, hogy Charlie élete veszélyben forog a különleges vére miatt, még a legjobb barátnője őrült akcióját is meg kell akadályoznia. Már az első részben sem kedveltem Tessát, mert önzőn és ostobán viselkedett, de a vámpírok iránti megszállottsága teljesen megutáltatta velem a karaktert. Folyamatosan amiatt hisztizett, hogy ő is a Kaptárban akar élni, és meg sem hallotta a barátnője figyelmeztetéseit.

A rendfenntartók szerint egy áruló is lehet a Kaptárban, és Charlie rögtön a vámpírvédelmezőjére, Lucasra, illetve Ryder egyik barátjára, a titokzatos Samre gyanakszik. Bár megismerhettük a szexi hatos egyes tagjainak háttértörténetét, még mindig nehéz megkülönböztetni őket. Ryder és Oliver is csak a párkapcsolataik miatt emelkednek ki közülük. Sam gyanúsan viselkedik, de a többiek – Kyle, Jared és Markus – személyisége még mindig összemosódik. Charlie jóképű védelmezői, körülbelül ennyit jegyezhetünk meg róluk.

Nemcsak a vámpírok jelentenek veszélyt a parazsakra.

Az Anarchia cselekményében nagyobb szerepet kapott az emberi társadalom is. Megjelent két olyan vallási szervezet, amely meg akarja szabadítani a világot a parazsaktól. Elvakítja őket a hitük, és semmitől, például a nyilvános kivégzéstől sem riadnak vissza. Néhány akciójelenet erejéig elszabadult a káosz miattuk, de sokat nem tudtunk meg róluk.

Charlie új családra talált parázzsá alakulása óta.

A főszereplő hiába hagyta hátra az emberi életét, az anyukájával és Tessával igyekszik tartani a kapcsolatot. De eközben új családra talált Jayden és a hat rendfenntartó személyében, akiket még hálaadásra is elmentek Charlie régi otthonába. Végre megismerhette az apját, a negyedik vámpírház Elsőjét, Carter Atwatert, aki rejtélyes módon túlélte a Szabadság műveletet. Bár kevés szerepet kapott az eltűnt apa, nagyon örültem a vele való találkozásnak.

A borító sajnos nem illik az előző kötethez.

A Könyvmolyképző Kiadó ezúttal nem az eredeti borítót, hanem egy későbbi kiadás designját vásárolta meg. Az Anarchia borítóján is Charlie látható két pisztollyal a kezében, csak egy másik modell formálja meg a főszereplőt. Bár emiatt eltér egymástól a két kötet megjelenése, a kiadó ügyelt a betűtípus és a színek harmóniájára.

Az Anarchia izgalmas folytatás, középpontban Charlie karakterfejlődésével és a Kaptár világának problémáival.

A Kaptár-trilógia második része kétségtelenül erősebb lábakon áll, mint az Ash – Parázs. A történet izgalmasabb, még több akciójelenetet kapunk, és közben feltárul előttünk a vámpírok uralta világ számos titka. Charlie nem fél kiállni másokért, hamar beilleszkedik a rendfenntartók csapatába, és anarchiára készül. A Ryderrel való kapcsolata is szépen építkezik a kaotikus mindennapok ellenére is. Ha tetszett nektek az előző kötet, akkor mindenképpen érdemes elolvasni a folytatást!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Nem zörög a haraszt

Hozzászólások