Filmek

Jane Austen három klasszikusának filmváltozatai

Aki elmerült már Austen világában, biztosan ismeri a lehengerlő, rideg, mégis romantikus Mr. Darcy-t, aki a mozivásznon is nők millióinak szívét rabolta el. Akárcsak az Értelem és érzelem története. A cikkünkben most olyan filmeket mutatunk be, melyek Jane Austen regényei alapján készültek.

Büszkeség és balítélet

Az egyik leghíresebb alkotása, mely 1813-ban jelent meg könyv formájában. A történetből aztán egy hat részes sorozat és film is készült, ezek egytől-egyig sikeresek lettek.

A Büszkeség és balítéletben megismerkedhetünk a Bennet családdal, ahol a szülők öt lányt nevelnek. Édesanyjuk tökéletes esküvőt akar lányainak, álmodozik a kérőkről, miközben a két legidősebb egészen másképp képzeli az életet. Szeretik a művészetet és szerelmet akarnak. Az okos és gyönyörű Jane megismerkedik Mr. Bingley-vel és úgy tűnik rögtön elrabolja a szívét. Mr. Bingley-nek van egy ismerőse, a gazdag, jóképű és igencsak dölyfös Mr. Darcy. Lizzy-nek tetszik a férfi, de tetteivel folyamatosan azt bizonyítja, hogy képtelen az érzelmeit kimutatni. Rideg jelleme elutasító Lizzy számára, nem is sejti, hogy a férfinak  is szimpatikus a cserfes lány.

Elizabeth-et feleségül kéri egy távoli rokon, Mr. Bingley pedig elutazik, Jane-t kétségek közt hagyva. Lizzy Mr. Darcy-t okolja a pár szakításáért, házassági ajánlatát pedig elutasítja, tükröt mutatva a férfinak jelleméről. A fiatalabb Bennet lányok közül, Lydia megszökik egy tiszttel, Mr. Darcy pedig igyekszik tisztázni a Bennet nevet. Egy utazás során Lizzy rájön, mennyire tévedett Mr. Darcy-val kapcsolatosan.

Az elsőként bemutatott, 1995-ös széria, hat epizódból állt, melyek egy órások voltak. Simon Langton rendezte, a főszereplő Elizabeth-et  Jennifer Ehle, Mr. Darcy-t pedig Colin Firth alakította.
A tíz évvel későbbi film Joe Wright rendezésében készült, Keira Knightley és Matthew Macfadyen szereplésében. De olyan hírességek is szerepet kaptak, mint Donald Sutherland, Tom Hollander, Judi Dench. A mozit számtalan díjra jelölték, a BAFTA, a Golden Globe és az Oscar-díj átadón  is több elismerést kapott.

Értelem és érzelem

1811-ben mutatta be első regényeként Jane Austen az Értelem és érzelem című kötetét. 

A Dashwood nővérek ellentétes egyéniségűek. Egyikük inkább megfontoltabb, mindent végig gondol, míg másikuk romantikus. Apjuk halála után a birtokot fivérük örökli, Mrs. Dashwood pedig lányait először a féltestvérük, John, és az önző felesége, Fanny könyörületeire bízza. Itt ismerkedik meg  Elinor Fanny testvérével, Edward Ferrars-el, míg testvéréért két férfi is verseng.
Elinor érzelmeket táplál a férfi iránt, de kiderül, Edward négy éve jegyben jár Lucy Steele-el. Látja, hogy együtt boldogtalanok, de nem akarja, hogy miatta váljanak szét. Előre helyezi más boldogságát az övénél, számára a család a legfontosabb.  Marianne a szívére hallgat, de egy olyan férfi hálójába kerül, ahonnan nehezen tud szabadulni, miközben a nála idősebb, de visszafogottabb ezredesről tudomást sem vesz. Vajon lehetnek e valaha boldogok a Dashwood lányok? Jane Austen regényében olvashatunk csalódásról, szerelemről, álnokságról, arról a korról, ahol a legfontosabb a férjkeresés volt.

A kötetből három filmes változat készült, legelőször 1971-ben, ezt követte 1981-ben a következő, 1995-ben, majd 2008-ban bemutattak egy három epizódos minisorozatot.
A leghíresebb ezek közül az 1995-ös, melyben Hugh Grant alakította Edward Ferrers-t,  Emma Thompson Elinort, míg a Titanicból ismert Kate Winslet, Marianne Dashwood-ot játssza.

2008-ban készült három részes Értelem és érzelem című sorozatban olyan színészeket láthatunk, mint Dominic Cooper, Hattie Morahan, mint Elinor. Kiemelkedett a díjátadókon is, hiszen jelölést kapott A legjobb zene, A legjobb zeneszerző, illetve a Legjobb jelmeztervezés, tévéfilm vagy minisorozat kategóriákban is.

Emma

Jane Austen 1815-ös regényében Emma Woodhouse-t ismerhetjük meg.

Az elkényeztetett Emma, apjával él együtt, miután nővére férjhez ment. Nevelőjének is ügyesen talált párt, így igazi kerítő lévén biztos abban, hogy mindenkinek tud társat találni. Ám miután az új ismerősét, Miss Smith-t lebeszéli szerelméről, felajánlva neki a helyi tiszteletest, kudarcba fullad, mert a férfi a kisasszony helyett Emmába szeret. A lányt figyelmeztetik arról, hogy nem mindig helyes a házassági közvetítés, illetve a tiszteletes úr hibáira.  Úgy dönt, hogy nem érdekli az utasítás, továbbra is folytatja a társaságban ezt a szokását. Emmát hiába ostromolják, ő pedig végig csak terveit szövögeti. Időközben ő is szimpatizálni kezd Mr. Churchill-lel, közben pedig észre sem veszi azt a férfit, akit végig szeretett.

Emma két filmes változata egy időben jelent meg 1996-ban. Az első ’96 nyarán került bemutatásra, Gwyneth Paltrow és Ewan McGregor főszereplésével. A film olyan sikeres lett, hogy öt rangos díj jelöléséből hármat meg is nyert. Oscar-gálán a Legjobb jelmeztervezés és A legjobb eredeti zenei vagy vígjáték-kotta kategóriájából. Utóbbit haza is vihette az adaptáció.

A több mint másfél órás tévé műsor ugyanezen évben Andrew Davies rendezésében készült el. A főszereplőt Kate Beckinsale formálta meg. Mindezek mellett jelent meg ismét a kötet adaptációja,  két órás moziműsor formájában. Ebben Anya Taylor-Joy alakította Emmát.

Nektek van kedvencetek Jane Austen-től? 

Hozzászólások