Könyvek

James D. Jenkins & Ryan Cagle – A sötétség szavai

A horrorrajongók egy emberként kapták fel a fejüket a hírre, mikor az Agave Könyvek bejelentette, hogy elhozza nekünk a külföldön már nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi novelloválogatás első kötetét, melyet a Valancourt Books állított össze és adott ki. A sötétség szavai című antológia azóta meg is jelent az eredeti borítójával, gyönyörű, élfestett kiadásban. De vajon milyenek a benne szereplő művek? Érdemes volt várnunk erre a kötetre? Olvassatok tovább és kiderül!

A sötétség szavairól

A kötet összeállítói James D. Jenkis és Ryan Cagle nem kis feladatra vállalkoztak a gyűjtemény összeállításával. Céljuk az volt, hogy megmutassák, hogy a horrorirodalom nem feltétlenül angolszász gyökerű, ahogyan azt a legtöbben gondolnák. Inkább egy sokkal nehezebben lokalizálható és elterjedtebb műfaj, annak ellenére, hogy az angol nyelven olvasó közönséghez – már csak a nyelvi akadályok miatt is – jellemzően csak angol nyelvterületről jutnak el történetek.

Ennek érdekében rengeteg kutatómunkát végeztek, hogy megtalálják különböző országok legjobb horror- és weird irodalom szerzőit, majd műveiket összegyűjtsék egy kötetbe. Végül annyi kiemelkedő írást találtak, hogy sorozat lett az eredetileg egy kötetesre tervezett műből.

Magyarországra az Agave Könyvek hozta el nekünk, egyelőre az első kötetet, ám ha kedvező lesz a fogadtatás, nem kizárt, hogy érkezni fognak majd a további részek is. Külön érdekesség, hogy ebben a kötetben található meg az a Veres Attila novella, amely elhozta az írónak a nemzetközi ismertséget, aki lehetőséget kapott egy saját angol nyelvű novelláskötet megírására is, amely a The Black Maybe címet kapta és 2022-ben jelent meg.

A sötétség szavai novelláskötetbe tehát meglehetősen sok országból kerültek be szerzők. A szerkesztők törekedtek a sokszínűségre és meg akarták azt is mutatni, hogy adott esetben egy-egy novellában az adott országra jellemző folklór-elemek hogyan jelennek meg. A kötetben találkozhatunk a magyar mellett olasz, spanyol, francia, dán, de dél-afrikai vagy éppen fülöp-szigeteki novellával is.

A legtöbb írás ráadásul valóban eléggé vérfagyasztó, ezt a hatást pedig segítenek elérni a komor, fekete-fehér illusztrációk is. Főként klasszikus horrornak tekinthető történetekkel találkozhatunk, viszont akad egy-kettő, ami inkább tűnik „pszichológiai-horrornak”, vagy éppen fantasy-elemeket is tartalmaz.

Elképesztő ocsmány cselekedetekből elképesztő ocsmány poklok születnek.

A novellák

Szerencsére több olyan írást is találtam, ami valamiért megfogott. Ilyen volt például Veres Attila novellája, a Méltósággal viselt, amit ugyan már olvastam korábban, ennek ellenére ugyanolyan nagyot ütött a vége.

Ebben a történetben az író a gyerekkori emlékeinkre alapoz és a plüssállatokat helyezi a középpontba. Vajon mi történik ha egy nap egy rejtélyes betegség üti fel a fejét soraikban? Jobb őket mindenáron megmenteni vagy inkább érdemesebb elengedni a kezüket? Mi mindent érdemes feláldozni a saját életünkért cserébe?

Ebben a novellában leginkább az tetszett, hogy viszonylag sok ideig nem is lehetett egyértelműen eldönteni, hogy amit főszereplőnk átél az egyszerűen a gyermeki képzeletének szüleménye vagy valóban megtörténik. Emellett ha alapjaira lecsupaszítjuk a történetet, akkor akár olyan témákig is eljuthatunk, mint a gyászfeldolgozás vagy az örök erkölcsi dilemma: mennyit érhet számunkra az életünk? Mi mindent vagyunk hajlandóak feláldozni, hogy túléljünk?

Ami még szívszorítóbbá teszi az egészet, hogy egy gyermek szemszögén keresztül látjuk a történéseket és a végkifejletnél  mi hiába tudjuk, hogy mi lesz a következménye annak, ahogy dönt, mégis tudhatjuk, hogy elkerülhetetlen lesz a dolog, mivel gyerekként még nem tudja minden oldalát átlátni a dolgoknak és józanul mérlegelni.

Egyvalami viszont biztos: a novella olvasása után valószínűleg teljesen más szemmel fogunk nézni kedvenc plüsseinkre egy ideig…

Klasszikus horror hangulat

A másik novella, amit szerettem az a québec-i volt, Ariane Gélinas, Árnyak tánca című műve. Ez hozta számomra azt a megszokott, klasszikus horror hangulatot. Emellett fontos szerepet kapott ebben az írásban is az elengedés, a gyász és a testvéri szeretet. Itt is egy gyermek volt a középpontban, aki egészen furcsa kapcsolatot ápolt az ikertestvérével, egészen addig, míg az események baljós fordulatot nem kezdtek venni…

Futhatsz persze, de mindig utoléred magad.

A svéd Anders Fager A hátsó lépcső című írása is elég hangulatosra sikerült. A szerző nagyon sokáig vezetett minket és szereplőit az orrunknál fogva. Nem volt egyszerű megállapítani mi a valóság és mi a képzelgés főszereplőnk, Elvira Wallin látomásaiból.

A fülöp-szigeteki Yvette Tan egy elég szürreális novellája is bekerült a kötetbe. Ebben főszereplőnk visszatér szülőfalujába, hogy gyerekkori barátjának, Anne-nak segítsen, aki nagyon beteg. Annyira, hogy talán már csak hetei vannak hátra. Így amellett, hogy Avery-nek újra vissza kell süppednie oda, ahonnan nagy nehezen kitört, még végig is kell néznie egykori legjobb barátja lassú haldoklását. Ráadásul még a környékbeli madarak is megbolondultak; tömegesen lepik el a ház udvarát, mintha valamire várakoznának.

Ebben az írásban szintén központi szerepe van az elengedésnek, az önfeláldozásnak, a hibáinkkal és a múltunkkal való szembenézés fontosságának, valamint a baráti kapcsolatok mélységének és esetleges határainak.

Az emberek bőre alatt szörnyetegek lapultak.

Számos kimagasló novella

A sötétség szavai tehát tartalmaz kiemelkedően jó novellákat, de sajnos azért találhatunk benne picit gyengébb írásokat is. Igaz, ezt nem lehet felróni hibának, ugyanis a legtöbb novelláskötetnél ez előfordulhat. Nyilván ember és ízlés dolga, de valószínű, hogy nem igazán lesz olyan olvasó, akinek az összes írás egyformán fog tetszeni a kötetből. Bár én azt vallom, hogy az a mű mindenképpen figyelemreméltó, ami bármilyen érzelmet kivált az olvasóból vagy éppen gondolkodásra készteti.

Nagyszerű és örömteli kezdeményezés

A kezdeményezést nagyon is támogatandónak tartom, hiszen mindig jó ha egy kicsit tágítjuk a látókörünket és megismerkedünk esetleg új stílusokkal vagy akár új kedvenc szerzőt is avatunk.

A magyar kiadás nagyon igényesre sikerült; a kiadó ugyanis megtartotta az eredeti borítót, ami első ránézésre nagyon minimalistának tűnik, de ha alaposabban megnézzük, akkor kisebb részleteket felfedezhetünk rajta, amik az egyes novellákra utalnak. Ráadásul a kötet meglepetésként még fekete élfestést is kapott, ami után a külső csak még jobban illeszkedik a belső tartalomhoz.

Összességében elmondható, hogy A sötétség szavai egy remek kezdeményezés, sok igazán kitűnő horrornovellával, amik nem egy álmatlan éjszakát fognak okozni az olvasóknak. Én nagyon remélem, hogy az Agave Könyvek minél előbb el fogja hozni nekünk a második részt is, hogy tovább borzonghassunk!

A recenziós kötetért köszönet illeti az Agave Könyveket!

Genevieve Gornichec – A boszorkány szíve

Hozzászólások