Könyvek

James Comey – Magasabb rendű hűség

Akik nyomon követik honlapunkat – vagy legalábbis a könyves szekciónkat – tudhatja, nem állnak tőlünk messze az életrajzi ihletésű könyvek. Így esett meg, hogy mikor az Alexandra Kiadó piacra dobta James Comey Magasabb rendű hűség című kötetét, amely a leváltott FBI igazgató vallomásairól szól, mindenképpen el szerettem volna olvasni. Mégis ki az, aki nem kíváncsi, mi zajlik az FBI-nál? Vagy hogy milyen kis titkokat rejt Trump? Hiszen az alcímben ez szerepel, “Az FBI igazgatójának döbbentetes vallomása Trump Amerikájáról”. Bár a politika nem annyira köt le, a pletykák viszont annál inkább!

Ami egyből megtetszett a könyvben, hogy akárcsak a hasonló típusú könyveknél, itt is idézetekkel indul minden fejezet, ami sejteti az adott rész témáját. Olyanokról olvashatunk itt, mint Herman Hesse, Margaret Thatcher vagy éppen Mark Twain. Mind-mind izgalmas és kiemelkedő személy, akiket mindenki ismer, így méginkább magunkénak és mainak érezhetjük az idézeteket.

A regény alcíme megtévesztő. Őszintén azt hittem, hogy az egész kötet Trump köré fog tornyosulni, de ez közel sem igaz. Egészen a regény vége felé kerül csak elnökségre, túlhaladva a kétszázadik oldalt. Mondhatnám, hogy csalódtam, de akkor nem mondanék igazat. A kötet végig izgalmas volt, olyan dolgokat tudtam meg belőle, amikről nem is tudtamomásom, hogy mennyire érdekelnek. Az egész könyv a politika körül mozog, mégis érdekesen van megírva, olyan nyelvezettel, amit a hozzá nem értők is értelmezni tudnak.

Szó van benne mindenről, amit Comey átélt, ráadásul olyan részletességgel, hogy utána se kell nézni a dolgoknak ahhoz, hogy tudjuk miről van szó. De honnan is indul az egész? 1992-ből, mikor Comey még csak New York szövetségi ügyészhelyettese volt és éppen a maffia után nyomozott. Ám a kötet során a szerző időnként vissza-visszatekint az időben mesélés közben és megtudhatjuk azt is mi történt a főiskolán ami miatt bűntudata van, vagy éppen azt is, hogy gyermekkorában betörtek az otthonukba és kirabolták őket, neki pedig fegyvert fogtak a fejéhez, és ez még csak a regény első fele.

Ahogyan haladunk előre a történetben, olyan ügyekkel találjuk szemben magunkat, mint például a Martha Stewart ügy, amiről soha sem tudtam, miért olyan fontos. Hát ebből a könyvből kiderül az is, tudomást szereztem, hogy mi volt ennek a lényege és azt is, hogy mire volt jó. Megtudtam számos olyan dolgot Amerikáról, amiről eddig fogalmam sem volt, ilyen például a Csillagszél projekt. Megismertem George Bush irányítását, nagyjából a személyiségét és hogy milyen elnök és vezető lehetett. Barack Obama tovább nőtt a szememben és a Trump-kormány láttán – így a köteten keresztül – méginkább elámultam, nem a jó értelemben. De ami a leginkább megragadott az egészben, a könyv végén található levél az embereknek, ami az FBI alkalmazottjaihoz szól, hozzánk szól. Igazi vallomás, ami teljesen letaglóz, hogy mikre képes a hatalom. Hogy milyen az igazság.

Az egész kötet nagyon tetszett, az összes életrajzi ihletésű regény közül, mégha ez ismeretközlő irodalomnak is van titulálva, ez a kedvencem, amit mindenkinek ajánlok, akit kicsit is érdekel a politika, Amerika politikája. Ne tévesszen meg senkit a Trump Amerikája alcím, ez nem csak róla szól. A fülszövegre koncentráljatok, tényleg a két évtizedes munkáját foglalja össze Comey, ami bemutatja nekünk az ezidő alatt lévő összes elnök munkásságát, és az összes komoly ügyet, aminek a része volt és megannyi információt bocsát számunkra, ami mind igazán fontos az emberek sorsát tekintve.

Tényleg nagyon sokat tanít ez a könyv és ami igazán naggyá teszi számomra azaz, ami a címben is áll. Magasabb rendű hűség. De mégis ki vagy mi iránt érzett hűség? Trump iránt? Obma iránt? Bush iránt? Az emberek irányában? A hatalom iránt? Nem. Comey az igazságot tartja szem előtt, a becsületességet, és ő eziránt érez hűséget. Ő ezekhez volt hű és ez okozta a vesztét az FBI-nál. Aki egy kicsit is kíváncsi a sok-sok amcsi piszkos ügyre, és még tanulni is szeretne, mindenképpen vegye kezébe ezt a regényt. Én mondom, megéri!

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?