Könyvek

Philip Roth – Isten veled, Columbus

Az Isten veled, Columbus egy igazán érdekes kötet, ugyanis ez Philip Roth első írása, amit huszonhat évesen alkotott meg. Ez azonban a korábbi magyar megjelenéseivel ellentétben nem egy regény, hanem egy kispróza kötet, mely több, hol hosszabb, hol pedig rövidebb novellát foglal magába, mindemellett először jelent meg hazánkban.

Érdekesség, hogy bár az író itt mint “íróembriót” emlegeti magát, mégis jelen vannak benne olyan jellegzetes vonások, amik a szerző későbbi műveiben is megjelennek. Ilyen például a zsidóság és Newark felbukkanása, a szexualitás vagy akár az öngyűlölet. Mindezek mellett pedig majdnem annyira zseniális kisregényeket és novellákat alkotott már ilyenkor, mint bármely többregényes szerző. Ami pedig a legfontosabb, hogy éppoly elgondolkodtató, nagyszerű vonalvezetésű történetekkel van tele ez a kötet, mint korábbi olvasmányaim Roth-tól, amik jóval ezután készültek.

A címadó novella egy fiatal zsidó pár szerelmét mutatja be, annak szépségeit és árnyoldalait. Érdekes volt elolvasni, mennyire eltérő nevelésmódot és nézeteket vallhat egy gazdag és egy szegény zsidó család, illetve, hogy a zsidók betelepedése és elfogadása után, hogyan viszonyultak a színes bőrűek érkezéséhez. De legfőképpen azt mutatja be, hogy már ebben az időben is mennyire meghatározó volt a pénz és az emberek hozzá való viszonya.

Az egyik talán legjobb történet A hit védelmezője, ami a második világháború alatt játszódik. Egy csapat férfi úgy próbál kibújni a katonai szolgálatok, keményebb feladatok alól, hogy zsidónak vallják magukat. Itt az egész vonalvezetés zseniális lett, ahogyan a kezdetben negatív szemlélet a zsidók felé pozitívvá válik. Hasonló témával foglalkozik az Eli, a fanatikus is. A zsidóság mibenlétével, a beilleszkedéssel és a különböző kultúrák és hagyományok elfogadásával. A történet itt arról szól, hogy a háború után a főszereplő felfedi és vállalja zsidóságát protestáns városában. Ez egy kissé humorosabb hangvételű sztori, igazán izgalmas és tanulságos volt olvasni.

Azt kell mondjam igazán különböző, mégis hasonló történetek összessége ez a kötet, azonban látszik, hogy Philip Roth itt még kezdő író volt. E három zseniális mű mellett még helyett kapott például az Epstein, és a A zsidók megtérése is, azonban ezeket nem tartom annyira kiemelkedő műveknek a szerzőhöz képest. Volt, ahol hálás voltam, hogy csak ilyen rövid, mert nem éreztem őket méltónak ebbe a könyvbe, viszont ezeket is el kellett olvasnom, el kell olvasnia az embereknek, hogy lássák, mindenki kezdi valahol.

Philip Roth már huszonhat évesen is zseniális szerző volt, és habár nem minden történet kiváló az Isten veled, Columbusban, megéri megvenni már pusztán a fent említett három novella miatt is. Sőt…

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Philip Roth – Nemezis

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?