Így lehet pofonegyszerűen színesen tartani a kertet

Ha egyszer már kertünk van, akkor bizony a lehető legjobban törekednünk kell arra, hogy az minél ápoltabb, szebb, illetve színesebb legyen. Ez persze nem történik meg magától, tehát sok munkára és törődésre van szükség, hogy az udvar folyamatosan bőséges legyen. Sok esetben jól jöhetnek azonban az ötletek, hogy mivel lesz egyszerűbb és hatékonyabb a munkavégzés, mit tehetünk annak érdekében, hogy látványos eredményeket érhessünk el.

Hogyan tartsd rendben a kertet?

Talán az egyik legfontosabb, főként a melegebb időszakban, hogy folyamatosan öntözzünk, hiszen csak így maradhatnak életben a színes virágok. Ehhez a legjobb megoldás az esővíz összegyűjtése, ugyanis ebben rengeteg tápanyag van a növények számára. Ez a víz jó hatással van a növekedésükre, emellett pedig sokkal környezetbarátabb megoldás, mintha az ember a slagból locsolja ki az ivóvizet. Nem árt tehát vödröket kitenni, kannába, esetleg esővíz tárolóban gyűjteni az esővizet, amit aztán később öntözésre fel lehet használni.

A fű ápolása

Természetesen nemcsak a virágokra kell figyelni, hiszen az esztétikus udvarhoz bizony friss és zöld gyepre van szükség. Ez azt jelenti, hogy fontos folyamatosan nyírni az udvart, lehetőleg nem túl alacsonyra hagyva a füvet. A benzinmotoros fűnyírógépek remek megoldást jelenthetnek a nagyobb területek esetén, hiszen ezekkel sokkal gyorsabb és hatékonyabb lesz a kerti munka. Ezek nagy részénél a vágási magasságot is állíthatjuk, így a nyári forróságban sem kell attól tartani, hogy kiszáradna a gyep.

Kávézacc a kertbe?

Bizony! Rengeteg felhasználási lehetősége van a kávézaccnak, amit egy virágoskert esetében vétek lenne kidobni a kukába. Ugyanúgy jó lehet a maradék tea, amit szintén fel lehet használni arra, hogy folyamatos nitrogénnel lássuk el a virágokat. Ezzel a megoldással ráadásul a lehető legkisebbre csökken a talaj pH-ja, ami pedig erőteljes növekedést és egészséges fejllődést tesznek lehetővé. Érdemes minimum 15 centiméter mélységbe tenni a zaccot az ültetés során, ezáltal pedig sokkal több tápanyag juthat a földbe. Nagy előnye továbbá, hogy hátráltathatjuk vele a betegségek és a gombák megjelenését.

A virágok ápolása

Az udvar főszereplői kétségkívül a virágok, amelyek színnel látják el a területet. Érdemes azonban őket úgy összeválogatni és ültetni, hogy minden évszakban és hónapban lehessen valamiben gyönyörködni, így mindig virágzik majd valami. Fontos azonban a tápanyagellátás, illetve a már említett folyamatos öntözés. Mindig próbáljunk meg olyan földet választani, ami megfelelő a növény habitusának, illetve a fejlettségi állapotának. Ahogy mindennél, úgy náluk is más-más tápanyag jöhet szóba például az orchideánál, a kaktuszoknál vagy az örökzöldeknél. Amennyiben nem vagyunk biztosak a választásban, kérjünk tanácsot szakembertől, hiszen ő sokkal jobban tudja azt, hogy mire lehet szüksége az adott fajtának.

Összegezve

Bízunk benne, hogy ezekkel a tippekkel már sokkal szebb és virágosabb lesz a kerted idén. Ne felejtsd el az öntözés fontosságát, a folyamatos fűnyírást, de a tápanyagok pótlása szintén fontos annak érdekében, hogy az udvar ápolt és esztétikus legyen.

Hozzászólások