Média

Igaz történet: A Dyatlov-rejtély | 3. rész

Elérkeztünk a Dyatlov-rejtély harmadik részéhez, amiben az igaz történet ihlette alkotásokról olvashattok. A tragikus balesetről, hogy hogyan történt, már tudtok, és arról is, hogy milyen megoldások születtek a halálesetekkel kapcsolatban. Arról azonban még nem meséltünk, hogy minderről készült egy film és egy könyv is.

Először is elevenítsük fel, mi is volt és mi is történt a Dyatlov-rejtély körül: 1959 februárjában kilenc orosz túrázó Igor Djatlov vezetésével eltűnt az Urál-hegységben, azonban sosem tértek vissza. A következő néhány hónap során megtalálták a holttestüket; legtöbbjüket levetkőzve és hipertermiában, de másoknak halálos sebeik voltak, beleértve a koponyákat és a törött bordákat, külső sérülések nélkül. Az egyik túrázónak hiányzott a nyelve.

Ez a lenyűgöző történet, a Dyatlov-rejtély számtalan összeesküvés-elméletet inspirált: a mai napig a tényleges bizonyítékok hiánya vadul eltérő magyarázatokhoz vezetett, beleértve az ufókat, a rakétateszteket és a kormányzati eltitkolózásokat. Legutóbbi megoldása a lavina által okozott halál volt, még 2019-ben.

Ez az ügy komoly feltárást érdemel, dokumentum – vagy fikciós alkotásban, esetleg könyvben, amit meg is kaptunk.

A film, a Halálhegy: A Dyatlov-rejtély (2013)

A Halálhegy horrorhoz a Gyatlov-rejtély adta meg a kellő ihletet, de mégsem magáról a történtekről mesélnek. Eredeti címén, a The Dyatlov Pass Incident 2013-ban látott napvilágot, Renny Harlin rendezte (A testvériség, Az ördögűző – a kezdetek) és Vikram Weet írta, akik ismeretlen színészeket kértek fel a szerepek eljátszására. Egy amerikai alkotásról beszélünk, amiben a klisé is szerepet játszik. Viszont ez még mindig egy thriller.

A sztoriról röviden annyit, hogy öt oregoni főiskolai hallgató elindul, hogy megtudja, mi történt azzal a kilenc túrázóval, akik titokzatosan meghaltak a Djatlov-hágóban. Több emberrel is készítenek interjúkat, a kutatásaik alapján pedig azon az útvonalon mennek végig, ahol az eredeti túrázók haladtak. A hideg, hólepte sétájuk során mesélnek a túrázók megtalált holttesteiről, hogy ki hogyan halt meg és mi az, ami furcsa ebben.

Amit sokan állítanak a Halálhegy című filmről, az az, hogy kissé hasonlít az akkoriban nagyon népszerű Idegleléshez. A kézikamera, az erdőben táborozás (bár itt hegyen), az ismeretlen színészek, a kutatás vagy egy igaz történet feltárása. Mindezek ellenére a kritikusok általában jó véleménnyel voltak róla, közepes értékeléseket kapott, de valljuk be, a történetet sokkal jobban ki lehetett volna dolgozni. A féreglyuk és az orosz katonai kutatás, a Philadelphiai-kísérlet egy egész jó alapja lehetett volna mindennek, de keveset kapunk belőle.

Azonban ez ne tántorítson el senkit attól, hogy megnézze a filmet, mert olykor hallhatunk pár állítást a megtalált holttestekkel kapcsolatban, ami elgondolkodtató.

A Halálhegy ezen a linken nézhető meg.

A könyv

2016-ban Donnie Eichar kiadta a Halálhegy – A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története című regényét, amiben megpróbál mindenre fényt deríteni. Az olvasók szerették, ahogy az író megoldotta a rejtélyeket, úgy érezték, valóban sokat kutatott azért, hogy az általa kiadott könyv remekül sikerüljön.

A könyvet innen tudjátok megvásárolni.

Erről a két alkotásról hallottunk a Gyatlov-ügy kapcsán, ha tudtok még bármiről, ami ezzel kapcsolatban megjelent, osszátok meg velünk!

Hozzászólások