Média

Igaz történet: A Dyatlov-rejtély | 2. rész

A Dyatlov-rejtély már 1959. óta megoldatlan, azonban több, mint 70 magyarázat került elő az évek során a szörnyű balesetre. Legutóbbiról 2019 és 2020 között hallhattunk, miszerint lavina végzett az emberekkel. Valljuk be, ez a leghihetőbb, viszont nem hisszük, hogy ez lenne a végleges verzió. Ahhoz túl sok rejtély fedi ezt az ügyet. 

Az előző részben arról olvashattatok, hogy mi is valójában a Gyatlov-ügy, valamint arról, hogy hogyan találták meg a holttesteket. Ebben a cikkben pedig a megoldásokat és pár érdekes tényt tárunk fel számotokra.

A Dyatlov-rejtély megoldásai

  • Hipotermia

A nyomozók az első 5 holttest megtalálása után lezárták az ügyet, kijelentve, hogy ez egy hipotermia okozta szerencsétlen haláleset. Az egyik túrázó koponyáján egy kis repedést vettek észre, de nem tulajdonítottak neki nagy ügyet.

  • Bennszülött emberek

Mint ahogy az előző cikkünkben is említettük, a maradék négy utazó keresése több, mint két hónapig tartott. Végül május 4-én, egy négy méteres hó alatt, egy szakadékban találtak rájuk. Úgy tűnt, hogy a már elhunytak ruháit viselték. Három holttest súlyos mellkasi törést, míg a negyedik súlyos koponyatörést szenvedett. Emiatt az ügyet újra megnyitották, ugyanis rengeteg furcsaságot rejtett az utolsó négy halott teste.

Kiderült, hogy két túrázónak egyáltalán nem voltak külső sérüléseik. A harmadik halottnak viszont nemcsak a mellkasának csontjai törtek el, hanem a szeme, a nyelve, a koponyájának, az arcszövetének és az ajkainak egy része is teljesen hiányzott. Kezei kiterjedt bőrmacerációt (felfekvést) mutattak. Ezt azzal magyarázták, hogy arccal lefelé egy kis patakban találtak rá a hó alatt és a testén látható sérüléseket valószínűleg a halála utáni természetes bomlás okozta.

Az emberek másképp gondolták. Sokan úgy vélték, hogy bennszülött mansi emberek támadták és ölték meg a túrázókat. Ezt a feltételezést azonban hamar elvetették.

  • A lavina

Ahogy korábban írtuk, a leghihetőbb magyarázat a lavina által okozott halál volt. Ezen elmélet szerint a hó puszta sebessége letépte a túrázókról a ruhát és végül a fagypont alatti hőmérséklet miatt 15 percen belül hipotermiában haltak meg. Bár volt némi hitele, végül ezt is elvetették, mert a mentőcsapat a sátrukhoz vezető lábnyomokat talált, amik nem mutatták lavinakárosodás jeleit.

  • Ejtőernyős aknák

Ez egy érdekes elmélet a Dyatlov-rejtély ügyével kapcsolatban,. Sokak szerint a haláleseteket ejtőernyős aknák okozták, amelyeket az orosz katonaság tesztelt azon a területen. Ezek az aknák néhány méterrel a talaj felett felrobbannak és súlyos belső sérüléseket okoznak a közelben tartózkodóknak, külsőleg viszont nem hagy nyomokat. Az is kiderült, hogy az utolsó helyszín, ahol letáboroztak közel volt a Szovjetunió nukleáris kísérleti területéhez. Mindezek után az emberek azt gondolták, hogy a kormány megpróbálta leplezni a hibájukat a holttestek eltávolításával. Egyesek szerint a kempingről készült fényképekből az derül ki, hogy a sátrukat rosszul állították fel, ami határozottan nem a csoport tapasztalt túrázóinak munkája. 

  • UFO

Olyanról is szó volt, hogy a Djatlov-hágótól 50 kilométerre délre egy külön túrázócsoport volt jelen. Ők állítólag éjszaka narancssárga gömböket láttak az égen az incidens helyétől északra. Ráadásul hasonló gömböket Ivdelben és a környező területeken is láttak februártól márciusig egy hónapon keresztül. Ezzel kapcsolatban sok független tanú volt, köztük a katonaság és a meteorológiai szolgálat.  Abban a korszakban hallatlan és nagyon hihetetlen volt az a gondolat, hogy az UFO-k léteznek és főképp az, hogy ilyen károkat okozhatnak. Az emberek többsége nem hitt ebben és aki be akarta bizonyítani, hogy ez is lehet egy megoldás, azt a kormány “elhallgattatta”. Minden ezzel kapcsolatos dokumentumot meg kellett semmisítenie.

  • Infrahang általi halál

Az egyik legnépszerűbb teória a Kármán-féle örvénysor volt, miszerint a Holatchahl-hegy körül fújó szél a Kármán örvény utca kialakulásához vezetett, amely intenzív infrahangokat bocsátott ki, ez pedig súlyos belső károkat okozott.

  • Radioaktivitás/sugárzás

A kutatók közül páran azt állították, hogy a tisztviselők több tényt elhallgattak. Az egyik ilyen furcsa állítás az volt, hogy a mentési művelet során előkerült ruhák egy része erősen radioaktívnak bizonyult. A környéken jó mennyiségű fémhulladékot is találtak, ami titkos katonai tevékenységre utalt az adott régióban. Jurij (az egyetlen túlélője a halálhegyen történt balesetnek) részt vett barátai temetésén és „mélybarnaságot” látott az áldozatok bőrén, amire sosem kaptunk magyarázatot. A túrázók családtagjai közül sokan természetellenes narancssárgaságot vélt felfedezni és azt is elmondták, hogy megőszültek. A narancssárga elszíneződést a haláluk helyszínén tapasztalt intenzív sugárzás okozhatta. Az orosz hatóság ugyanakkor biztosított mindenkit arról, hogy nem teszteltek azon a területen.

Végezetül

Sokminden nem világos a Dyatlov-rejtéllyel kapcsolatban. Rengeteg kérdés vetődik fel még a mai napig: például a sátor lehagyása. Miért kellett olyan gyorsan elmenekülniük és mi elől? Nincs magyarázat arra, hogy még a kabátokat, kesztyűket, nadrágokat és egyéb meleg ruhákat, valamint a navigációs kellékeket, például az iránytűt is a sátrukban hagyták, meg a megtaláltakon a hátrahagyott ruháik! Volt náluk még három fejsze és két finn kés is az alapvető kempingezési gyakorlatokhoz. A nyomok láttán a túrázók ezekkel a használható tárgyakkal rémülten menekültek.

Korábban is említettük, hogy az egyik túrázó, Szemjon Zolotarjov ruha és felszerelés nélkül menekült a sátorból, de elvitte a fényképezőgépét, ami szintén kérdéseket vet fel a Dyatlov-rejtély ügyével kapcsolatban.

A helyszínt egyébként a csoport vezetőjéről nevezték el, ezért lett Gyatlov-hágó.

Hiába voltak különböző sérülések a holttesteken, az ügyet lavina és hipotermia okozta halálesetként zárták le a legtöbbször. A mai napig nincs egy normális megoldása. Talán a zsákutcák és a csalódások vezettek a Dyatlov-rejtély gyors lezárásához. Végül az orosz kormány tisztviselői az esettel és a halál lehetséges okaival kapcsolatos összes dokumentumot átvették és kormányhatározat kiadásával lepecsételték azokat.

Hamarosan pedig az erről készült filmről olvashattok, amiben arról is szó lesz mennyire valósághűre sikeredett vagy épp az ellenkezője.

Hozzászólások