Könyvek

Holch Gábor – Ez ​a város egy távoli bolygó

Paulo Coelho Hippi című regénye után, egy újabb életrajzi ihletésű kötet került a kezünkbe, az Athenaeum Kiadó jóvoltából. Holch Gábor könyve, az Ez a város egy távoli bolygó többek között Kínába kalauzol el bennünket, ahol megismerkedhetünk a kultúrával, a külföldi ember nehézségeivel és még számtalan egyéb dologgal.

A regény Gábor Kínába való érkezésével kezdődik, tizenöt évvel ezelőtt. Innen kezdi meg a világban való barangolásainak eseményeit oda-vissza, előre-hátra ugrálva az időben. A történet során nyomonkövethetjük, hogy honnan gyökeredzik kalandvágya, illetve hogy egy középiskolai tanárból hogyan került Sanghai-ba és vált vállalkozóvá, interkulturális vezetési tanácsadóvá és coach-á.

A regény minden egyes új fejezete egy-egy témakört dolgozott fel, amik mindig idézettel kezdődtek, ezzel megalapozva neki a hangulatot. A fejezetekben a címet fejtette ki, saját példákat hozva és magyarázta meg lazán és könnyedén, igen élvezhető módon. A kedvencem talán a Másság volt, amiben azt fejtette ki, hogy teljesen rendben van, ha kilógunk a környezetünkből, csupán csak meg kell keresni azt a helyet – akár országot -, ahol otthon érezzük magunkat. Ebben a fejezetben Gábor arról mesél, mikor Irimiás Balázzal volt szerencséje bepillantást nyerni a régészet világába. Az Indiana Jones poénoktól kezdve imádtam egészen addig, amíg elmesélte milyen élményeket szerzett ezalatt az idő alatt, milyen érzés volt megpillantani a piramist és arra felmászni. Egyszerre irigykedtem és képedtem el.

A piramismászás mellett számos kalandot és eseményt tár elénk a szerző, ami időnként talán nem a legérdekesebb, viszont ezt kompenzálja az, hogy remek hummorral rendelkezik a könyv. Az itt-ott elrejtett poénok, a viccek mesélése példaként, feldobja a sztorit és így még talán a ‘kevésbé érdekes’ részek se laposodnak el.

Holch Gábor regényét azoknak ajánlanám, akik vonzódnak a különböző kultúrákhoz, ott van bennük az akarás, hogy utazni szeretnének, világot látni. Azoknak, akik már külföldön élnek, de nem találják a helyüket, mert a szerző az élményei leírása mellett komoly hangsúlyt fektet arra, hogy megtudja, lehet-e valaki világpolgár, illetve hogy hogyan lehet helytállni a különböző kultúrákban, országokban.

Összességében tetszett ez a regény. Igaz, ez nem volt egy olyan olvasmány, amit izgalommal vártam minden pillanatban, hogy újra a kezembe vegyem, de ez nem is erről szólt. Ennek a kötetnek az ismeretterjesztés a célja, hogy az emberek megismerjenek egy új kultúrát, hogy elmélkedjenek és fedezzék fel, hogy mi mindent rejt a világ. Azt, hogy megtudjuk – legalább is megértsük – milyen egyszerre mindenhova, de sehova se tartozni anélkül, hogy ki kéne lépnünk a konfortzónánkból. A Magyarok külföldön sorozat ötödik részének szerintem ez az igazi célja.

A recenziós példányt köszönjük az Athenaeum Kiadónak!

Paulo Coelho – Hippi

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?