Sorozatok

Harminc éves a Váratlan utazás sorozat

Kevin Sullivan rendezte kanadai sorozatot 1990-ben mutatták be és hat évig láthatták a nézők a King család és Avonlea városában élők történeteit. A január 7-én harmincadik évfordulóját ünneplő Váratlan utazásról olvashattok néhány érdekességet. 

A filmsorozat Lucy Maud Montgomery kandai írónő több művéből tevődik össze, azon szereplők között rokoni szálak is fellelhetőek. 1990-ben Kevin Sullivan, Allan King és további rendezők színesítették a cselekményszálat.
A Váratlan utazás a  20. század küszöbén veszi kezdetét, ahol megismerhetjük Sara Stanley-t, aki egy montreali vállalkozó lánya. Apja sikkasztási botrányba keveredik, ami miatt a kis Sara-t a rokonaihoz küldi egy időre és ezzel megbízza a King családot a nevelésében. Sara ezidáig mindent megkapott, házi tanítói voltak, nevelőnője, ám a félárva lány nehezen viseli a kisvárossal járó életet. Dajkáját elküldik. A történet másik főszereplői a King család, akik közül a legidősebb és vénlányként élő Hetty és húga fogadja magához Sara-t. Hetty a helyi iskola tanítónője, szigorú és határozott nézeteket vall. Sara találkozik nagybátyjával, Alec-kel, annak feleségével és népes családjával is, akinek gyermekei nehezen fogadják a cserfes, minden lében kanál lányt. A kalandok Sara érkezése után veszik kezdetét, ahol megismerhetjük a helyieket, az akkori szokásokat, a kisvárosi életet.


A hat évadban számtalan esemény történik, miközben a gyerekek tinédzserré, majd felnőtté vállnak. Láthatjuk a fiatalabbik testvér Olivia (Mag Ruffman) és a helyi agglegény Jasper Dale (R.H. Thomson) szerelmének kibontakozását, az Avonlea-ba érkező hontalan Gus Pike (Michael Mahonen) beilleszkedését a városba és a részek alatt szerelemmé alakuló barátságát Felicity-vel (Gema Zamprogna). Az évadok során több szereplőtől is búcsúzni kellett, így a főszereplő Sara Stanley-t alakító Sarah Polley távozott a hatodik évadban, Marilla Cutbert szerepét játszó Colleen Dewhurst-tól halála miatt búcsúztak a készítők. Gus Pike  is gyakran hiányzott a sorozatból, míg Peter Craig karaktere is eltűnt. A várost érintő szüfrazsettek történetét, a várost felvásárolni készülő ingatlanbefektetőket, a modernizálás első momentumait is láthatják a nézők.
Megható eseményeknek is szemtanúi lehetünk, amikor Sara elveszíti édesapját a második évadban vagy amikor a tanulatlan Gus, hogy megköszönje, hogy Hetty szárnyai alá vette, hegedűn eljátszik egy dalt a kitüntetett tanárnő részére. Szomorú és egyben felemelő volt, ahogy Hetty King gondozásába vette gyerekkori riválisából legjobb barátnőjévé váló Rachel Lynde-t (Patricia Hamilton), aki szélütés miatt újra kellett, hogy tanuljon beszélni. Az utolsó évadokban pedig együtt izgulhattunk Felicity-ért, aki végig hitte, hogy szerelme Gus nem halt meg.

A 91 részből álló sorozat évadjai 13 epizódból álltak. A történet lezárására készült 1998-ban egy speciális karácsonyi rész is, amelynek címe Boldog karácsonyt, Miss King! Ebben több szereplő sem látható és egy szomorú esemény is beárnyékolja a különkiadást. Végül természetesen minden jóra fordul, ahogy az a sorozatra is jellemző volt.
A néha kissé több klisét felvonultató Váratlan utazás sok üzenetet közvetít a nézők felé, emiatt érdemes a mai felgyorsult világunkban újra nézni. Minden rész egy-egy megoldandó problémát hordoz magában, akár a városban, akár családi körülmények között lévő feszültségről legyen szó. A részek végén azonban minden jóra fordul, az emberek képesek belátni hibáikat, tévedéseiket, egyfajta boldog befejezést adva az epizódnak.

A Prince Edward-sziget lakói közé gyakran érkeztek hírességek vendégszereplőként. Így láthattuk például a Vissza a jövőbe sztárját, Christopher Lloyd-ot szélhámos vándorként, vagy a Superman film főszereplőjét, Christopher Reeve-t sötét, titokzatos idegenként. Megjelenik az Amerikai pite szereplője Eugene Levy, tudósként vagy a Szerelmünk lapjai sármos színészét, Ryan Gosling-ot árva gyerekként.

A forgatások Kanadában voltak, nagyrészt Pickering város falumúzeumában, amely napjainkban is megtekinthető, de a King tanyán és (az) Avonlea templomában készült jelenetek Uxbridge-ben történtek.

Sajnos ma már több szereplő távozott az élők sorából, így a fentebb említett Marilla karakterét játszó Colleen Dewhurst, a főszereplő Hetty King-et alakító Jackie Burroughs vagy az Anne Zöld Oromban című sorozatban is szereplő Gilbert Blyte megformálója, Jonathan Crombie sem él már.

A Váratlan utazás számos országban ért el sikereket, hazánkban is nagy rajongótábornak örvendhetett. Tizenhat díjat zsebelt be az évek alatt, köztük a legtöbb a kanadai televíziós műsorokat jutalmazó Gemini-díj, így például a legjobb női főszereplő, legjobb férfi főszereplő vagy a legjobb rendezés kategóriájában is kitüntetett lett a sorozat.
Aki nem látta rengeteg nevetésre, csínytevésre, a fejlődő világ új szemléleteire, tanulságokra,  szerelmekre és civódásokra számíthat.

Hozzászólások