Halloweeni hangolódás: félelmetes filmötletek

Már ajánlottam nektek mesefilmeket a közelgő halloween alkalmára, megmutattam milyen vígjátékokkal üthetitek el október 31-et, horrortörténeteket is meséltem az Amityville ház lakóiról, a DeFeo és a Lutz családról, aztán a kedvcsinálót se felejtsük el, hiszen Harry Potter érdekességekről is olvashattok, amivel remélhetőleg ösztönöztelek titeket, hogy megnézzétek a filmsorozatot. Most pedig ideje komolyan venni a borzongás éjszakáját, hiszen ez a nap nem a kedvességről szól, hanem az ijesztgetésről, a félelemről és persze a mókáról is, amikor beöltözünk rémisztő karaktereknek.

Ehhez kapcsolódóan hoztam el olyan alkotásokat, amiktől az ember retteghet. Ebben a bejegyzésben nem a megszokott halloweeni hangulattal ellátott művekkel találkozhattok, hanem különböző stílusú és nyomasztóbb érzetet keltőekkel.

Más világ

Kezdjük egy érdekesebb darabbal, ami 2001-ben lett bemutatva pszichológiai thrillerként, Nicole Kidman főszereplésével, amit Henry James – A csavar fordul egyet című regénye alapján rendezett a spanyol származású Alejandro Amenábar. Ebben a történetben Nicole egy Grace nevű édesanyát játszik, aki egyedül neveli két, különleges betegségben szenvedő gyermekét, Annet és Nicholast. Egy hatalmas kastélyban laknak, ahol a fiatalokat teljesen elzárja a napfénytől, ugyanis allergiások rá. Férjét a háborúból várja haza, de az sosem érkezik meg. A filmben van egy hatalmas csavar, amit nem szeretnék elárulni, de nagyon érdekes és igazán nyomasztó hangulattal rendelkezik, olykor félelmetes jelentekkel.

Ideglelés

A következő egy 1999-ben készült kézi kamerás horror, a The Blair Witch Project, azaz magyarul az Ideglelés. Az alkotás akkoriban hatalmas sikert aratott, kevés költségvetésből rengeteg bevételre tettek szert a készítők, Daniel Myrick és Eduardo Sánchez. A történet azt meséli el, ahogy három fiatal dokumentumfilmet készít a legendás Blair-i boszorkányról, aki elméletileg Maryland-ben a Fekete-hegységben él. A mű állítólag valós események alapján készült és amit a néző lát, egy “visszanyert anyag” a túrázók kamerájából. Ezt persze semmi sem támassza alá, ráadásul az Idegleléshez készült egy második rész is, majd 2016-ban jött a harmadik, szóval a valós esemény ezáltal kicsit komolytalannak tűnik. Azonban ez sem tántorítja el a nézőket, sőt, igazi kutlfilmnek számít a horror rajongók körében.

Carrie

A harmadik, amit erre a csodás napra ajánlanék egy Stephen King regény alapján készült kreáció, aminek a címe Carrie. King szinte mindenkinek ismerős lehet a horror történetei miatt. Ez a könyvadaptáció is hasonló műfajjal kecsegtet egy kis természetfeletti képességgel megspékelve. Ugyanis a film és a szerzemény is a fiatal Carrie White életét követi nyomon, aki telekinetikus képességgel rendelkezik. A lány élete gyötrelmekkel teli, hiszen az iskolában folyton kirekesztettként van jelen, emellett rengeteg bántás éri otthon is és emiatt elő tör belőle az az erő, ami később sokak vesztét okozza. Az első feldolgozás 1976-ban jelent meg, majd sikerének köszönhetően készült egy második rész is Düh: Carrie 2 címmel, aztán 2013-ban Chloe Grace Moretz főszereplésével ismét újraalkották a filmet.

Kedvencek temetője

Ha már Stephen King, akkor ideje a Kedvencek temetője című filmet is terítékre tenni. Bevallom, én már kiskoromban – körülbelül 12 évesen, azaz 2004-ben – láthattam az eredeti 1989-es könyvadaptációt és annak folytatását és nagyon féltem tőle, de annál jobban szerettem. Zelda néni volt az, aki még a mai napig kísért, őt tartottam a legfélelmetesebbnek a történetben. A Pet Sematary egyébként egy misztikus állattemetőről (indiántemető) szól, ahová az elhunyt kedvenced viheted el utolsó útjára. A Creed család e hely mellett veszi meg lakásukat. Bár elég veszélyes, hiszen nem csak a temetővel kell vigyázniuk, hanem az országútra, ami közvetlen a ház mellett van. A tragédia már az első pár pár percben megtörténik, a család kisbabája kiszalad egy kamion elé és az szörnyet hal. Az apa nem tudja elfogadni, hogy elvesztették gyermeküket, így abba a temetőbe helyezi, ahová nem lenne szabad. Hiszen az indiántemető egy elátkozott hely, ahol a holtak nem maradnak sokáig azok.

A Kedvencek temetője az Állattemető című regény alapján készült, melynek ebben az évben született egy remake változata is, érdemes mind a három részt megtekinteni, főleg ha október 31-én szeretnétek különlegesen félelmetes helyekre látogatni.

Síri találkozások

Végül pedig szintén egy kézi kamerás filmet ajánlok, ami a Grave Encounters. Ez egy 2011-ben készült horror, ami számomra az egyik legfélelmetesebb alkotások közé tartozik. Már az előzetest látván is feláll a hátamon a szőr. Pár éve én még magyar szinkronnal nézhettem meg azóta viszont már csak felirattal található meg az alkotás. A Síri találkozások a Collingwood nevű Pszichiátriai Kórházban játszódik, ahová pár fiatal beköltözik egy szellemsztoris tévéműsor kedvéért. A csapat nem tartja veszélyesnek a betegotthont, de mások szerint rengeteg paranormális eset történt ott. A fiatalok persze nem hittek ebben, addig a pontig nem is félnek, amíg egyedül nem maradnak a hosszú folyosók labirintusában keringve. A film szerintem már önmagában a kórház miatt is félelmetessé válik. Azonban amint a kamerák felállnak és a fiúk bent ragadnak, majd előtörnek a szellemek és elkezdődik a téboly akkor veszi kezdetét a történet és a félelem.

+1: Halloween

Az utolsó pedig egy klasszikus, ami Michael Myers élettörténetét meséli el. Ez az az ikonikus mű, amit minden halloweenkor érdemes megnézni. Ha a démonos, szellemes, misztikus és pszicho filmek helyett sokkal jobban néznétek egy kicsit kaszabolósabb, vérengzősebb alkotást, akkor ez lesz a nektek megfelelő. A legújabb Halloween című 2018-ban látott napvilágot.

A tavalyi bejegyzésünkben szintén ajánlottuk pár halloween hangulatát előidéző félelmetes alkotást, amit szintén érdemes elolvasni. Nektek melyik az a klasszikus film vagy sorozat, ami ebben a hónapban kimaradhatatlan számotokra?

Hozzászólások