Miért vezess Hálanaplót?

Most biztos azt kérdezed, mi az a Hálanapló, és mégis mire jó? Én is ugyan ezt a kérdést tettem fel, mikor megláttam a könyv címét. Mi ez, mit írhatnék bele? Köszönöm a napsütést, a madarak csiripelését? Csupa unalmas dolog, ami amúgy az eszünkbe se jutna. Azonban az Édesvíz Kiadó felújított naplója ennél sokkal többet nyújt számunkra, ami igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban.

Az önfejlesztő könyv először 2017-ben jelent meg, azonban a kiadó most egy új, felújított változatban adta ki, ami meglátásaim szerint sokkal szebb és színesebb. Ez most egy új, gyönyörűen szép, kék kis napló, ami egyáltalán nem tartalmaz semmilyen kötöttséget, csupán csak a mi megnyugvásunkhoz, hangulatunk javításához nyújt segítséget, és ha hagyjuk, inspirálja a mindennapjainkat.

Ebben a puhafedelű kiadásban számtalan feladat lapul meg, ami ösztönzi az embert arra, hogy egy kicsit magába mélyedjen, elgondolkodjon az élet szépségein, a jövőképén és önmagán is. Sőt, még abban is segítséget nyújthat, hogy a céljainkat elérhessük, például az olvasás terén. Ahogyan azt az instagram posztunkban is láthatjátok, a Hálanapló egy komplett oldalt szán arra, hogy olyan könyveket gyűjts össze, melyeket mindenképpen el szeretnél olvasni. Személy szerint én ezt a részt olyan kötetekkel és sorozatokkal kezdtem, amiket már vagy elkezdtem de nem volt lehetőségem folytatni, vagy pedig csak régóta vágyom rá, de még nem jutott rá időm. Ezek után olyan könyveket írtam bele, amiket mostanság terveztem beszerezni, majd elolvasni a nyár során. Mint láthatjátok kettőt már kipipáltam, ami azt is jelenti, hogy hamarosan azokról is olvashattok itt a honlapon.

A jövőképünket, terveinket nem csak ebben az egy dologban írhatjuk le, hogy ösztönzést szerezzünk valahonnan. Különböző, kreatív és játékos oldalak segítik például azt is, hogy a jövőbeli kívánságainkat összegyűjtsük, leírjuk, hogy milyennek képzeljük a lelkitársunkat, milyen céljaink vannak aznapra vagy az elkövetkezendő időkre.

De nem csak a jövőbe visz el miket ez a kis könyv, segítséget nyújt arra, hogy felfedjük önmagunkban is a jót, hogy pozitívan lássuk önmagunkat és a világot is. Ebben a Hálanaplóban fel tudjuk jegyezni például azt, hogy kinek miért lehetünk hálásak, ami nekem például igazán nehezen ment. Először el kellett gondolkodnom azon, hogy úgy általánosságban írjam le vagy itt valami komolyabb dologra gondolt a szerző vagy úgy egyáltalán gondolt-e valamire. Végezetül annyi ideig gondolkodtam magamban, hogy nagy meglepetésemre olyan személyt is leírtam a papírra, akit egyáltalán nem kedvelek, rossz viszonyban vagyunk, mégis segített nekem abban, hogy megerősödjek és ezért hálával tartozom neki.

Úgy gondolom számos előnye van ennek a könyvnek. Nem egy igazi napló, így nem kell mindennap leülni és foglalkozni vele. Időnként nem is kell írni, csak rajzolni vagy színezni, esetleg csak olvasni, hiszen vannak olyan oldalak, amiken egyszerű, de szívhez szóló idézetek, motivációs szövegek találhatóak. Azonban ha rendszeresen szánunk rá időt, egy fél órát vagy órát, akkor elkezdjük észrevenni a hatását. A kérdésekre válaszolgatva időnként el kell gondolkodni, rá kell jönnünk mi az amit szeretünk magunkban, esetleg mások mit szerethetnek bennünk és ez felnyithatja a szemünket, segít nagyobb önbizalmat szerezni, megismerni önmagunkat.

Talán a nagyobb kikapcsolódás végett lehetnének benne több színezési lehetőségek, de az talán egy másik kiadvány, ennek nem is az az igazi jelentősége. Mindenesetre nekem a kedvenc oldalam a mandala kidekorálása volt.

A feladatokat megoldva akaratlanul úgy sétálhat végig az utcán az ember, hogy odafigyel másokra, a környezetére, hogy legyen mit este leírni az aznap kiválasztott oldalra és ez szépen lassan elkezd függetlenedni a Hálanaplótól. Annak, aki szereti az önfejlesztő feladatokat vagy könyveket, esetleg egyszerűen csak bizonytalan önmagában ez nagyszerű kikapcsolódás lehet.

Ennek a könyvnek a segítségével jobban megismerhetjük önmagunkat, megszerettetheti velünk a kreatív naplók írását, lefoglalhat minket, ha fáradtak vagyunk és megtaníthat minket a pozitívabb életre, ami ebben a mai világban egyre több embernek szüksége lenne.

Az Édesvíz Kiadónak köszönet érte, hogy kipróbálhattam. Ha felkeltette az érdeklődéseteket, az alábbi linken szerezhetitek be a kötetet.

Sarah Wilson – Élet szorongás és pánik nélkül?

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?