Könyvek

Genevieve Gornichec – A vér szövetsége

Korábban már beszámoltunk nektek arról, hogy milyen izgalmas újdonságok érkeznek ősszel az Agave Könyvek és a Magnólia Kiadó gondozásában. Október végén megjelent Genevieve Gornichec második regénye, amelyben a 10. századi Norvégiába, a vikingek korába utazhatunk vissza. Az amerikai írónő tavaly nagy sikert aratott A boszorkány szíve című norvég mitológiai történetével. A vér szövetsége című történelmi fantasyt szintén Ballai Mária fordításában olvashatjuk.

Gunnhild és Oddny gyerekkorukban szoros barátságot kötnek, de nagyon különböznek egymástól. Míg Oddny csendes és nyugodt életről álmodozik, addig Gunnhild minél nagyobb hatalomra szeretne szert tenni, hogy örökre maga mögött hagyhassa a kegyetlen anyját. Egy jósnő jövendölése sötét árnyékot vet Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, a kalandvágyó Signyre is. A lányok emiatt vérszerződést kötnek, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják egymást.

Amikor a portyázó vikingek elrabolják Signyt és felgyújtják Oddny otthonát, a lány elhatározza, hogy mindenáron kiszabadítja a nővérét. Eközben pedig egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz, aki részt vett a családja elleni támadásban. Gunnhild 12 éves korában megszökött a jósnővel, aki segített neki kitanulni a boszorkányság fortélyait. A sorsa azonban a gyűlöletes Erik királyhoz köti, aki a norvég trón várományosa. Gunnhild és Oddny útjai ismét keresztezik egymást, de a gyermekkorukban megszakadt kapcsolatuknak nehéz próbát kell kiállnia.

Három erős nő összefonódott sorsát követhetjük nyomon.

Genevieve Gornichec már az első regényében megmutatta, hogy kiválóan ért az erős női karakterek megalkotásához, most pedig hármat is kaptunk belőlük. Valójában Gunnhild és Oddny a történet főszereplői, de a fogságba esett Signyt is érdemes megemlíteni. Gunnhild és Siggny mindketten kalandvágyó gyerekek voltak, Oddny pedig mindig felelősségteljesen viselkedett. Míg Gunnhild 12 év tanulást követően független és erős boszorkánnyá vált, addig Oddny és Signy a családi házban maradtak, mert a baljós jövendölés miatt nem találtak maguknak férjet. Oddny az anyja nyomdokai lépett, és gyógyítóvá képezte magát, Signy viszont harcos szeretne lenni.

A vikingek világa több izgalmat tartogat, mint gondolnánk.

Először kicsit tartottam tőle, hogy bonyolult lesz a történet az ónorvég nevek és a mitológiai elemek miatt, de a szerethető női karaktereknek és az izgalmas cselekménynek köszönhetően hamar bele tudtam merülni a 10. századi Norvégia világába. Ebben az időben Széphajú Harald uralkodik a norvég nép felett, aki egyesítette az egész országot. A nagyobb régiókat a fiai felügyeletére bízta, akik erőszakosan viselkednek egymással, mert mindannyian a trón jogos örökösének tartják magukat. A király azonban már eldöntötte, hogy Erik lesz Norvégia következő uralkodója. A belső konfliktusok mellett megismerhetjük a vikingek életmódját és a boszorkányok szertartásait is.

Két szerelmi szál is kibontakozik a könyvben.

A vér szövetsége elsősorban Signy megmentéséről szól, azonban Gunnhildnak és Oddnynak hosszú utat kell bejárniuk, amíg kiszabadíthatják a társukat. A várakozással töltött időszak alatt a boszorkány és a gyógyító életébe is beköszönt a szerelem. Gunnhild és Erik király első pillantásra gyűlölik egymást, de fokozatosan egyre jobban megismerik és megkedvelik egymást. A férfit testvérgyilkosként tartják számon, viszont a hűséges bajtársai és a szeretett macskái védelme a legfontosabb számára. Oddny és a korábbi fosztogató, Halldór szerelme még lassabban bontakozik ki, és egy súlyos titok is beárnyékolja a kapcsolatukat.

A könyv olyan problémákkal foglalkozik, amelyek még ma is aktuálisak.

Genevieve Gornichec fantasy története a régmúltban játszódik, azonban a vikingek életében megjelenő problémák egyrésze még ma is aktuális. Fontos szerepet kap a nemi szerepek kérdése, mert a vikingek társadalmában a férfiak harcolnak, a nők pedig a családdal, házimunkával és esetleg mágiával foglalkoznak. Signy ennek ellenére kalandra vágyik, és több olyan női karakterrel is találkozhatunk, aki „férfias” életutat választott magának. Emellett megjelenik a másság problémája is, mert az egyik szereplő transznemű, de ezt természetesen igyekszik titokban tartani a kor elvárásai miatt.

Az egyszerű borító illik a történethez és az író előző könyvéhez is.

Az Agave Könyvek az eredeti borító helyett a brit kiadás borítóját választotta, amely tökéletesen passzol nemcsak a történethez, hanem az írónő előző regényéhez is. A fehér borítón A vér szövetsége egyik fontos motívumát, Gunnhild állati alakját, egy fecskét láthatunk. Érdekesség, hogy a kiadó egy teljesen új címet adott a könyvnek, mert az eredetit (The Weaver and the Witch Queen) nem lehet a magyar nyelvbe szépen átültetni.

A vér szövetsége egy izgalmas történet három erős nő barátságáról a vikingek varázslatos világába ágyazva.

Genevieve Gornichec láthatóan fejlődött a történetvezetésben A boszorkány szíve megjelenése óta, ugyanis ezúttal egyáltalán nem voltak unalmas vagy felesleges fejezetek a könyvben. A történet legnagyobb erőssége a három nő karakterfejlődése és barátsága. Szerethető mellékszereplőket is kapunk, a vikingek mágiával átszőtt világa pedig garantáltan lenyűgözi a norvég mitológia kedvelőit.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményetek velünk!

Kollár Betti – Álmomban megleltelek

Hozzászólások