Étterem

Futószalagos ázsiai étterem | Wasabi

Ma egy újabb japán éttermet mutatok be, ám ezúttal nem egy új hely került tesztelésre, hanem az egyik régi törzshelyemre tértem vissza. Ez a Wasabi Running Sushi & Wok Restaurant.

A Wasabi éttermek leginkább a futószalagos svédasztalukról híresek, ahol hétköznapi ebéd esetén 8490 Ft-ért, hétvégéken és vacsorakor pedig 9490 Ft-ért időkorlát nélkül falatozhatunk. Itthon valódi kuriózumnak számít, hogy a szalag melletti asztaloknál ülve elegendő lekapnunk a legszimpatikusabb fogásokat. Ebből kifolyólag igazán különleges élmény ide betérni, főleg az első alkalommal, amikor az újdonság varázsával hat az étterem.

A rendszer működése egyébként nagyon egyszerű.

A kétszintes futószalag felső, fűtött részén érkeznek a meleg ételek, míg alul a hűtést igénylő sushikat, salátákat, desszerteket és gyümölcsöket találhatjuk. Ha pedig nem elégednénk meg a szalagon sorakozó kínálattal, az asztalunkra kihelyezett tableten tudunk további ételeket rendelni. Itt nyomon követhetjük az aktuális rendelésünk állapot és jelzi, mikor került a szalagra. Innentől kezdve csak figyelnünk és várnunk kell. Előfordulhat persze, hogy az előttünk ülő lekapja az általunk rendelt ételt, de ettől nem kell különösebben aggódni, hiszen mindig több tányér kerül kiküldésre. Emellett a pincérek is figyelnek, hogy valóban minden rendelésünket megkapjuk, ellenkező esetben közvetlenül az asztalunkhoz hozzák ki.

De beszéljünk magáról a menüről is.

Összesen több, mint 100 tradicionális és fúziós fogás között tudunk válogatni, ám a japán ételek mellett más távol-keleti ízekkel is találkozhatunk. Nagy kedvenceim közé tartozik például a koreai mandu, mely egy hússal és zöldségekkel töltött tészta és a tempurált maki, ami gyakorlatilag egy rántott sushi – a mellé kínált szósz pedig mennyei. A butadont is érdemes kipróbálni, ami rizzsel és egy nagyon izgalmas, füstös ízű szósszal kínált császárhús. A választék további részét képezi többek között a curry, tavaszi tekercs, rákok és kagylók is. Ám a hagyományosabb ízek kedvelőinek sem kell félni, a panko bundás csirke és a kínai gyorséttermekből ismert zöldséges pirított tészták biztos pontot nyújtanak, ha valami ismerősebb ízre vágyunk.

Az italkínál sem szűkölködik különlegességekben. Több japán tea, szaké, whisky és kreatív koktél is szerepel az itallapon. A szörpöket nagyon tudom ajánlani, két főre elegendő, a fahéjas szilva ízesítésű pedig kifejezetten jól illik az évszakhoz. Ezúttal kipróbáltam a pincérnő által javasolt szakéválogatást is, mely négy különböző aromájú italt tartalmazott; három közepest és egy erőst. Kicsit a pálinkára emlékeztetett, ami nem meglepő, hiszen a szakét másnéven rizspálinkának is nevezik, viszont a közepes erősségűek sokkal gyengébbek voltak az átlagos pálinkához képest. Nagyon érdekes élmény volt kipróbálni a kostolószettet, már csak azért is, mert így lehetőség volt egy kicsit közelebbről megismerkedni a japánok nemzeti italával.

Mindent egybevetve a Wasabi továbbra is tartja a magas színvonalat.

Az ételek mind finomak, jól elkészítettek, a kiszolgálás pedig kedves és figyelmes. A pincérnővel ráadásul nagyon kellemesen el lehetett beszélgetni és még arra vonatkozólag is adott tippet, hogy melyik üzletben találhatunk hasonló szaké poharakat, mint amiket az étteremben használnak. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a 2004-ben megnyitott első éttermük óta további három budapesti és egy debreceni helyszínnel bővültek. Bár nekem az alagsori, fekete-vörös színekben pompázó Szépvölgyi úti a kedvencem, mindegyik Wasabi éttermet bátran tudom ajánlani. Bárhova is tértek be, egészen biztosan nem fogtok éhesen távozni.

Hozzászólások