Könyvek

Frank Gardner – Krízis

Ha nem riadsz meg a vastagabb olvasmányoktól és szereted az akciódús sztorikat, akkor bátran ajánlom neked Frank Gardner Krízis című könyvét! A történet izgalmas, a cselekmény pedig tele van fordulatokkal, amik igazán pörgetik az eseményeket. A kötet a Next21 Kiadó gondozásában jelent meg, Gömöri Péter fordításában.

A történetről

A Krízis főszereplője Luke Calton, aki az MI6, a brit titkosszolgálat munkatársa. A férfit Kolumbia egyik legveszélyesebb részére küldik bevetésre, hogy kiderítse, mi volt az az információ, amiért az egyik legjobb hírszerzőjük az életét adta. Az ügy azonban sokkal bonyolultabb és hatalmasabb, mint ahogyan azt Luke hitte. Nem telik bele sok idő, és hamar a kolumbiai drogkartellek világába csöppen, ami tele van brutalitással. Mi több, a fejére vérdíjat tűznek ki, miközben a tervük egy hatalmas város kiiktatása.

Bevallom, a nyár folyamán, illetve ősszel is, sokkal jobban csúsztak nálam a romantikus, történelmi-romantikus, illetve az ifjúsági fantasy regények. Időről-időre eljön azaz időszak, mikor ezeket bírja csak el az agyam és a lelkem, de most úgy éreztem, vágyom valami  komolyabbra, a Krízis fülszövege pedig teljesen megvett magának. Persze mikor megérkezett hozzám és megláttam, hogy ez bizony közel 600 oldal lesz, picit kétségbe estem, hogy lehet nagy fába vágtam a fejszém, de szerencsére nem így lett.

Ami engem igazán megfogott azaz, hogy nagyon szeretem a különböző titkosszolgálatokról szóló regényeket. Mindig izgalmas egy ügynök életéről olvasni, pláne akkor, ha valamilyen szinten beleláthatsz egy szervezet életébe – még ha csak fikció is. Ebben a kötetben például, mialatt Luke Kolumbiában teljesíti a rá bízott feladatot, időről-időre bepillantást nyerhetünk az MI6 vezéreinek, illetve szervezetének üléseibe, mindennapjaiba. Ezek számomra igazi csemegék voltak!

Első kézből tapasztalt szerző

Az MI6 mellett azért felbukkan itt a kolumbiai maffia, ami egyszerűen egy kimeríthetetlen téma és ezt Frank Gardner be is bizonyítja, hiszen az első regénye igazi remekmű lett. Valószínűleg ehhez az is hozzátartozik, hogy a szerzőnek első kézből származó tapasztalatai vannak. A kiadó információ szerint ugyanis Gardner a BBC titkosszolgálati témákért felelős újságírója volt, így terrortámadásokról, túszejtésekről mi több, sarkvidéki expedíciókról is tudósított.

2004-ben őrá és az operatőrére terroristák támadtak. Az operatőrt megölték, Frank életben maradt, de tizenegy golyót kapott – olvasható a Next21 kiadó oldalán.

Így tehát nem csoda, hogy a kötet ennyire autentikus. A Krízis könnyen magába szippantja az embert, ugyanis Luke karakterével már az elején nagyon gyorsan meg lehet barátkozni. A férfit a hétköznapjaiban ismerhetjük meg, ahol szeretetben él barátnőjével. Egy humoros és kellemes úriember, aki elhivatott a munkája kapcsán, így egy igazán szerethető figurának lehet nevezni. Majd miután belecsöppen az akcióba, hamar rájövünk, hogy vérprofi is, nem csak szimpatikus. Itt ütközik ki a szerző tapasztalata, mivel a fejezetek innentől kezdve gyorssá és pörgőssé válnak. Egyrészt azért, mert rövidek lesznek és gyorsan váltakoznak a részek, másrészt azért, mert annyi minden történik bennük.

Érdekes karakterek, jó cselekményépítés

Sodort magával a kötet lendülete, egy pillanatra sem hagyott nyugodni. Ez azért is volt jó, mert a regénybe bizony belevegyült a politika, amit úgy sikerült adagolni, hogy egy pillanatig sem volt száraz. Gardner nagyszerűen vegyítette a konfliktussal és az akcióval. Ha nem tudtam volna, hogy egy elsőkönyves szerzőről beszélünk, sose tippeltem volna annak. Őszintén mondom, hogy kíváncsian várom a következő regényét!

A recenziós példányért köszönet a Next21 Kiadónak!

Jennifer Probst – Egy nyár Itáliában

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?