Filmek

Filmajánló: Raya and The Last Dragon

A Disney+ kínálatában látott napvilágot a Raya and The Last Dragon című ázsiai mesefilm még március 5-én. A gyönyörű animációs alkotást Qui Nguyen és Alene Kim írta, míg Don Hall és Carlos López Estrada volt felelős a rendezésért. A film történetének elkészítésére Fawn Veerasunthorn thai művészt kérték fel.

A Raya és az utolsó sárkány története egy Kumandra nevű fantáziaföldön játszódik, ahol egykor boldogan és békében éltek egymással az emberek és természetesen a sárkányok. Azonban egy nap a Druun néven ismert gonosz szörnyek megtámadták a földet és mindenkit kővé változtattak. A sárkányok harcba szálltak velük, majd végül feláldozták magukat az emberiség megmentése érdekében. Összegyűjtötték erejüket és egy mágikus kristályba zárta a Drunnokat egy Sisu (Awkwafina) nevű sárkány, majd ő maga is eltűnt.

Kumandra a mágikus kristály láttán egymással kezdett el harcolni és 500 évvel későbbre már csak öt (Szív, Agyar, Gerinc, Farok és Karom) külön törzs lett a valaha harmóniában élő földből. Szív törzsfőnöke, Benja (Daniel Dae Kim) őrizte a gyönyörű mágikus kristályt, de mindig is bízott abban, hogy egyszer Kumandra népei újra egyesülni fognak. A lánya, Raya (Kelly Marie Tran) és kis kedvence, Tuk-tuk pedig minden percét gyakorlással töltötte, hogy egyszer majd ő vehesse át az őrző titulust az apja után.

Benja egy napon összehívta az egykori lakosokat egy ünnepélyre, hogy kibéküljenek és újra egy nemzet legyenek, de sajnos rosszul végződött. Namaari (Gemma Chan), aki a Agyar törzsfőnökének a lánya, kihasználta Raya és családja naivságát, baráti fogadtatását és meg akarta szerezni a mágikus kristályt, az azonban összetört és ezután a szörnyek visszatértek. A legtöbb embert kővé dermesztették, Szívből egyedül csak Raya és Tuk-Tuk maradt “életben”, mert az apja megmentette őket. Hogy mi történt ezután? Raya és társa útnak indultak, hogy felkutassák az utolsó sárkányt és végleg megállítsa a Druunokat. A kaland pedig ekkor veszi kezdetét.

Az animációs film látványvilágában elképesztően jól teljesít, a harcjelenetek tökéletesen ki vannak dolgozva, továbbá a karakterek is gyönyörű ábrázolást kaptak. Ami nagyon meglepő volt, hogy nincs benne ének, ez nem igazán jellemző a Disney rajzfilmekre, de nem is hiányzott belőle. Továbbá rengeteg vicces szituációt láthattunk és hallhattunk, ami szórakoztatóvá tette a filmet. Az is nagyszerű, hogy rengeteg tanulságot fel lehet fedezni benne, például a bizalomról, a barátságról vagy a megbocsátásról.

Viszont a film némi ellentmondást váltott ki azzal kapcsolatban, hogy bár a történetet a délkelet-ázsiai kultúra ihlette, a szereplők nagy része kelet-ázsiai származású volt. Kumandrát egyébként több délkelet-ázsiai kultúra ihlette. Ilyen például Brunei, Szingapúr, Laosz, Thaiföld, Kelet-Timor, Kambodzsa, Vietnam, Mianmar, Malajzia, Indonézia és a Fülöp-szigetek. A legtöbb helyre a stáb el is látogatott.

Korábban már volt róla szó, hogy a Raya világszerte 94 millió dollárt keresett, amivel elérte, hogy 2021-ben a hatodik legjobban keresett film legyen. Mindemellett pozitív kritikákat kapott. Dicsérték az animációt, az akciósorozatokat, a karaktereket, a hangjátékokat és az üzeneteket, amit közölt az animációs alkotás.

Az esetleges folytatásról pedig annyit árult el Raya szinkronhangja, Kelly Marie Tran, hogy reménykedik abban, hogy Raya és Namaari leszbikus kapcsolata nem merül feledésbe. Kijelentve ezzel, hogy szándékosan adtak utalásokat az egymás iránti romantikus érdeklődésre.

Érdekességek a filmről:

  • Raya teljesen eredeti és egyben az első délkelet-ázsiai karakter.
  • Raya jelentése “nagyszerű” maláj és indonéz nyelven is.
  • Néhány vietnami szót használnak ebben a filmben, mint például a “Ba”-t (Raya hívja így az apját). És az “Ó, Toi” azt jelenti, hogy “Ó, becsavarodtunk”.
  • Namaari az első hercegnő egy animációs Disney-filmben, amelyet antagonistaként (ellenségként) ábrázolnak.
  • Raya harcmodora elsősorban az indonéz “Pencak Silat” harcművészeti stílusra épül. Namaari harci stílusa pedig inkább a Muay Thai thaiföldi harci stílusára.
  • Thaiföldön a “tuk-tuk” olyan jármű, amelyet városi közlekedésként használnak olyan városokban, mint Bangkok.
  • Raya a harmadik Disney hercegnő, aki teljesen eredeti karakter Merida és Moana után. Ami azt jelenti, hogy nem egy mese vagy legenda korábbi karakteren alapszik. A Disney Princess felsorolásában szereplőekkel ellentétben nincsenek szerelmi érdekeik sem.
  • Merida volt az első hercegnő, aki nem énekelt és Raya a második.
  • Sisu sok hasonlóságot mutat egy másik Disney-karakterrel, az Aladdin Genie-vel. Mindkettő kék, varázslatos lény, amelyet a főszereplő ébresztett több évszázados nyugalom után. Mindkettő ismeri a modern kultúrát/technológiát. Mindkettő vicces, barátságos, együttérző, szabad szellemű és bölcs.
  • Ezzel a mozdulattal Raya átveszi a Disney hercegnők 13. trónját, és ő lesz az első délkelet-ázsiai hercegnő.

Filmajánló: Igen nap

Hozzászólások