Filmek

Filmajánló: Mátrix: Feltámadások (2021)

Kövesd a fehér nyulat. Éld tovább az életed, elfelejtve mindent, ami történt, vagy tudd meg az igazságot. Szabadulj ki a Mátrix karmaiból.

Két évszázad határvonalán

Az első film 1999-ben jött ki, akkoriban valami forradalmit alkotva. A gyártók, mint sok más esetben, itt is megpróbálták meglovagolni a hirtelen jött sikerhullámot, és négy évvel később kiadtak további két részt. Vannak olyan franchise-ok, amiknél ez bejön, itt viszont látszódott, hogy a folytatások eredetileg nem voltak betervezve. Ennek ellenére a Warner Bros azóta is fel-felkereste a Wachovski nővéreket, és tizenhét év után meg is érkezett a folytatás. Lett olyan jó, mint az első film, vagy csatlakozott az elbukott folytatások csoportjához?

Thomas H. Anderson (Keanu Reeves) a világ egyik legnépszerűbb videójátékfejlesztője. Hírnevét három játéknak, a Mátrixnak, a Mátrix: Újratöltvének és a Mátrix: Forradalmaknak köszönheti, a film kezdetekor pedig éppen a negyedik részen dolgozik a kollégáival. Azonban a  többi emberrel ellentétben érzi, hogy nem a valóságban él. Úgy érzi, a Mátrix-játékok képkockái igazából az ő emlékképei, bár pszichológusa (Neil Patrick Harris) igyekszik meggyőzni ennek az ellenkezőjéről. Ezt egészen addig el is hiszi, amíg meg nem jelenik egy magát Bugs-nak nevező lány (Jessica Henwick), hogy immár másodszorra kiszabaduljon a Mátrixból. Odaát szembesülnie kell a forradalom után végbement változásokkal, és még vissza kell mennie a hozzá hasonlóan szintén emlékét vesztett Trinity-hez (Carrie-Anne Moss).

Mátrix: Upgrade

A második és a harmadik után nekem ez a film kész felüdülés volt. Nemcsak, hogy a rendezők egy jókora görbe tükröt állítottak a korábbi részek elé, de megfelelően adagolták a vicces, a romantikus és az akciójeleneteket. A korábbi gárda néhány tagját, példának okáért a Mr. Smith-et játszó Hugo Weaving helyét most Jonathan Groff (Mindhunter, Jégvarázs) vette át, ami plusz színt ad a karakternek. Az új szereplők mellett régieket is viszontláthatunk, valamint szembesülhetünk azzal, hogy nemcsak a nézők, de Neo és csapata is maguk mögött hagyták a kései huszadik századot. A Mátrix-utalások mellett bőven megemlítik a 21. század legnépszerűbb alkalmazásait.

Nosztalgia, ameddig a szem ellát, majdnem ugyanazzal a cselekménnyel, és mégis más. Keanu Reeves-en meglátszik a többéves tapasztalat, amit a korábbi filmek óta szerzett, Carrie-Anne Mosshoz pedig nagyon jól illik a középkorú, ugyanakkor fiatalos édesanya szerepe. Mindent összevetve a negatív fogadtatás ellenére egy méltó folytatást kapott a széria. Kijavítja az előző két rész hibáit és újraindítja az arra méltó fogaskereket.

Ajánlom azoknak, akik szeretik az akciófilmeket és azoknak is, akik nem annyira. Régi rajongóknak és azoknak, akik hozzám hasonlóan nem merültek annyira el a Mátrix világában. Az, hogy csalódsz-e vagy sem, már csak rajtad múlik.

Hozzászólások