Filmek

Filmajánló: A 27 órás nap (2021)

Ahány téma, annyiféle közösség és trend jön létre manapság az interneten. Azok, akik ugyanazt a játékot, filmet, esetleg alkotót szeretik vagy hasonló célt akarnak elérni, előbb vagy utóbb egy csoportba gyűlnek, aminek az alapja egy tapasztalat, amin a tagok osztoznak. Emberek vagyunk, így működünk. Még az olyan megfoghatatlan, sokszínű fogalmaknak is van követőcsoportja, mint az egészség vagy a produktivitás. A különböző alkalmazásokról videók és rövid posztok készülnek, amiket az algoritmusok eléd is odadobnak, ha csak a legapróbb jelét is mutatod annak, hogy érdekel a téma. Ezt használja ki Lauren Garrett, A 27 órás nap hősnője.

Munkamániások mindenhol

Lauren (Autumn Reeser) hétköznapjai az ő szemszögéből nézve egyszerűek. Jóga, céges megbeszélések, A 27 órás nap nevű blogjának és a podcastjének karbantartása, folyamatos tartalomgyártás arról, hogy a követői hogyan takaríthatnak meg annyi időt multitaskinggal, amennyit csak lehetséges. Nem érzi leterheltnek magát, sőt! Imádja a munkáját és teljes gőzzel dolgozik azért, hogy elérhesse a céljait. Ezek közé tartozik a híres szerző, a mentális egészségre törekvők mintahölgye, Barbara Davrowval (Brenda Crichlow) való üzletkötés és az író őszi turnéján való részvétel, ami még több lehetőséget biztosítana Laurennek. Azonban első közös beszélgetésük után Barbara közli vele, hogy bár meggondolja, meghívja-e a turnéra, ennek van egy feltétele: Laurennek el kell szakadnia munkamániás rutinjától, és megpróbálni pihenni, hogy megtalálhassa a munkája és a magánélete közti egyensúlyt.

Lauren vonakodva bár, de nemcsak megfogadja a tanácsot, még egy lépéssel tovább is megy: egy hétre a Montanai Meadowlawn nevű vidéki szállóba utazik. A hely specifikusan úgy lett kialakítva, hogy segítse vendégeit a digitális detoxban és a pihenésben. A regisztráció során minden elektronikus eszközt elvesznek és a szobák egyikében sincs óra. A látogatók akkor esznek, amikor akarnak. Vannak közös programok és étkezések, de aki akarja, szabadon kihagyhatja ezeket.

Noha nehezére esik megszokni a technológia hiányát, Lauren rövidesen összebarátkozik a többi vendéggel és a szálló tulajdonosának fiával, Jackkel (Andrew W. Walker). Az ott töltött egy hét alatt megtanul lelassulni és többet megtudni önmagáról. De vajon hogyan fogja a benne végbement változás befolyásolni munkáját és jelenlegi életét?

Egyszerű de nagyszerű

A 27 órás nap olyan könnyed, mint amilyennek a leírás alapján gondolnánk. A néző könnyen azonosulhat a New York-i pörgésben felnőtt üzleti világ szereplőivel, akiknek még a legjobb esetben is csak egy telefonhívásnyi ideje van a családjára. Lauren mindenkinek segíteni akar, ez a lényege a vállalkozásának, azonban ahogy a mondás tartja, a segítőnek is szüksége lehet segítségre. A majdnem kétórás játékidő alatt betekintést nyerhetünk Lauren és Jack múltjába is. Miért választották azt az utat, amin jelenleg is járnak? Mibe kerülne a saját érdekükben áldozatot hozni? Van-e esélye a köztük kibontakozó szerelemnek az elfoglalt mindennapok és a távolság kereszttüzében? Tanul-e ebből az egy hétből valamit az üzletasszony, vagy az első adandó alkalommal a már megszokott, könnyű de hátrányos út mellett dönt? Mikor túl késő elkezdeni élni, újrakezdeni valamit?

Az üzenet egyszerű, a cselekmény éppencsak annyira drámai, amennyire a helyzet megkívánja. A Montanai táj lélegzetelállító, a színészi munka pedig hiteles. Szórakoztat, kikapcsol, ugyanakkor inspirál. Nem a világ megváltására, csak arra, hogy ha tudunk, szánjunk időt magunkra és a kapcsolatainkra, mielőtt azok kicsúsznának a kezeink közül. Elég mellékszereplő van ahhoz, hogy ne zavarodjunk bele, azonban mind kapnak elég időt arra, hogy hozzátegyék a részüket a történethez. A köztük lévő kapcsolatok, legyen az barátság, szerelem vagy családi kapocs, nem erőltetettek.

Elsősorban a már háztartásokat vezető szülőknek és a romantikus filmek kedvelőinek ajánlom. Egyszerű, helyben megemészthető történet, amit bármelyik estére betervezhetünk. Még azoknak is ajánlom, akiknek ezidáig semmi közük nem volt a műfajhoz és úgy érzik, semmit sem adna nekik egy olyan moziélmény, mint a 27 órás nap. Ki tudja, lehet hogy a te utazásod ezzel kezdődik.

Lauren Asher – The Fine Print – Az apró betűs rész

Hozzászólások