Felhőkarcoló – Dwayne Johnson ismét alakít

Nos, ha Dwayne Johnson a mozikban van akkor nekem is ott a helyem! A Felhőkarcoló (Skyscraper) című film előzetese, igen csak pörgősre és érdekesre sikerült ami egy nyári akciófilmezéshez pont tökéletes.

A főszerepben egy ex-katona van, aki egy bevetés során elvesztette egyik lábát térdtől lefelé, így műlábbal éli mindennapjait. A szerencsétlenségnek köszönhetően viszont megismerkedik egy orvossal, akibe beleszeret és két gyermekük is születik. Ők a Sawyer család. Will Sawyer (Dwayne Johnson) új életet kezd, mint biztonsági szakember és így kerül a méretéről legendás felhőkarcoló közelébe, ami a “Gyöngy” névre lett elkeresztelve és még a Burdzs Kalifánál is kétszer nagyobb. Tulajdonképpen azzal a feladattal bízzák meg, hogy engedélyezze az épület biztonsági rendszerét, ezzel lehetővé téve azt, hogy a felsőbb szinteket is megnyissák a lakosság előtt.

Az egész világ a torony sorsát figyeli, ám természetesen vannak azok a bizonyos rossz fiúk, akik ebbe belekotnyeleskednek, ezzel pedig veszélyes helyzetbe keverik több ember életét, köztük a Sawyer családét is. Will azonban bármire képes azért, hogy biztonságban tudhassa feleségét és gyermekeit, legyen szó 800 méter magasban való távolugrásról vagy kötélen lógásról, miközben a rendőrség körözi. Ő egy igazi harcos akit semmi és senki sem állíthat meg.

Dwayne Johnson egy szerethető karakter, robosztus testalkatával bármilyen akciófilmben megállja a helyét és bohókás stílusával mégis egy kedves figuraként bámul vissza a képernyőről, éppen ezért az egyik legjobb szerep amit rálehet ölteni az pont egy katona/ex-katona aki egyben családapa is. Mindemellett egy olyan feleséget raktak mellé aki egyáltalán nem a megvédeni való, gyönge női karaktert kapta, hanem az ugyanolyan okos és harcias amazon szerepet, akit Neve Campbell formáz meg.

Összességében mégis csak egy gyermeteg forgatókönyv életre kelését láthatjuk, ahol a gonoszok szerepe nem teljesen egyértelmű és áll összefüggésben a Gyönggyel, valamint  a cselekménysorozatok is igen kiszámíthatóak. Hatalmas túlzások kerültek a képernyőre amiket ugyan félig becsukott szemmel nézünk, de fizikai valóságában már kicsit kételkedünk. A produkciót ebben az esetben valóban a tökéletes színészi karakterek mentették meg, és nekik köszönhetően kaphattunk egy élvezetes és szórakoztató filmet.

A képi világ nagyon részletes és szépen kidolgozott ám amiket Will Sawyer véghez vitt a vásznon olyan mértékben elrugaszkodott a valóságtól, hogy az már minden ingerküszöböt túllép és az utolsó fél órára már teljesen fárasztó és tömény az élmény.
Igyekeztek bele csempészni egy-két poént, de nem vitték túlzásba, azt is talán csak azért, hogy kicsit elengedjünk a hihetetlen jeleneteknél, ám a film forgatókönyvének az egyszerűségére való tekintettel, itt-ott még elfért volna egy-egy humorosabb beszólás.
Zeneileg sem köszönhetünk semmi pluszt, viszont legalább a hanghatások jól voltak időzítve.

Nos a Felhőkarcoló című film, semmivel sem gyarapította az akció filmek kultuszát, bár a rendezőtől Rawson Marshall Thurbertől (filmjei: Családi üzelmek, Központi hírszerzés) egyébként sem vártunk túl sokat, hiszen sajnos nem a tehetséges rendezők között tartják számon.

Nektek mi a véleményetek a filmről? Laknátok egy gigantikus építmény legfelső szintjén ahonnan elképesztő a kilátás, de ugyanakkor egy nagyobb bajnál nehezebb is kijutni?

Hozzászólások