Könyvek

Ezek az újdonságok érkeznek a 21. Század Kiadótól a Könyvfesztre!

Ahogyan korábban megírtuk nektek, április 25-én veszi kezdetét a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison, melyen a 21. Század Kiadó is részt vesz. Ezúttal a korábbiaktól eltérően a B29-es pavilonban lesznek megtalálhatóak, természetesen számtalan újdonsággal. Nézzük is, hogy mik azok!

Érkezik Jonathan Franzen legújabb kötete, aki kétségkívül az évszázad legfontosabb íróinak egyike, és most mindenkit meg fog lepni!
Nem vaskos, új regénnyel jelentkezik, hanem egy tanulmány- vagy inkább esszékötettel a Föld megmentésének esélyeiről. Felmelegedés, klímakatasztrófa, a fajok tömegének kihalása – onnan nézve, ahonnan csak Franzen néz.
A könyv egyébként speciális papírból készül, olyanból, melynek előállításakor igazoltan három fát ültettek az alapanyagul szolgáló, minden egyes fa helyébe.

 

Franzen feltehetően a fesztivál egyik szenzációja lesz, ahogyan Knut Hamsun Pán című regénye is. Hamsun a világirodalom talán legvitatottabb szerzője. Hiszen – kimondhatjuk – náci volt, találkozott Hitlerrel, és hitet is tett mellette, regényeiben viszont, melyekkel Thomas Mann írói magaslatára hágott, mélyen humanista. Egyik legfontosabb műve a Pán, amely a kiadó új sorozatában, a huszadik századi kultuszregényeket felsorakoztató KULTxx-ban kerül az olvasó elé, a Pantheon Kiadó majd’ százéves, klasszikus borítójának felidézésével. A sorozat további darabjai is érkeznek még ebben az évben, ahogyan Hamsun más remekműveinek kiadása is.

Érkezik a KULT sorozat legújabb tarabja is. 2018 egyik legnagyobb irodalmi sikere volt Tommy Orange Sehonnai című regénye. A Sehonnai modern indiánregény, nem pont olyan, mint amilyet Karl Maytól vagy Coopertől megszoktunk; ez egy drámai és szórakoztató, könyves road movie, melyet számtalan nyelvre lefordítanak, és közel négy hónapot töltött a New York Times sikerlistáján. Ami ritkaság, főleg egy irodalmi mű esetében. A regényt Pék Zoltán fordította.

 

 

Gabriel Tallent regénye, a Drága kis szívem egyszerre szépirodalmi szenzáció és klasszikus kalandregény egy gyerek meneküléséről a fizikai és lelki erőszak elől. Megjelenésekor a legfontosabb lapok, köztük a New York Times és a Washington Post is az év legfontosabb könyvei közt említették. Stephen King szerint „gyakran írják regényekről, hogy remekmű, de ez tényleg az”.

 

 

A könyvfesztiválra érkezik az Updike életmű-sorozat feltehetően legnépszerűbb darabja, Az eastwicki boszorkányok.  A mese maga is varázslatos, csillogó és szórakoztató, de a belőle készült film nyomán (szereplők: Cher, Jack Nicholson, Michelle Pfeiffer, Susan Sarandon, operatőr: Zsigmond Vilmos) újra és újra bestseller lett. A sorozat grafikai arculatát Somogyi Péter tervezte.

 

 

Aki Paul Austerért jön ki a Millenárisra, örülni fog: megjelenik az egyik legkülönösebb Auster-regény, A végső dolgok országában, ami a szerző korai, de ma is aktuális disztópiája.

 

 

 

 

Minden idők egyik legnagyobb írójának, Philip Rothnak életművét két könyv foglalja keretbe. Az Isten veled, Columbus című kötet és a Nemezis című regény. Az előbbi címadó kisregényével lett Roth világhírű, az utóbbi volt az utolsó könyve. A könyvfesztiválon ott lesz mindkettő, a Nemezis új kiadásban, az Isten veled, Columbus pedig először – érthetetlen okokból ez a csodás kisregény és mellette több novella még soha nem jelent meg magyarul.

 

 

 

Jó hírünk van Ryan Holiday rajongói számára: áprilisban érkezik legújabb könyve, a Sztoikus nyugalmat a mindennapokra!
A szerző mindössze harminc éves, mégis a világ egyik legbefolyásosabb üzleti és életviteli tanácsadója. Azt állítja, hogy a sztoikus nyugalom jelenti az egyensúlyt az életben, ezért minden napra szolgál egy tanítással, ahogyan ő nevezi, meditációval – a boldogabb hétköznapokhoz. Az ego az ellenség és Az akadály maga az út után tehát itt a harmadik Holiday-bestseller!

 

Hasonló gondolatok foglalkoztatják Shunmyo Masuno japán szerzetest Az egyszerű élet művészetében. A világ számtalan országában várják, hogy megjelenjen a könyv, ami nagyjából a világpremierrel egyidőben kerül a magyar olvasók kezébe. Masuno száz bölcselettel és hasznos tanáccsal mutatja meg, hogyan éljünk egyszerűbb és boldogabb életet.

 

 

Nagyon sokan várják Dean Koontz Jane Hawk-sorozatának harmadik darabját. A Sötét zóna és A suttogószoba után áprilisban A görbe lépcső is megjelenik. Koontz elismerten az elmúlt száz év egyik legjobb horror-thriller írója, sorozata pedig a műfaj egyik csúcsteljesítménye. A 21. Század Kiadó készül a negyedik, majd az ötödik rész kiadására is, bár az utóbbi még Amerikában sem jelent meg.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?