HírekZene

Eurovízióra hangolva – Mi az, amit eddig tudunk?

Új év, új kezdetek. Az Eurovíziós Dalfesztivál rajongói pontosan tudják, hogy 2019 nem csak egy újabb naptári évet jelent, hanem a verseny körüli információk áramlásának beindulását is. A legtöbb résztvevő országban – köztük például Magyarországon isjanuárban indulnak el a nemzeti válogatók, a megfelelő előadó(k) kiválasztására. A színpadkép terve ugyancsak ebben a hónapban látott napvilágot, akárcsak az idei év hivatalos logója, és mottója is.

Az izraeli színpadkép, melyet Florian Wieder tervezett

Az Eurovízió szabályzatának megfelelően, a versenyt a korábbi év győztes országa rendezi. Tavaly Netta – Toy című dala kapta a legtöbb szavazatot, aminek köszönhetően Izraelé lett a rendezvény lebonyolításának joga. Több város neve is felmerült a lehetséges helyszínek között, de 2018 szeptemberében végül hivatalosan bejelentették, hogy Tel-Aviv lett a befutó. Néhány ország aggodalmát fejezte ki az izraeli rendezéssel kapcsolatban, ugyanis véleményük szerint, az ország politikai helyzete ellentmond az Eurovízió erkölcsi szabályaival. A nemzetközi versenyt megalkotó EBU (Európai Műsorszolgáltatók Uniója) ugyanakkor nem talált semmi kivetnivalót Izraelben, így komolyabb lépések nem történtek az ügyben. Az országnak ráadásul nem ez az első Eurovíziója. Korábban már kétszer is nyertek, így ez a harmadik alkalom, hogy ők lehetnek a házigazdák.

Az idén 64. alkalommal megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon 42 ország vesz részt: 

Albánia, Örményország, Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Belgium, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Grúzia, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Málta, Moldova, Montenegró, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, San Marino, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Svájc, Ukrajna

A nemzetközi verseny szabályzata szerint automatikusan a döntőbe kerülnek az alapító országok,  vagyis Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült királyság. Velük együtt az előző évi győztes – jelen esetben Izrael – is az utolsó napon lép először színpadra.

Az első elődöntőre május 14-én kerül majd sor, a másodikat pedig május 16-ra tervezik. A döntő – amikor a győztes ország kilétére is fény derül – május 18-án lesz.

Mint minden évben, az Eurovíziónak idén is van saját mottója, amit nemrégiben hivatalosan is megosztottak a műsor rajongóival. A rendezvény jeligéje 2019-ben a “Dare to Dream” lett, ami magyarul annyit jelent, “Merj álmodni!” A mottó után nem sokkal, a hivatalos logó is bemutatásra került, amit a legfelső képen láthattok.

A résztvevő országok versenydalai egyelőre még nem ismertek, de a korábbi évekhez hasonlóan, a közeljövőben mindet megismerhetjük majd. Ti mit gondoltok az Eurovízióról? Várjátok a versenyt? 

Hozzászólások