Kultúra

Érdekességek a szülinapos Walt Disney emlékére

A mai nap ünnepelné 118. születésnapját a Disney filmek, mesék és vidámparkok megálmodója Walter Elias „Walt” Disney, ezért készült ez a poszt is, amiben negyven érdekességgel találkozhattok az életével és munkásságával kapcsolatban.

1. Walt Disney fiatal gyerekként kezdte fejleszteni karikaturista képességeit. Missouriban egy farmon ragadt, nem volt sok játéka, de örömmel készített rajzot a szomszéd lovairól.

2. Eredetileg D’Isigny volt a családnevük, hiszen francia származású, majd a Disney-hez anglikálódtak.

3. 16 éves korában kimaradt a középiskolából a hadseregbe való belépés reményében. Kiskorú volt még, ezért elutasították, még születési anyakönyvi kivonatot is hamisított emiatt, de végül mentősként dolgozott a Vöröskeresztnél Franciaországban.

4. A Disney legelső animációs stúdiója a Laugh-O-Gram volt, ahol elkezdett modernizált meséket készíteni az Aesop Fables alapján, de hamar csődbe ment.

5. A Mickey Mouse nem az első ikonikus karaktere volt – Mickey elődejét, Oswaldot, a Szerencsés nyulat, azelőtt hozták létre, mielőtt még a Disney szerződést nem kötött a Universal Pictures-rel. Amikor csatlakozott, Oswald nem mehetett vele és emiatt jöhetett létre mindenki kedvenc egere.

6. Mickey Mouse-t eredetileg Mortimer Mouse-nak hívták, de Disney felesége szerint a Mortimer név nem hangzott túl jól, meggyőzve a férfit, hogy az imádnivaló rágcsáló legyen inkább Mickey és így végül az, akit Walt kitalált rivális egérként szerepelt a későbbi epizódokban.

7. Mindig a családot helyezte az első helyre. Felesége Lillian Bounds volt, mindig mindenben támogatta őt. Született két lányuk is, Diane és Sharon, akiket egészen addig vitt iskolába, amíg meg nem tanultak vezetni.

8. 1928 – Mickey Mouse megalakulása – és 1947 között Disney maga szólalt meg Mickey hangjaként.

9. Mindenképpen teljes hosszúságú mesefilmet szeretett volna készíteni a Hófehérkéből annak ellenére, hogy mindenki más kételkedett benne. Egyesek még hülyeségnek is nevezték a projektet, de ők voltak az igazi bolondok – A Hófehérke több mint 8 millió dollárt keresett az eredeti kiadása során, ami ma körülbelül 130 millió dollár lenne.

10. A Disney logója nem az ő aláírása, hanem egy átalakított hamisítvány.

11. Nem vett fel női animátorokat, mert szerinte a nők nem végeznek kreatív munkát.

12. A házvezető nője gazdag volt, karácsonyra minden évben részvényeket adtak neki és mire meghalt, állománya meghaladta a 9 millió dollárt.

13. A Bambi című mesefilm szereplőit eredeti állatokról mintázta. Walt azt akarta, hogy az állatok a lehető legvalóságosabbnak tűnjenek, de tudta, hogy továbbra is úgy kell mozogniuk, mint egy mesefigura. Az egyensúly elérése érdekében valódi, élő szarvast hozott a stúdióba, és animátorok segítségével az állatokat figyelte, és a művészeti oktatók szoros felügyelete alatt rajzolta őket.

14. Az amerikai csapatok számára egyedi rajzfilm emblémákat hozott létre.

15. Kedvenc hercegnője Hamupipőke volt.

16. Disney úttörője volt a gyermekek televíziós szórakoztatásának, egyedi programokat közvetített a gyermekek számára, például Zorro, Davy Crockett és a The Mickey Mouse Club.

17. Több Oscar-díjat és jelölést kapott, mint bárki. 1932 és 1969 között 22 díjat nyert, és 59 alkalommal jelölték.

18. Az 1938-os Oscar díjátadó gálán Disney bezsebelt egy normál méretű és hét miniatűr szobrot a Hófehérke és a hét törpe sikerének köszönhetően.

19. Két évig birtokolta a Technicolor szabadalmát, így ő volt az egyetlen animátor, aki színes animációs filmeket készített.

20. Annak ellenére, hogy antiszemita volt, az 1930-as években részt vett a német amerikai bund ülésein, ami egy náci-párti szervezet. Emellett az ismert náci propagandista és filmkészítő, Leni Riefenstahl házigazdája volt, s turnézott a Disney stúdiókban. Ennek ellenére mások azt állítják, hogy Disney antiszemitizmusáról szóló pletykák hamisak.

21. Kedvenc karaktere Goofy volt.

22. A The Walt Disney Company megalapítása előtt porszívókat értékesített megélhetés céljából.

23. Volt egy kódnév, amit akkor használatak az animátorok, amikor Disney közeledett és gyorsan visszatértek dolgozni. A kód: „Az ember az erdőben van”.

24. A filmjeinek főszereplői nagy része anya nélkül van, Pinocchio-tól a Dzsungel könyvéig. Sokan úgy vélik, hogy ez Disney bűntudatának és gyötrelmének az eredménye volt miután elvesztette édesanyját. A Hófehérke sikere után a férfi új otthont vásárolt szüleinek, ahol a törött fűtőrendszer okozta halálát, pontosabban szén-monoxid mérgezésben hunyt el.

25. Elias Disney, azaz Walt apja nem értette fia szórakoztatás iránti szerelmét. Elias komoly ember volt és szigorú fegyelmező.

26. A disneylandi Matterhorn hullámvasútnak titkos kosárlabdapályája van, amelyet a Disneyland munkatársai használhatnak.

27. Nagy álma volt egy forradalmi vidámpark megnyitása, ami azt sugallja: “mintha egy másik világban lennénk”. Ezt az álmot a Disneyland-del és halála után a Disney World-del érte el.

28. Vonat-fanatikus volt, ami gyermekkorában kezdődött, amikor látta a vonatokat elmenni a ház közelében. Nagybátyja, a vasúti karmester volt, Disney pedig felnőttként miniatűr gőzvasutat épített Los-Angelesi házának hátsó udvarán és látva azt az örömet, amelyet ez a lányainak okozott, elhatározta, hogy egysínű vasutat épít Disneylandbe.

29. A Disney World-nek titkos földalatti hulladékkezelő rendszere van. A vendégek lába alatt valójában egy egész másik alagútvilág található.

30. Kedvence dala a Mary Poppins „Feed the Birds” balladája volt. A dalszerző, Richard Sherman szerint az egyik pénteken délután megállt testvérének irodájában, és személyes előadást kért a dalból. Sherman azt mondta: “Imádta azt a dalt, és tudta, hogy ez az egész film szíve”.

31. Egy kisebb bolygót Disney-nek neveztek el – 4017 Disneya. Ezt a szovjet csillagász, Ljudmila Karachkina fedezte fel 1980-ban.

32. Disneynek van egy csillaga a Hollywood Walking of Fame mentén, valamint Mickey Mouse-nak is, akit az első animált karakterként érte az a megtiszteltetés, hogy megkaphatta ezt a csodát.

33. Amikor megépült a Disneyland, egy „titkos lakást” is kért, amiben sokszor töltötte napjait.

34. A Wall-E karaktert róla nevezték el, ugyanis az eredeti neve: Walter Elias Disney volt.

35. Egyszer szerepelt Pán Péterként egy iskolai előadáson. Utálta a karaktert.

36. Halála előtt síközpontot szeretett volna építeni, de végül a Walt Disney Company úgy döntött, hogy inkább a Disney World-del lép tovább.

37. Végső szava bizarr rejtély marad. Halálos ágyában a Kurt Russell nevet írta egy darab papírra. Még Kurt Russell sem tudta megmondani az okot.

38. Az utolsó film, amelyet Disney személyesen felügyelt, a Dzsungel könyve volt, mielőtt 1966-ban meghalt tüdőrákban.

39. Miután elhunyt a vagyonának 25 százaléka a CalArts-nak ment, segítve a magán egyetemet a campus felépítésében.

40. A folyamatos pletykák ellenére Walt Disney-t nem fagyasztották le kriogenikusan, hanem hamvasztották és a Forest Lawn Memorial Parkba temették el, a kaliforniai Glendale-ben.

Melyik információ lepet meg titeket a legjobban és melyik alkotásába vagytok szerelmesek? Mi nagyon szeretjük szinte az összes Disney mesét, Mickey és Minnie pedig hatalmas kedvencünk. Nagyon szép világot alkotott a jövő számára ez a kedves úr.

Forrás: x

Hozzászólások