Kultúra

Érdekességek a nagyvilág iskoláiról

Mint ahogyan minden évben, szeptember harmadikán ismét megnyílnak a diákok és tanárok előtt, az iskola kapui. Megint kezdődhet a kettesért harcolás, az órán alvás és az oktatási rendszer szidása. Tény, hogy van benne bőven javítanivaló, de most nézzük meg más országok sajátos oktatási érdekességeit! Lesznek benne bőven meghökkentőek a magyar iskolákhoz képest.

A támogató Amerika

Amerikában nagyon fontosnak tartják, hogy gyerekek szívesen járjanak be az iskolába, éppen ezért biztatják őket minden lehetséges módon. Az amerikai sulikban például nincsen, vagy csak ritkán vannak felelések, helyettük “prezentációk” vannak. A kötelező tantárgyak mellé maguk választják ki, hogy mit szeretnének tanulni, tehát a művészet, a természettudomány és a sport is mind mind szabadon, egyéntől függően választhatóak. Mindenki maga állítja össze, a kötelező tárgyai mellé, hogy mit szeretne részletesebben tanulni.  A fizikát például én is szívesen lecserélném egy rajz órára.

Tisztaságmániás Korea

Biztosan más iskolákban is tartanak szemétszedő napokat és felszedetik a használt zsebkendőt, ha esetleg az “véletlen” a kuka mellé talált esni. Koreában azonban erre külön odafigyelnek, nagyon rendszeretők, ezért a diákok a becsengetések előtt kitakarítják az iskola helységeit, a mosdótól kezdve az auláig, és a szemetet is összeszedetik velük. Ezenkívül a “nincs cipő a házban” szabályt is kiterjesztették az iskolában is, tehát a koreai tanulóknak külön váltó cipőt is kell hozniuk maguknak. Ezzel szemben viszont érdekes, hogy sem szappan, sem WC papír nincs az iskolákban, tehát a gyerekéknél még az is lapul valahol a táskában. És persze az egyenruhákra is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek.

Szigorú Olaszország

Ki gondolná, hogy a laza, sziesztázó olaszoknál olyan magasak a követelmények? Mindenféle művészeti és készség tantárgyhoz egyaránt járnak a vaskos könyvek, ezért az olasz diákok kis gurulós, bőröndszerű táskákkal járnak. A művészettörténelem különösen fontos számukra, hiszen az egész reneszánszt meg kell tanulniuk. Náluk az osztályzás egytől tízig van, de a tízesről legtöbben csak a legendákban hallanak. Valahogy akármennyit tanulnak, a tökéletest sosem tudják elérni. Az idegen nyelvekre elég érzékenyek, ugyanis ha hibát hallanak egymás kiejtésében, azt szóvá is teszik, ezért nem szívesen beszélnek például angolul. Az olasz diákok annyi időt töltenek az iskolában, ami egy műszaknak felel meg, és náluk bizony nem szól óránként a csengő! Egyszer mennek haza a családjukhoz ebédelni. De hogy ne csak rosszat mondjunk, az olasz tanárok mélységesen megvetik a röpdolgozatot és hirtelen feleleteket, valamint nincs házi feladat sem. Ezzel már ki lehetne egyezni.

Kedves Németország 

A német tanítók nem tartják tanácsosnak az óvodás korban a gyerekek taníttatását, helyette inkább különös, játékos feladatokkal veszik rá őket arra, hogy önállósodjanak és hogy bátrak legyenek. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek megkedveljék az iskolába járás gondolatát, ezért a tanévnyitó előtt tartanak egy iskolakezdő-bulit. Az első tanítási napon pedig kapnak egy nagy üveget, ami tele van cukorkával, ceruzákkal, karórával stb. Ezt a jeles napot a német diákok nagyon várják és valljuk be, mi is szívesebben kezdenénk az évet egy ilyen ajándék csomaggal. Érdekesség még, hogy a német osztályzási rendszer pont fordítva van, mint Magyarországon: az egyes a legjobb, az ötös pedig a legrosszabb jegy. Tehát ha egy német tanuló dolgozatán már hatost látunk, semmiképpen se dicsérjük meg, mert az a nullával egyenlő.

Kétnemű Irán

Minden országban vannak kétnemű iskolák, de Iránban minden iskola ilyen, a lányok és a fiúk nem járhatnak egy iskolába egészen egyetemig, sőt, még ellenkező nemű tanáruk sem lehet. Érdekes, hogy az egyetemi hallgatók száma igen magas és több, mint 65%-uk női hallgató. Amerikával való rossz viszonya miatt az iráni iskolákban betiltották az angol nyelv tanulást. A tizenhatodik életévüket betöltő fiataloknak katonai gyakorlatot is kell teljesíteniük, akár fiúk, akár lányok.

Szigorú Japán

A Japán iskolák nagyon komolyan veszik a tanulást, a legfontosabbnak tartják, éppen ezért olyan szabályokat is hoztak, mint például az iskolában tilos a párkapcsolat és a szerelem kimutatása, mondván, hogy csak a tanulásra figyeljenek. Koreához hasonlóan a takarítóknak itt sincs sok dolguk, mivel a gyerekek itt is maguk után takarítanak. A tanulóknak a külsejükön is tilos változtatni, nem festhetik magukat, nem viselhetnek ékszereket és az egyenruha természetesen itt is kötelező, de olyannyira, hogy a tetejére nem vehetnek még kabátot sem. Csak az egyenruha alá öltözhetnek.

Mindenki tudja, hogy az iskolába járni a saját javunkat szolgálja, legyünk a világ bármely pontján, ennek ellenére biztosan állíthatjuk, hogy a legtöbb diák egyetért Stephenie Meyer és Heinrich Heine gondolatával:

,,Az iskolakerülés jót tesz az egészségnek.”

,,A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.” 

Forrás: x x x x x x x

Hozzászólások