Sorozatok

Érdekességek a Hupikék Törpikék című meséről

A Hupikék törpikék mese minden idők egyik legjobbjának számít. Kicsik és nagyok is egyaránt szeretik és eláruljuk nektek, hogy a mai napon ünnepli a képregény a 62., míg a sorozat a 39. születésnapját. Ezért pedig néhány érdekességet hoztunk el nektek a kék lényekről, akik gombaházakban élnek az erdő egyik eldugott részén, ahol a gonosz Hókuszpók nem találhat rájuk.

1. A Törpöket Peyo (más néven Pierre Culliford) belga képregényművész készítette 1958-ban. Anyanyelvén „Les Schtroumpfs”-nek hívták és először mellékszereplőkként jelentek meg a „The Flute with Six Holes” című fantasy képregényben.

2. A „schtroumpf” szó egy vacsora beszélgetésből származott, ahol Culliford pillanatnyilag elfelejtette a só szót, ezért kitalálta ezt és megkérte barátját, hogy adja át a „schtroumpf”-ot.

3. A „Smurf” a „schtroumpf” holland fordítása.

4. A képregények, a sorozatok és a filmek mellett a törpök saját videojátékokat kaptak, vidámparki látnivalóként voltak jelen, Ice Capades show készült velük, reggelizőpehelyként is helyt álltak és a 80-as évek táncőrületét is ők adták.

5. A Pierre Kartner által létrehozott Smurf Song összesen 16 országban ért el kiváló helyezéseket.

6. A törpék állítólag csak akkorák, mintha három almát egymásra raknánk, de több száz évig élhetnek. A rajzfilm hatodik évadjában ezt be is bizonyítják, ugyanis akkor ér vissza Törpapa egy 500 éves világ körüli utazásról.

7. A törpök kedvenc fejfedőjét fríz sapkának nevezik. Az ókori Rómában a szabadságot jelentette, mivel hasonlóságot mutatott az emancipált rabszolgák által viselt filc sapkával. A piros fríg sapka – hasonlóan Törpapa viseletéhez – kifejezetten a francia forradalom szimbóluma volt és a terror uralma alatt az erőszakos új rendszerhez való ragaszkodás jelölésére használták. A phryg sapkát a 19. század folyamán Franciaországban betiltották.

8. Eredetileg csak 99 törp volt, de ez a szám megnőtt, lehetővé téve az új karaktereket, köztük az egyetlen női törpöt: Törpillát. Később ugyan lettek még női szereplők, de sokáig csak Törpilla volt jelen a mesében.

9. A képregényekben Törpillát Hókuszpók hozta létre egy olyan cselekmény részeként, hogy féltékenységet és ellentmondást keltsen a kis kék törpék között. Törpilla receptje a következő: „Cukor és fűszer, de semmi szép; egy krokodil-könnycsepp; peck madár agy; összeadó nyelvének hegye; fél csomag hazugság, természetesen fehér; a macska ravaszsága; a páva hiúsága; szarka fecsegése; a rabszolgaság becsapása és egy csipetke elrendezése; és természetesen a legnehezebb kő a szívének.

10. A Gargamel, azaz a Hókuszpók név egy 16. századi francia író, François Rabelais művéből származik. A „Gargantua és Pantagruel élete” című szatírában olyan történetgyűjtemény található, amely részletezi az óriás és fia lovagi kizsákmányolását.

11. Gargamel kedvtelésből tartott macskája az Azrael nevet kapta az iszlám és a héber nyelvben talált halál arkangyaláról. Mi viszont csak Sziamiaúként ismerjük.

12. A The Black Smurfs című 1959-es Smurfs-történetet – amelyet az Egyesült Államokban „The Purple Smurfs”-re változtattak – a whatculture.com szerint néha a zombi fikció egyik legkorábbi példájaként említik. Egy törpöt egy fekete légy szúr meg, aminek következtében agyhalott ördög lesz és amikor más törpöket megharap azzal a betegséget tovább terjeszti. Egészen kilenc év telt el, mire George Romero ugyanezt elgondolta az „Az élőholtak éjszakája” című filmmel.

13. A „fekete törpök” szintén az egyetlen alkalom, amikor egy törpöt kalap nélkül láthatunk. A kis kék lények ugyanis kopaszok.

14. A való világban a „törp” szó több dolog egyikét jelentheti, beleértve a pénzt mosó személyt is.

15. Amikor visszatartják a lélegzetüket, a törpék lilává válnak.

16. Paul Winchell, aki a 80-as évekbeli rajzfilmben Hókuszpók-ot szinkronizálta, Tigris hangjaként is híres volt a Micimackóból.

17. A törpbogyó valójában sarsaparilla, a régimódi gyökérsör egyik alapanyaga.

18. Jóval a „Rocksuli” vagy a „Kung Fu Panda” előtt a 13 éves Jack Black az első színészi szerepét a Smurfberry Crunch gabona reklámjában szerezte.

19. A fanatizmus és a szexizmus állításai mellett a Hupikék Törpikéket gyakran bírálták, mint kísérletet arra, hogy kommunista eszmékkel oktassák a fiatalokat, a törp falut istentelen, marxista utópiának ábrázolva.

20. Rajongók ezrei jelentek meg kék testfestékben és fehér sapkákban, hogy megemlékezzenek Peyo születésnapjáról a kétévente megrendezésre kerülő Global Smurfs Day alkalmából, amelyre június 22. és 25. között került sor a világ több mint 20 országában, köztük Peyo szülőhazájában, Belgiumban. Az első globális törpék napja 2011-ben Guinness-világrekordot állított fel a “legtöbb törpnek öltözött ember 24 órán belül” kategóriában. A hivatalos szám: 4891.

21. Volt egy UNICEF reklám, amit Belgium kampányának részeként dolgoztak ki, amelynek célja az volt, hogy mintegy 150 000 dollárt gyűjtsenek a Burundi gyerekkatonák rehabilitációjára. Ezt a reklámot csak késő este adták le, hogy a gyerekek ne láthassák.

22. Amikor a Sony Pictures a Hupikék Törpikék filmet forgatta a spanyol Andalúzia Juzcar faluban, körülbelül 1000 liter festékkel festették át az összes házat. Megígérték, hogy a forgatás végén az összeset újrafestik az eredeti színükre, de a városiak egy 2011-es népszavazáson megszavazták, hogy azok kékek maradjanak.

23. A mesesorozat több Emmy-díjjal is büszkélkedhet.

24. Törpilla hangja Katy Perry volt a 2011-es filmváltozat első részében.

25. Összesen 30 nyelven jelent meg.

26. Nevüket a tulajdonságaik alapján kapták, például Tréfi, aki másokat tréfál meg a robbanó ajándékaival. Ott van még Dulifuli, aki mindig dúl-fúl. Okoskáról pedig minden töprfanatikus tudja, hogy a falu legokosabb törpjének hiszi magát. Hamit is megemlíthetjük, aki imád enni és természetesen sütni-főzni.

27. 2011-ben készült belőle egy film, amely olyan sikeres volt, hogy második részt is kapott.

28. 2017-ben pedig egy újabb animációs filmet készítettek belőle.

29. Peyo, a törpök készítője 1992-ben szívrohamban halt meg Brüsszelben, 64 éves volt.

30. A képregényei 1992 után is folytatódtak, Peyo a 16. kötetig tudott benne részt venni.

31. Összesen 36 kötet jelent meg.

32. A világ legnagyobb törpgyűjtője Gerda P. Scheuers több, mint 6000 darabbal büszkélkedhet. 2014-ben került be a Guinness világrekordok könyvébe, 6320 darabbal.

33. Képregényből több, mint 25 milliót adtak el világszerte.

34. Sorozatként 1981-ben indult útnak, Magyarországon pedig 1989-ben, akkor összesen 256 epizódot adtak le a 426-ból, de a KIWI TV 2017-ben újra műsorra tűzte a törpöket, így mindegyik részét láthatjuk. 6 évad bónuszt is kaptunk hozzá.

35. A Töprök hivatalos oldala: https://www.smurf.com/, ahol leginkább játszani lehet.

36. Amikor létrehozta a fekete törpöket, sokan rasszistának gondolták Peyot.

37. A törpök csecsemőit a gólya hozza.

38. A törpök dala, amit filmben többször énekelnek, az eredeti sorozatban csak a második évadtól jelenik meg. A dalt többször említik Vidám Kis Dalként (Happy Little Song), vagy a Lá, Lá, Lá dalként (La, La, la Song).

39. Az elveszett falu című filmben Demi Lovato volt Törpilla hangja, míg Rainn Wilson a gonosz Hókuszpók szinkronszínésze lett.

40. A 2011 és 2013-as Hupikék Törpikék filmekben Törpilla hangját Katy Perry kölcsönözte. Volt egy olyan szólása is, ami az I Kissed The Girl című dalához köthető: I Kissed Smurpf and I like it.

Melyik az a pont, amelyik a legjobban meglepett és nem tudtatok róla?

35 érdekesség a születésnapos Jason Momoa-ról

Hozzászólások