Könyvek

Emily Jane Brontë – Üvöltő szelek

,,Linton iránti szerelmem olyan, mint a fa lombja. Az idő, tudom jól, meg fogja változtatni, amint a tél is megváltoztatja a fákat. Heathcliff iránti szerelmem olyan, mint a sziklakéreg a föld alatt; kevés látható örömet nyújt, de nem lehet mással helyettesíteni.”

Az Üvöltő szelekEmily Brontë egyetlen regénye ami először 1847-be jelent meg. Érdekessége, hogy az írónő álnév alatt jelentette meg egy bizonyos Ellis Bell-ként és az eredeti címe, Szelesdomb (néhány fordításban Zúgóbérc) volt, ami a regény központi helyszíne. Magyarul először 1940-be jelent meg az Athenaeum Kiadónál.

A két főszereplő Heathcliff és Catherine Earnshaw. S habár egy szerelmi történetről beszélünk, itt ne egy vér romantikus vígjátékra gondoljunk happy end-el a végén. Maga a történet igen nyomasztó és elgondolkodtató, valamint komoly figyelmet igényel.

A történet 1801-ben kezdődik mikor Lockwood úr Szelesdombra látogat, hogy bérbe vegye Heathclifftől Thrushcross Grange-t. Hamar feltűnik neki, hogy a ház barátságtalan és rideg csak úgy, mint házigazdája. Az egyetlen kedves lélek egy fiatal lány, Cathy Linton.

Végül eltölt náluk egy éjszakát, ami meglepő eseményt tartalmaz, ugyanis mikor szobájában nyugovóra térne, különös hangokat hall és egy női szellem alakot vél felfedezni a sötétben. Nagy ijedségében gyors menekülőre fogja, míg házigazdája a szellemet hívja. Lockwood mindezután megbetegedik és míg az ágy fogságában van, megkéri a házvezetőnőt Nellyt, hogy mesélje el Heathcliff és a szellem egy bizonyos Catherine történetét.

Nelly elbeszélése 30 évvel ezelőtt játszódik, mikor az akkori ura Mr. Earnshaw, egy hosszú útról tér haza, ám nem a gyermekeinek megígért ajándékokkal, hanem egy vadóc Liverpooli utcagyerekkel, ki a Heathcliff nevet kapta. Míg igazi fia, Hindley nem képes kibékülni a gondolattal, hogy apja még egy fiút a családi házukba hozott, addig leánya Catherine rögtön megszereti. Mindent együtt csinálnak és nagyon boldogok így, míg meg nem hal Mr. Earnshaw és Hindley lesz a birtok új ura, ám a családfő halála után az árva sorsa is rosszra fordul. Bosszút áll Heathcliffen amiért “elvette tőle apja szeretetét és húgát”. Szolgaként bánik vele és megalázó feladatokat szab ki rá, ám Catherine ekkor sem tágít mellőle, ugyan olyan fontos marad neki. A két fiatal egyik este betör Thrushcross Grange-be amolyan szórakozásból, de rajta kapják őket és míg Catherinet vendégként kezelve ott tartják, addig Heathcliffet elüldözik. A lány ekkor rájön, hogy tehet bármit kettejüknek sosem lehet közös jövője a társadalmi különbségek miatt. Heathcliff tudomást szerez véleményéről, ezért eltűnik Szelesdombról.

Catherine nem bírja elviselni, hogy Heathcliff elment, ám tudja, hogy tovább kell lépnie, így hozzá megy feleségül Edgar Lintonhoz, Thrushcross Grange urához. Átlagos és mindennapi az életük egészen addig, míg Heathcliff újra elő nem kerül és mindenki meglepetésére igen vagyonosan. Ám visszatértének nem más az oka, mint hogy bosszút álljon, ami sikerül is neki ugyanis Hindleyt megfosztja vagyonától kártyajátékban és Edgar naiv húgát is elcsábítja.

Ez az olvasmány kissé nehéznek bizonyul ugyanis a többlépcsős narrációnak köszönhetően fokozott figyelmet igényel, hogy követni tudjuk a cselekményeket.

A könyvet több ízben is megpróbálták megfilmesíteni, ám még nem sikerült olyan alkotást készíteni ami megfelelően vissza adná a könyv lényegét és hangulatát. Plusz érdekesség, hogy 2009-ben ismét bestsellerré vált, ugyanis Stephanie Meyer Alkonyat című regénysorozatában, hőseinek Az üvöltő szelek a kedvenc könyve, ám több kritika érte, mert az olvasók véleményei alapján ez inkább a fájdalomról és keserűségről íródott, mint sem szerelemről.

Nektek mi a véleményetek Heathcliffről? Ő a megtestesült gonosz vagy csak egy összetört szívű férfi, esetleg az egyik nem zárja ki a másikat?

Hozzászólások