Média

Elnyomásból a csúcsra – Bántalmazott diákokból világszerte ünnepelt sztárok

Itt van az ősz, itt van újra… A hideg napokkal együtt az iskola is ismét beköszön a diákok életébe, így a nyári élményeket maguk mögött hagyva, kénytelenek visszatérni az intézmény falai közé. A sulis mindennapok sokszor közel sem olyan vidámak, és önfeledtek, mint amilyen a vakáció, és sajnos gyakran megesik, hogy egy-egy tanuló a társai áldozatává válik. Az iskolai zaklatás és erőszak egy, az egész világot érintő probléma, amivel fontos felvennünk a harcot.

Talán nem is gondolnánk, de számtalan híresség diákévei teltek terrorban. Mai cikkünkben bemutatunk nektek öt sztárt, akik a kegyetlen napokat maguk mögött hagyva, a legsikeresebb emberek közé küzdötték fel magukat.

Jessica Alba

A Fantasztikus Négyes, a Kabalapasi, és a Sötét angyal szépséges színésznője számtalan alkalommal nyilatkozott már arról, hogy az iskolás évei alatt őt is rendszeresen zaklatták, pokollá téve ezzel az életét. A diáktársai mindig találtak benne valami kivetnivalót, és az is megesett, hogy a többi lány megverte. Édesapja ezután rendszeresen bekísérte az iskolába, hogy ne támadják meg.

A nővérszobában ettem meg az ebédemet, hogy ne kelljen egy asztalhoz ülnöm a többiekkel.

Jessica szerint elsősorban a külseje miatt vált a társai céltáblájává. A szüleinek nem volt sok pénze, soha nem a legcsinosabb ruhákban járt, és nem kapott menő iskolatáskát sem. Színészi karrierének beindulása sem segített a helyzeten, sőt, a színésznő szerint ez csak olaj volt a tűzre.

Amikor az első filmem után visszamentem az iskolába, már a barátaim sem voltak többé a barátaim. Beszólogattak, és azt mondták, el akarom csábítani a pasijukat.

A múltban történt sérelmek ellenére, Jessica erős maradt, és nem csak színésznőként, de sikeres üzletasszonyként is megtalálta  a helyét a világban.

Eminem

Eminem napjainkban a világ egyik legsikeresebb rappereként van számon tartva, ám az ő csillaga sem ragyogott mindig ilyen fényesen. A kicsi Marshall nehéz napokat élt meg az iskola falai mögött, amiről a dalszövegeiben őszintén beszámol az embereknek. A „Brain Damage” az egyik ilyen szerzeménye, amiben név szerint megnevezi egykori zaklatóját DeAngelo Bailey-t. A férfi nem fogadta kitörő örömmel Eminem számának megjelenését, és beperelte az énekest. A bíróságról azonban üres kézzel kellett távoznia, ugyanis az ítélet nem neki kedvezett.

2010-ben egy a Billboardnak adott interjújában a rapper így nyilatkozott a múltjával kapcsolatban:

Megvertek a mosdóban, a folyosóban, és bezártak a szekrényekbe. Legtöbbször azért, mert én voltam az új gyerek.

Eminem végül a rapben talált magára. Sokáig emiatt is lenézték, ugyanis nem hittek abban, hogy fehérként sikeres lehet egy feketék uralta zenei műfajban. Idővel bebizonyította, hogy nagyon is van helye a szakmában, és nem érdemes kétségbe vonni a tehetségét.

Az általa írt szövegeken keresztül megpróbál segíteni a hasonló szituációban lévő fiataloknak, hogy ők is rálelhessenek a saját útjukra.

Lady Gaga

Stefani Germanotta egy átlagos lány volt, aki arról álmodozott, hogy egyszer világszerte ismert énekesnő válik majd belőle. Kitartóan dolgozott azért, hogy elérje, amit szeretne, miközben egyetemista társai igencsak megnehezítették az életét. Létrehoztak egy Facebook csoportot “Stefani Germanotta sosem leszel híres” névvel, amiben folyamatosan kigúnyolták az énekesi karrier után vágyakozó lányt.

A sokak által lenézett, és kinevetett Stefani 2008-ban Lady Gaga néven robbant be a zeneiparba, és “Just Dance” című dalával meghódította az egész világot. Énekesi karriere azóta töretlenül ível felfelé, és a tavaly megjelent “Csillag születik”-ben színészi tehetségét is bizonyította. A hollywoodi történelemkönyvekbe szintén sikerült örökre belevésnie a nevét, ugyanis ő az első nő, aki ugyanazon évben nyerte el az Oscar, Grammy, BAFTA és Golden Globe díjat.

Ha most otthon vagy, ülsz a kanapén, és ezt nézed, akkor annyit tudok mondani neked, hogy ez kemény munka. Nagyon sokáig dolgoztam keményen, és, tudod, ez nem a győzelemről szól. Ez a nem feladásról szól. Ha van egy álmod, küzdj meg érte. Mert nem az a kérdés, hogy mennyiszer utasítanak el, buksz el, vagy bántanak. Hanem hogy mennyiszer kelsz fel, vagy bátor és mész tovább.

 

Justin Timberlake

Az ‘N Sync feloszlása után Justin egyedül is sikeresen megállt a lábán a zeneiparban, aminek eredményeként napjainkra a világ egyik legsikeresebb előadójává nőtte ki magát. Olyan nagyszerű slágerek köthetők a nevéhez, mint a “Can’t stop the feeling”, a “Mirrors” illetve a “Cry me a river”. Bármennyire is hihetetlen, az ő története sem tündérmeseként indult.

Különcnek hívtak, és furának. Más szavakat is használtak rám, de azokat nem mondhatom ki a TV-ben.

Az énekes elárulta, legtöbbször a zene iránti szeretete miatt került a céltáblák középpontjába. Egy díjátadón arról is beszámolt, hogy édesanyjának köszönheti az erőt, hogy ezekben a rossz pillanatokban is sikerült megőriznie a hitét, és továbbra is kitartott az álmai mellett.

Édesanyám megtanított arra, hogy másnak lenni nem feltétlenül rossz dolog. Az, hogy más vagy, azt jelenti, hogy tényleg tehetsz valamit azért, hogy a világ más legyen.

Jennifer Lawrence

Az Éhezők viadala sztárja szintén a legsikeresebb hollywoodi színésznők között van számon tartva, és számtalan nagyszerű produkcióban bizonyította már a tehetségét. Láthattuk például a Napos oldalban Bradley Cooper oldalán, de szerepelt többek között az X-men filmekben is. A humoros nyilatkozatairól ismert Jennifer-ről talán senki nem gondolná, hogy gyerekként az iskolai zaklatók áldozatává vált, pedig kortársai neki is okoztak egy-egy nehéz pillanatot.

Nagyon sokszor váltottam iskolát általánosban, mert a lányok gonoszak voltak.

A színésznő elárulta, egy alkalommal az egyik lány kezébe nyomta a születésnapi meghívóit, és azt mondta neki, ossza ki a többieknek. Mindezt úgy, hogy Lawrence-t esze ágában sem volt meginvitálni a partira. A múltban elszenvedett sérelmeit a színésznő a saját javára fordította, és megtanulta kezelni ezeket a helyzeteket.

Talán vannak napok, amikor úgy érzitek az iskolai zaklatásból nincs kiút, de biztosíthatunk titeket, ez közel sincs így. A fent említett sztárok példái is bizonyítják, hogy kellő hittel és kitartással nagyon mélyről nagyon magasra is lehet jutni. Azon sincs semmi szégyellnivaló, ha egyedül nem tudtok rátalálni a saját utatokra, és a családtagok/barátok/pszichológusok segítségét kéritek a továbbjutásban. A lényeg, hogy merjetek álmodni, és higgyetek magatokban, hisz ez jelenti az első lépést a boldog és kiegyensúlyozott élet felé.

Hozzászólások