Budapest

Élménybeszámoló: Chefparade főzőiskola

Megfogadtad az új évre, hogy megtanulsz főzni vagy egyszerűen csak jól jönne egy új programötlet? Ha igen, akkor a budapesti Chefparade főzőiskola segítséget nyújthat ebben. Élménybeszámoló következik.

A Chefparade lényege nem más, minthogy egy szakács segítségével különböző ételeket készítetek el. A főzések kis létszámú csoportokban történnek, amikre lehet jelentkezni egyedül illetve két vagy négy fős társasággal is. Három különböző nehézségi fokozat közül válogathatunk, a kurzusok pedig általában 3-4 órát ölelnek fel. Minden alapanyag és eszköz biztosítva van, bár a főzésről megmaradt ételeket haza lehet vinni, így nem árt, ha előre hozunk magunkkal saját ételtárolót – már csak a fentarthatóság véget is.

Régóta szemeztem a Chefparade főzőiskola kurzusaival, elsősorban a változatosabb témák miatt figyeltem fel rájuk. Vannak bizonyos ételekre specializálódó órák, ahol általában az adott fogás több variációjával is megismerkedhetünk. Ilyen például a burger, pasta, steak és sajttorta kurzusok, de akár a kézzel húzott házi rétes fortélyait is elsajátíthatjuk. Más alkalmak során egy-egy ország vagy térség ételeit ismerhetjük meg, így vannak Balkáni, Dél-Toszkán de még Chile és Peru tematikájú főzőkurzusok is.

Szárnyasmáj pástétom
Én ezúttal a Café de Parist választottam, ami az alábbi ételeket foglalta magába.

Sajtszuflé, dijoni mustáros kevert saláta
Szárnyasmáj pástétom
Rakott tészta, parmezán
Vajpuha csirke tejszínnel, tárkonnyal
Elzászi almás ropogós desszert

Leginkább a sajtszuflé és a pástétom elkészítése érdekelt a leginkább, hiszen ezek a legtechnikásabb és legkülönlegesebb elemei a menünek. Ehhez képest eléggé meglepődtem, amikor a szakácsunk, Paul Mizener, aki egyébként a Chefparade előtt a legjobb skót éttermekben és szállodákban is főzött, közölte velünk, hogy a pástétom már készen vár minket, a szajtszuflét pedig közösen fogjuk elkészíteni. Persze mindkettő érthető egy bizonyos ponton. A pástétomnak az elkészítése igen sok időt vesz igénybe, ettől függetlenül szívesen részt vettem volna legalább az utolsó lépésekben, hogy úgy érezzem, mégiscsak hozzá tettem valamit az étel elkészítéséhez. A sajtszuflé már neccesebb. Hiába dolgozunk kiscsoportban, mindenki a maga asztalánál, nehéz azt összehozni, hogy mindenki egyszerre készüljön el az étel összeállításával, a szuflé pedig sajnos kifejezetten érzékeny az időre. Nem fog mindenki egyetérteni velem, de szívesebben készítek egyedül egy tökéletlen szuflét, minthogy szétosztjuk egymás között a részfeladatokat. Én például a szufléformákat vajaztam ki a közös főzés során, míg mások sajtot reszeltek vagy a tojásokat választották szét.

Elzászi almás ropogós desszert
A másik három étel elkészítése egyébként elég élvezetesen telt.

Egyik recept sem volt túlzottan bonyolult és ha csak ezt a három ételt veszem alapul, akkor lehet, hogy inkább könnyű, mintsem közepes nehézségűnek sorolnám be a Café de Paris kurzust. Az almás desszert rendkívül könnyen összedobható és kifejezetten finom. (Még úgyis, hogy mi sokkal több fahéjat raktunk hozzá az előírtakhoz képest, de sebaj.) Tipikusan egy olyan recept, amit bármikor elő lehet kapni, ha nagyon gyorsan szeretnénk valami egyszerű édességet az asztalra varázsolni. A rakott tésztánál a besamel alap igényelte a legnagyobb odafigyelést, de egy szintén elég egyszerű kis ételről van szó. A három általunk készített étel közül talán a csirke volt a kedvencem, a tárkonyos tejszínes mártás igazán klasszra sikeredett és szerintem máskor is el fogom készíteni otthon. Azt pedig különösen várom, hogy magam is megpróbálkozzak a sajtszuflé és a pástétom elkészítésével.

Rakott tészta, parmezánnal és vajpuha csirke tejszínnel, tárkonnyal
Mindent egybevetve élveztem a főzést, ám maradt bennem némi hiányérzet.

Bár szimpatikus a szolgáltatás, amit a Chefparade nyújt, ha az oldalon részletesebb információt kaptunk volna arról, hogy mik azok az ételek, amiket ténylegesen elkészítünk és mik azok, amiket készen kapunk, akkor nem biztos, hogy erre a kurzusra jelentkeztem volna. A helyszínre, és a szakácsra viszont nem lehet panaszom, felkészült, kedves és segítőkész volt, látszódott rajta, hogy élvezi, amit csinál. Ami az árakat illeti, 2 fő / alkalom 28 990 Ft-ba kerül, míg 4 fő számára ez 49.990 Ft lenne. Korábban lehetőség volt egyedül is részt venni a főzésen 15 990 Ft-ért, ám ez az opció nemrég megszűnt, ami igen sajnálatos, így most már csak a 2 fős opciót tudjuk választani, ha egyedül szeretnénk főzni, nem pedig párban.

Hozzászólások