Könyvek

Ellery Lloyd – Képkockák

Idén került megjelenésre a General Press Kiadó jóvoltából Ellery Lloyd regénye, a Képkockák. Külön érdekesség a kötet kapcsán, hogy az Ellery Lloyd név egy író házaspárt takar, akik együttesen alkották meg Emmy Jackson és férje, Dan életét.

Emmy Jackson első gyermekének születésekor ott hagyta jól menő állását, hogy belevesse magát saját vállalkozásába. Ez hamarosan be is indul és Emmy-ből influencer – internetes véleményvezér – lesz, aki milliós követőtáborral rendelkezik. A fiatal édesanya maga és gyermekeinek életét posztolja ki az Instagramra, tanácsokat ad az anyaságról, előadásokat tart és bemutatja mindazokat a nehézségeket, amiket az anyaság okoz. A szülők példaként tekintenek Emmy-re, akiben a tökéletesen tökéletlen édesanyát látják, a nőnek ugyanis jelmondata az őszinteség. Azt azonban senki sem tudja, micsoda munka van egy Instagram profil mögött. Nem látják, hogy minden egyes “random” poszt tökéletesen van megkomponálva, előre elgondolt szöveggel, nem beszélve az Instagram story-król. Emmy nem kis munkát fektet ebbe akárcsak az üzenetek megválaszolására, akik tanácsot kérnek, panaszkodnak, illetve hálálkodó üzenetet küldenek.

Emmy élete tehát közel sem egyszerű, hiszen idő közben megszületett második gyermeke, szerző férje pedig el van maradva az írással a gyermekek és a nő otthoni munkája miatt. Hamarosan kap is egy személyi asszisztenst, aki egy feltörekvő influencer és nagy álma, hogy ő is a nagyok közé tartozzon. Azonban nem mindenki tartja tökéletesnek a mezít mama néven futó Emmy-t, ugyanis megjelenik egy zaklató, akinek nem csak az a legfőbb vágya, hogy eltűnjön az Instagrammról.

Első sorban azért voltam kíváncsi a Képkockák című könyvre, mert az influencer jelenség egyre inkább elterjedtebb hazánkban is. Érdekelt, hogy mégis hogyan mutatja be a véleményvezéreket, milyen nehézségeik lehetnek a sok jó dolog  mellett, hiszen ki ne vágyna ingyen holmikra, hajvágásokra, utazásokra és persze rendezvényekre? Mert bizony vannak olyan cégek, akik ezeket mind-mind felajánlják ezeknek az embereknek.

Izgalmas volt több szemszögből is megismerni az influencer létet.

A kötet során Dan, Emmy férje az, aki által ennek a vállalkozásnak a negatív oldalába inkább bepillanthatunk. Hogyan éljük meg azt, ha a párunk a nap mind a 24 órájában dolgozik? Legyen azaz éjszakai etetés vagy a gyermek balesete, ezeket szinte mind-mind dokumentálni kell a nagyközönségnek ahhoz, hogy hiteles legyen. Sokszor a születésnapi bulikból is üzletet lehet – vagy éppen kell – csinálni, amivel az események időnként személytelenné válnak. De mindennek ára van, Dan pedig tudja, a feleségének köszönheti az anyagi jólétet.

A szerzőpáros férfi tagja írta Dan oldalát  és ez a váltott szemszög kifejezetten tetszett, hiszen tényleg egy teljesen más habitusú gondolkodásmódot, nézetet kaptunk ezáltal. Ugyanakkor ott volt az is, hogy nagyon negatívan állt az egészhez a férfi és habár többször hangsúlyozta, mennyire szereti a feleségét, sokszor épp az ellenkezőjét éreztem. Ez mondjuk lehet amiatt, ahogyan a munkájához állt egy bizonyos idő elteltével.

Aztán ott van a másik fél, Emmy szemszöge, aki imádja és élvezi a munkáját, így megkapjuk az érme másik oldalát. Nagyon tetszett ez a rész, hogy egyszer az egyik, másszor a másikukat követhettük nyomon, mert így minden adandó alkalommal ugyan azt az eseményt a két szemszögből is megizsgálhatjuk, így tulajdonképpen mi is állást foglalhattunk, hogy vajon ez a mi erkölcsi rendünk szerint rendben van-e vagy sem? Jogos volt-e az aktuális felháborodás vagy sem?

A házaspár mellett volt egy harmadik szemszög – a zaklató -, aki által azt követhettük nyomon, hogy mégis miért van úgy rászállva az influencer édesanyára. Miért zaklatta őt, miért tette azt, amit. Ez a szál természetesen a kötet végén válik úgy igazán izgalmassá, ettől függetlenül már a kezdetektől borzolja az ember idegeit, amivel abszolút felcsigázza az olvasót.

Nem szerettem meg a karaktereket, mégis szurkoltam a házasságukért.

Nagyon érdekes, hogy alapjáraton sem Dan, sem pedig Emmy nem volt kifejezetten szimpatikus és meg nem mondanám, hogy miért. Mindkettőjükben volt pozitív és negatív tulajdonság bőven, ugyanakkor mégis szurkoltam azért, hogy a tökéletesnek beállított életük valóban az legyen. Mert bár nem voltak a kedvenc párosom, mégis a gyermekeiknek szerettek volna biztos jövőt és boldog fiatalkort

Habár a Képkockák egy elég szélsőséges esetet mutat be, ami az influencer lét kockázatait illeti, mégis egy izgalmas és érdekes kötet, ami a téma kedvelőinek jó szórakozást nyújthat. Egyszerű fogalmazásmód és rövid fejezetek jellemzik, amik lehetővég teszik a gyors és pörgős olvasási élményt, így akár egy hétvégi napon kényelmesen elolvasható.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

A könyvről egyébként a Líra facebook oldalán készült egy Online könyvbemutató, nézzétek meg, ha még több információra vagytok kíváncsiak a Képkockák kapcsán!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?