Könyvek

Elhuny Lucinda Riley, A hét nővér-sorozat világhírű szerzője

Hosszú betegsége után, 2021. június 11-én elhunyt Lucinda Riley, A hét nővér-sorozat világhírű szerzője. Az írónő már négy évvel küzdött a rákkal, amely időszak alatt öt könyvet is írt, továbbá sorozatának utolsó, befejező kötetén dolgozott éppen.

Lucinda Riley nevét legtöbben A hét nővér sorozatáról ismerik, azonban ennél sokkal bővebb repertoárral rendelkezik. Az Írországban született írónő kezdetben színésznőként szerepelt több moziban, tévéfilmben és színpadi műben is, majd huszonnégy éves korában megírta első regényét. Azóta könyveit világszerte harminchét nyelvre fordították le, 85 alkalommal, 25 országban szerepelt a bestsellerlisták élén, és több mint harmincmillió példányban keltek el művei.

A könyvei azóta is rendre az éves eladási listák élén szerepelnek a világ számos országában, köztük Hollandiában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Új-Zélandon, Svédországban, Norvégiában és Németországban. Hollandiában ráadásul minden rekordot megdöntött: a művei közül nyolc is a tízes bestsellerlistán szerepelt hetekig, és a regényei összesen hárommillió példányban keltek el mindössze két év alatt. Németországban, a világ második legnagyobb könyvpiacán, A hét nővér-sorozat kötetei a hat legtöbb példányban vásárolt e-könyvek voltak 2020-ban – írja a General Press Kiadó.

Az írónő hatalmas sikernek örvend tehát, nem csoda, hogy számos díjra jelölték. Ilyen volt például az olasz Bancarella-díj, a német The Lovely Books, illetve Az Év Romantikus Regénye díj is. 2020-ban Hollandaniában Platinum díjjal jutalmazták, amiért egyetlen regényéből egy év alatt több mint 300 000 példány kelt el. Érdekesség, hogy ezt legutóbb J. K. Rowling nyerte el a Harry Potterrel. 2019-ben a Pillangószoba című regényével felkerült a Sunday Times bestsellerlistájának az első helyére, amit élete legbüszkébb pillanatának nevezett.

Lucinda Riley négy évig küzdött a rákkal, mely időszak alatt öt regényt írt, továbbá sorozatának utolsó, egyben befejező kötetén dolgozott éppen. A hét nővér-sorozat alapötletét a Plejádok mitológiai története inspirálta. A regényben örökbefogadott lánytestvérek rendkívüli sorsát tárja az olvasók elé igazán olvasmányos formában. Ez a széria tette világszinten ismertté az írónőt, mindamellett, hogy a könyves sikerlisták élén szerepelnek, és több mint tizenötmillió példányban keltek el.

A kiadó közleménye szerint A hét nővér regényfolyam megfilmesítésén pedig egy ismert produkciós cég dolgozik.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?