Dr. Elise Bialylew – Boldogság minden napra

Dr. Elise Bialylew kötetében egy havi gyakorlatsort válogatott össze ahhoz, hogy boldogabb és egészségesebb életet élhessünk. A Boldogság minden napra számos feladatot ad az olvasónak annak érdekében, hogy végre megváltozzon az életünk. Az írónő orvosként végzett az ausztrál legyetemen, emellett pedig mindfullness szakértő is. A legnagyobb online mindfullness adománygyűjtő kampányának létrehozója a globális szegénysége ellen. Számos online programot kínál a The Mind Life Project keretein belül.

A szerző pszichiáterként dolgozik, önfejlesztéő-meditáció szakértőként pedig olyan tudományosan felépített módszert tanít meg nekünk, amihez mindössze napi tíz percre van szükségünk. A könyv négy részből áll, amely egy-egy hetet dolgoz fel és ad hozzájuk feladatokat. Az első héten a testet segít ellazítani, a másodikon a légzésünk felfedezéséhez ad útmutatót, a harmadikon a gondolatainkon van a hangsúly, míg az utolsó héten a boldogság alapjait mélyíthetjük el.

Dr. Bialylew már tizenkilenc évesen tudta, hogy mi szeretne lenni és mit szeretne elérni az életben. Azért lett piszchiáter, mert lenyűgözte az agy, és az a vágy vezérelte, hogy segítsen az embereknek boldog és értelmes életet élni. Azt tudjuk, hogy a piszchiátria segít életeket menteni, hiszen ha az agyunk nincs rendben, az a testünkre is kihat. A lelki betegségek kihatása a többi szervünkre nagyon veszélyes lehet. Éppen ezért született meg ez a könyv, hogy számos embernek segítsen a boldogság megtalálásában.

Az alkotás elején megtudjuk, hogy mi a különbség a mindfulness és a meditáció között. Az előző az utóbbi egyik formája. A meditációnak számos formája van, amelyek különböző filozófiákból eredezetethetők, beleértve a mindfulness meditációt is.

A feladatok előtt olvashatunk a meditációs testtartásról, arról, hogy mennyi időt szükséges egy-egy alkalommal ezzel tölteni, illetve, hogy mi van, ha nem tudom kiüríteni a tudatomat. Ezt követően elérkezünk az első héthez, amely a testünk ellazításával kezdődik.

“A test az egyetlen otthonod a világegyetemben. Itt, a világban a tested a házad. Egy szent templom. Arra szolgál, hogy eltölts egy kis időt csendben, mielőtt a tested minisztériuma a bolcsesség felé nem visz.”

Ebben a részben megtudjuk, hogy mit kell megváltoztatnunk az életünkben. Sokszor ugye azért járunk meditálni, mert stresszelünk, és valamilyen módszert keresnük arra, hogy könnyedebben kezelhessük az életünket. Már az első hét előtt fontos ismernünk a stresszintünket, és számításban kell vennünk mindent, amely akadályozhat az új gyakorlatok elvégzésében. A fejezetben egyesével vesszük végig a napokat, hogy valóban el tudjunk lazulni a hét végére. Lesz szó az étkezésről, a hangmeditációról és a sétáról.

A második héten a fókuszunkat mélyítjük. Ha sikerült végigvinni az első hetet, akkor tovább haladhatunk a boldogság irányába. Míg a stressz hatására az idő összeszűkül, a meditáció kitágul, és egy kis mindfulnesst és teret hoz rohanó életünkbe. Akár egy perc légzés is hatással lehet a mindennapjainkra. Pontosan ezért a második hét első napján a légzésmeditációval foglalkozunk, de szó lesz munkáról és fejlődésről is.

Az utolsó előtti héten az érzelmeinkre fektetjük a hangsúlyt. Első nap az érzelmekhez kapunk segítséget, majd az érzelmi elsősegélyre is kitérünk. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy hiába kötelezzük el magunkat a mindfulness mellett, néha elkerülhetetlenül elszakad a cérna és besokallunk. Ilyenkor szükséges még több időt tölteni meditációval és légzéssel. A hetek végén recepteket is kapunk, hogy egészségesebben tudjunk táplálkozni. A mostaninál például előtérbe kerül a palacsinta, a pesto és a sajttorta, mint desszert.

Az utolsó részben már a pozititvítást fejlesztjük. Tudjuk, hogy a potenciális boldogságunk nagy részét az elmeállapotunk határozza meg – amire gondolunk, és amire figyelmünket irányítjuk. A negyedik héten a szeretetteljes kedvesség meditációjával kezdünk. Meghatározzuk a célt, majd a gyakorlat segítségével megpróbáljuk azt elérni, ráadásul tippeket is kapunk az elakadás leküzdéséhez. A hét további napjain a természethez kapcsolódunk, illetve utolsóként megteremtjük a boldogság vízióját.

A kötet számomra rengeteget jelentett, hiszen ahogy a legtöbb ember, én sem vagyok mindig jó passzban. A boldogság megtalálása, illetve annak fenntartása nem kis munka. Az életben számos nehézséggel nézünk szembe, amelyben a meditáció segítséget nyújthat. A könyvhöz csatolt CD-n hallható gyakorlatok egy részét pedig már végigcsináltam és bár nem vagyok egy nyugodt és meditáló típus – inkább elmegyek futni egyet, ha szükségét érzem -, pár alkalom után mégis sikerült teljesen nyugodtan meghallgatni és figyelni a légzésre. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra és a mai napig küzdelmes 1-2 perc után továbbra is csak és kizárólag a légzésemre koncentrálni, de úgy gondolom, hogy ez a melléklet segítségemre lehet még a későbbiekben. Nem mondom, hogy naponta elő fogom venni, de az biztos, hogy nehezebb téli napokon jó szolgálatot fog tenni mind a CD, mind pedig a gyűjtemény.

Az Édesvíz kiadó könyvét bátran tudom ajánlani mindazoknak, akiknek szüksége van egy kis útmutatáshoz az életben. Aki szereti a pszichiológiai és elgondolkodtató köteteket, az nyugodtan szerezze be magában a Boldogság minden napra című alkotást, amely mindenki számára CD-melléklettel vásárolható meg vezetett meditációkkal.

Hozzászólások