Deepak Chopra – Az élet 7 törvénye

Korábban már számos ezotériával kapcsolatos kötetet olvashattunk az Édesvíz Kiadónak hála, így nem hagyhattuk ki az egyik legfrissebb újdonságukat sem, amelyet Deepak Chopra írt. A 72 éves indiai alkotó számos témában jelentetett már meg saját szerzeményt. Korábban szintén a kiadónál jelent meg a Buddha és A jóga hét törvénye című műve, amelyek mindegyike hatalmas siker lett nem csak idehaza, hanem a világ számos pontjánt. 

Legújabb könyvében az élet hét törvényét taglalja, amelyek hatással vannak az emberre és amiket a mindennapi életben alkalmaznunk kellene. A bestsellerben megismerkedhetünk Chopra legfőbb tanításaival. Ha elvégezzük a fejezetek végén lévő feladatokat, akkor képesek leszünk erőlködés nélkül szert tenni a korlátlan bőségre.

Az első fejezetben a Tiszta lehetségesség törvénye kerül előtérbe. A rész szerint minden teremtés forrása a tiszta tudat.

“Kezdetben nem volt sem lét, sem nem-lét,
A világ mindenestül
megnyivánulás-mentes energia volt…
Az Egy lehelet nélkül lélegzett, önhatalmából, 
Semmi més nem létezett…” – A teremtés himnusza (Rig Veda)

Ez az élet első spirituális törvénye. Fontos, hogy mindig tiszta legyen az agyunk és a tudatunk, enélkül szinte lehetetlen boldogulni. Ha belegondolunk abba, hogy hány embernek van gond a fejével, akár komolyabban, akár csak pszichológiai szinten, máris tisztábban látjuk, hogy mennyire fontos ez a törvény. Mindenkinek vannak nehezebb időszakai, amelyek szinte a mélybe repítik, emiatt pedig képtelen a normális életre, gondolkodásra és a mindennapi teendők elvégzésére. Fontos tehát, hogy fenntartsuk az egyensúlyt, mégha egy-egy nap, hét vagy hónap nem is úgy sikerül, ahogy azt elterveztük.

A folytatásban megismerkedhetünk az Áldás törvényével, amely tulajdonképpen az Adok-kapok, mert a világegyetem dinamikus változásokkal működik. Semmi sem állandó, semmi sem statikus. Ahogy viselkedsz valakivel, azt vissza is kapod az élettől. Ha megkeseredett vagy, emiatt bunkón szólsz az emberekhez, akkor ezt is fogod visszakapni, ám ha segítőkész és kedves vagy, akkor ilyen egyénekkel találod szembe magad. Természetesen nem csak a viselkedés a fontos, hanem az adakozás. Ha pénzben, ruhában, használati tárgyakban vagy akár ételben mérjük a segítséget, abból is kapsz vissza a sorstól. Lehet, hogy nem ugyanabban a formában és nem ugyanakkor, de biztos lehetsz benne, hogy az univerzum nem feledkezik meg rólad.

A további törvények között szerepel a Karma, avagy az Ok és okozat törvénye, A legkisebb erőfeszítés törvénye, A Szándék és a vágy törvénye, Az Elkülönülés törvénye és nem utolsó sorban A Dharma, avagy az Élet céljának törvénye. Mindegyik fejezet végén szerepel három feladat, amelyet, ha végigcsinálsz, érvényre juttathatod az adott törvényt. Ne gondoljatok hatalmas dolgokra, kis apróságok, amelyeket bárki meg tud csinálni, viszont korlátlan bőségre tehetünk szert velük. Az utolsó fejezetben például Dharma törvényét próbáljuk erősíteni azzal, hogy listát készítünk az egyedülálló értékeinkről, majd mindarról, amit szeretnénk megtenni ezek kibontakoztatása során. Emellett pedig naponta szükséges feltenni magunknak pár kérdést, mint például azt, hogy “Hogyan szolgálhatnék?” vagy “Hogyan segíthetnék?”. A válaszok ezekre a kérdésekre segítenek abban, hogy szeretettel szolgáljuk a másikat.

“Kezdetben volt a vágy,
amely a gondolat első magja volt:
bölcsek, szívünkben elmélyedve
bölcsességükkel felfedezték
a létező és a nem-létező között a hidat.” – A teremtés himnusza (Rig Veda)

A kötet végén kapunk egy kis összefoglalást a hét törvényről, illetve következtetéseket vonhatunk le a “tanultakról”. Mivel elég spirituálisnak tartom magam, legalábbis jónéhány esetben sikerült már meglepnie az életnek, elmondhatom, hogy sokat segített Deepak Chopra gyűjteménye. A férfi nagyon érti a dolgát és érezni, hogy tudja miről beszél. Nem a vakvilágba dobálja a szavait és az okos megjegyzéseit, hanem valóban így gondolja. Nem minden fekete-fehér, de amit te adsz hozzá az univerzumhoz, azt vissza is kapod. Ám, ha elveszel, akkor tőled is csak elvenni fog. Ez az élet rendje, ha hisz az ember benne, ha nem.

Fontosnak tartom a természethez való kapcsolódást. Tudnunk kell lelassítani és kikapcsolódni. Ha nem vagyunk összhangban magunkkal és a természettel, akkor nem leszünk összhangban semmivel az életben. Elkezd összedőlni minden, aztán szépen lassan tönkremegy az életünk. Persze legtöbbször nem azonnal és nem katasztrófális mértékben, de ha egyszer elkezdődik a lejtmenet, akkor nehezen áll meg. Ezért is emeltem ki az első fejezetben megismert törvényt, mert fejben jól kell érezni magunkat és akkor nagy valószínűséggel minden más halad a maga útján.

Ajánlom ezt a könyvet minden olyan embernek, aki kicsit is hisz a törvényekben, a spiritualitásban, az ezotériában és az univerzumban. Az Édesvíz kiadó ismét nem okozott csalódást és nagyon hálás vagyok nekik, hogy elolvashattam ezt a tanulságos művet. Örök darab lesz a polcomon, amelyet minden nehezebb időszakban elő tudok majd venni, hogy másképp lássam az életet.

Hozzászólások