Könyvek

Dean Koontz – Kötődés

A Jane Hawk sorozat elolvasása után nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen újdonsággal tud előrukkolni Dean Koontz, ezért nagyon örültem, mikor megláttam a 21. Század Kiadó honlapján a Kötődés című könyvet, ami nemrég jelent meg a kínálatukban. Állatrajongóként pedig külön felkeltette az érdeklődésemet, hogy egy különleges kutyát is ígért a történet.

A regény egyik kulcsszereplője a mindössze tizenegy éves Woody Bookman, aki autistaként éli mindennapjait. A fiú nem beszél, enni csak úgy képes, hogy az étel különböző összetevőit más-más tányérokon szolgálják fel neki, ráadásul elképesztően okos. Ez nekünk olvasóknak, egyből kiderül mikor megtudjuk, hogy az interneten már ennyi idősen is játszi könnyedséggel töri fel az oldalakat, levelezéseket és kiigazodik a dark web bugyraiban is. A kötet elején szintén itt nyomoz, édesapja halála ugyanis igen gyanús neki, ezért neki is állt, hogy utánanézzen a dolgoknak.

Miközben Woody nyomoz, egy igen furcsa baleset történik egy tudományos intézetben, ahol rengeteg ember életét veszti. Az ott tartózkodók közül egyetlen ember éli túl a tűzvészt, ő pedig elhatározza megszerzi magának a nőt, akiért teljesen odavolt régen, ez a nő pedig nem más, mint Woody édesanyja. A kisfiú nem is sejti mekkora veszélyben van mind a túlélő, mind pedig a nyomozása miatt. Szerencséjére azonban Kipp, a csodakutya meghallja gondolatait és mindent elkövet annak érdekében, hogy megmentse őt. Vajon sikerül időben odaérnie?

Habár a történetnek nincs köze a korábban olvasott könyveknek, elképesztően jó érzés volt újra Koontz könyvet olvasni. A Kötődés hasonló stílusban íródott, ugyan úgy rövid, olykor pár oldalas fejezetekre tagolva és több szemszögből. Hol Woody, hol Kipp, hol a gonoszok vagy a rendőrség eseményeit követhettük nyomon, így a feszültség folyamatosan jelen volt a kötet során.

Koontz kutyák iránti rajongása abszolút érezhető volt.

Kifejezetten érdekes volt például minden olyan rész, ami Kipp vagy a különleges Dróton beszélő kutyákról szólt. A Drót volt az, amin keresztül a kutyák kommunikáltak egymással bármiféle hazugság nélkül. A kutyák ugyanis nem képesek a hazugságra. Ezen a kutyacsoportosulás magát Misztériumnak nevezi és a könyv talán legérdekesebb pontja, úgyhogy akit bővebben érdekel, hogy Koontz ezt mégis hogyan képzelte el, az olvassa el a Kötődést, mert nagyon izgalmas.

Ez a kutyás vonal, illetve a génmódosítás teszi igazán misztikussá ezt a történetet. Utóbbinak köszönhetően belevegyül a kannibalizmus, amitől időnként kifejezetten hátborzongatóvá, mégis rendkívül érdekessé válik az egész. A cselekmény pont ennek köszönhetően is robban be, ugyanis a rendőrség megpróbálja eltusolni ezt a bűncselekményt, a kérdés pedig az,  mégis miért?

A Kötődés gyorsan olvasható, akcióban dús, mégis aranyos történet.

Ahogyan azt a Jane Hawk sorozatban is megszokhattuk, itt is felbukkan tehát egy gyermek, akit megpróbálnak megölni. Ebben a regényben azonban Woody igenis fontos karakter, ráadásul a Kippel való kapcsolata egyszerre megindító és csodálatos. A közöttük levő meghitt, szeretetben gazdag köteléke példaértékű, és igazán széppé varázsolja a kötetet. Kipp hűsége és az anyai szeretet jelentőségteljes benne és ez áll szemben a hataloméhes emberekkel, akik bármire képesek azért, hogy elég pénzük és hatalmuk.

A Kötődés tehát egy izgalmas, fordulatokban gazdag thriller a szeretetről, a lojalitásról, az összefogásról és a barátságról. Bárkinek ajánlom, aki szívesen olvasna egy ilyen akcióban dús történetet, mert ebben aztán tényleg volt minden. Gyilkosság, dark web, szeretet és szerelem, kutyák és fegyverek.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Susman, Dillon és Cairns – Mindörökké ​Jóbarátok

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?