Könyvek

Dean Koontz – Egy másik hely

Igazság szerint azt vettem észre magamon, hogyha Dean Koontz-ról van szó, akkor túl elfogult vagyok. Egyrészről sose győzöm hangsúlyozni, mennyire szeretem a Jane Hawk sorozatát, másrészről sorba szerzem be a friss megjelenéseket és azóta jó pár régi kötetét is megvásároltamm. Lehet picit függő lettem! Mindenesetre most a Next21 Kiadó jóvoltából elolvashattam az Egy másik hely című könyvét is, amit szintén úgy élveztem! Főleg azért, mert ezúttal is meg tudott lepni.

Miről szól az Egy másik hely?

A történet nem igazán bonyolult. Jeffy Coltrane egy ideje már egyedül neveli koraérett kislányát. Az életük egyszerű és nyugodt, már éppen megszokták, hogy Michelle, a lány édesanyja elhagyta őket, mikor egyszer csak feltűnik Rémes Ed. A férfi úgy néz ki, mint egy csavargó, időről-időre meglátogatja őket, majd Jeffy-re bíz egy igen értékes tárgyat, egy igen furcsának tűnő kéréssel. Meg kell azt őriznie addig, amíg Ed vissza nem tér, ha pedig nem jelenik meg a megadott időben, az utasításait követve meg kell szabadulnia tőle. Használniuk szigorúan tilos.

Természetesen úgy alakul, hogy intelem ide vagy oda, használják “a mindenség kulcsát” és hirtelen egy párhuzamos univerzumban találják magukat. A megismert világ egyszerre volt rémisztő és baljós. Egyrészt itt megvan a lehetőség arra, hogy újra együtt legyen a család, hiszen itt tudják hol található Michelle, másrészt viszont itt egy rémisztő jelen van, ahol nem biztonságos tartózkodniuk. Hazatérve viszont újabb veszély vár rájuk, nekik pedig el kell dönteniük, használják-e újra ezt a különleges kulcsot?

Koontz varázsa abban rejlik, hogy mindig tud valami újat alkotni.

Olyan stílusa van, amely olvastatja magát és egy pillanatig sem hagy nyugodni. Nincsenek felesleges sorok, folyamatosan pörög az esemény úgy, hogy egyáltalán nem érzem túlírtnak vagy erőltetettnek. Tudja, hogy mi az a határ, amit még megengedhet magának ahhoz, hogy ne váljon túl sokká. Ez pedig azért fontos, mert előszeretettel használja a sci-fi elemeket, ahhoz pedig, hogy a legtöbb ember számára érdekes maradjon, nem szabad ezzel túlzásba esni. Személy szerint én például nem szeretem annyira ezt a tudományos fantasztikus vonalat, mivel a legtöbb esetben elveszek a sok információban, Koontz esetében viszont ez a probléma nem áll fenn, aminek én borzasztóan örülök.

A sci-fi vonal tehát itt is jelen van, a mindenség kulcsának köszönhetően más multiverzumokba utaznak a menekülésnek és céljuk elérésének érdekében, mi pedig kíváncsian várjuk, vajon sikerrel járnak-e főhőseink. Megborult elmék, rémisztő helyek és furcsa lények vegyülnek bele a kötetbe, amik nagyszerűen fűszerezik az egész kötetet.

Ahogyan az Koontz-tól elvárható, az egyes fejezetek rövidek, így kényelmesen olvasható akár utazás közben, amit segít az is, hogy a Next21 Kiadó könyveinek fedőlapjai nagyon jó minőségűek, és a méretük is szuper – ráadásul egységesek, amiért nem lehet elégszer hálát kifejezni! A rövid fejezeteknek köszönhetően a kötet pörgős, egy pillanatig sem hagy unatkozni. Amity, Jeffy és az egyéb karakterek szemszögei pedig folyamatosan váltakoznak és egyik meglepőbb dolog követi a másikat.

Túlontúl intelligens gyermekek.

Kicsit furcsa volt az elején, hogy a tizenegy éves Amity mennyire okos és intelligens, aztán eszembe jutott, hogy ez egyáltalán nem meglepő a szerzőnél, hiszen a Jane Hawk sztoriban is Hawk fia sokkal érettebb volt koránál, ahogyan a Kötődésben is Woody ​Bookman. Ez egyfajta sajátossága lehet. Ennek ellenére szuper csajszi volt, aki borzasztó szimpatikussá vált már a kötet legelején, mind ő, mind pedig az édesapja.

Számomra egy nagyszerű utazás volt, élveztem, hogy a szimpatikus karakterek mellett ismét volt kit szívből gyűlölni, kalandozhatott a fantáziám és végre valahára visszatértem az olvasás világába, mert viszonylag hosszabb ideje egy könyv sem tudott lekötni. Több kötetbe is belekezdtem, de nem tudtam kikapcsolódni, egyik sem tudott úgy megfogni, Koontz pedig visszarángatott az idilli kis világomba, ahol a papíralapú könyvek nyújtják az igazi pihenést.

A recenziós példányért köszönet a Next21 Kiadónak!

Bridget Collins – Árulások

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?