Könyvek

Daniel Howell – You Will Get Through This Night

Mindenkinek van mentális egészsége – mégis keveset beszélünk róla. A társadalmunk olyan toxikus normákra épült, amik miatt azok a férfiak, akik sebezhetőséget mutatnak, sírnak, segítséget kérnek, másnak vannak titulálva. Az egyéniség néha egyenlő a furával, a lelki problémák, betegségek pedig egyfajta stigmák. Még akkor is, ha valaki sokat olvasott erről, esetleg egészséges kapcsolata van önmagával és a környezetével is, a lelki boldogságunkért nehéz tenni. A pszichiáterek, pszichológusok munkája félre van értve, a gyógyszeres kezelés – antidepresszánsok, nyugtatók – szintén.

Daniel Howell, a népszerű brit Youtuber 2009-ben kezdett el videókat feltölteni Youtube-csatornájára, történeteket mesélve, témákat kivesézve. 2017-ben publikálta Daniel és a Depresszió című videóját, amelyben megnyílt saját depressziójával kapcsolatban, valamint beszélt saját tapasztalatairól és arról, hogy miket tanult ezzel a betegséggel kapcsolatban.

Idén májusban pedig publikálta You Will Get Through This Night című könyvét, melyben különböző stratégiákról beszél, amelyek szerinte és a szakemberek szerint is segíthetnek, hogy az ember túljuthasson egy számára nehéz időszakon. Három részre vannak osztva ezek a stratégiák; éjszaka, vagyis az az időszak, amikor a legmélyebben vagy, és fogalmad sincs, hogyan lehetnél jobban, holnap, amikor már jobban vagy, de még mindig vannak nehézségeid, és az azután következő napok, mondhatni, az egész életed.

Lépésről lépésre

Légzésgyakorlatok, meditáció, a környezetünk fokozatos megváltoztatása, a gondolataink és az érzéseink megértése. Ír emellett a gyógyszerkezelésekről, arról, hogyan küzdhetjük le az elénk gördülő akadályokat, amik hosszútávon szintén hatással vannak a mentális egészségünkre.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy bár itt ez a könyv, semmi nincsen kőbe írva. Mindannyiunk teste más, ahogy az elménk és a környezetünk is. Ne ijedjen meg az olvasó, ha a Dan által javasolt dolgok nála nem válnak be – senki sem ugyanolyan. Ami egy embernek segít, a másiknak nem biztos – nyugodtan kísérletezzen az olvasó. Ha egy stratégiát nem tud kipróbálni, mert olyan helyzetben van, olyan a családja, nem kell elkeseredni – ez a könyv csak egy útmutató, ami segíthet, hogy elindulj az úton a gyógyulás felé.

Teszi mindezt a maga szarkasztikus, sötét humorával és kis anekdotákkal a saját életéből. Ha nem érted, mire gondol egy stratégia alatt, akkor ott van példának ő mit csinált, hogyan változtatott a környezetén vagy a gondolkodásmódján annak érdekében, hogy ne csússzon le a depi-csúszdán, valahányszor egy negatív gondolat, egy félelem, egy probléma felüti a fejét.

Egy térkép a mentális egészséghez

Az olvasó megértheti azt is, hogyan működik az agyunk. Szorongás? Pánik? Fizikai tünetek, amik megijesztenek minket? Tudta, hogy ezeknek az evolúcióhoz van köze? Bizony, amikor kihívással nézünk szembe, legyen az egy iskolai prezentáció vagy idegenekkel való ismerkedés, a testünk és az agyunk ugyanúgy reagál rá, mint az ősemberek, amikor egy tigrissel vagy egy mamuttal néztek szembe. Lerántjuk a leplet a pszichológusok által felírt gyógyszerek rémmeséiről is. Minden esetben olyan rosszak a mellékhatások, mint amilyennek az ismerősünk elmondta, vagy mindenkinél más? Mindezt olvasmányos fejezetekben és alfejezetekben tudhatjuk meg.

Nem feng-shui-ról van szó vagy a zen eléréséről. Én például különböző zónákat alakítottam ki a szobámban, hogy ne mindent az ágyamon ülve csináljak a tanulástól a pihenésig kezdve. Külön kis hely van a munkához, az olvasáshoz, az íráshoz, és még sorolhatnám – így a testem és az agyam könnyebben észreveszi, mikor készülök aludni és kipihentebb vagyok, ami segít, hogy másnap a nyakamba vegyem a világot. Egy másik változtatás nálam a halogatás leküzdése volt, amiben a teendők csoportosítása segített – a belefektetett energia és a tevékenység értéke alapján. A könnyű, annyira nem fontos feladatok elvégzése sikerélményt adott, és lélekben előléptethettem magam kávén élő szobanövényből emberi lénnyé.

Akár gond van a mentális egészségeddel, akár az ismerőseid, barátaid között van olyan, akinek segítségre, támogatásra van szüksége, mindenképpen ajánlom. Olvasd el, add kölcsön másoknak, kísérletezz, tanulj! Noha a könyv angol nyelven olvasható és nem lehet magyarul még megszerezni, Amazonon könnyedén megszerezheted. Jogod van elolvasni akkor is, ha csak a gondolataidat akarod megzabolázni, vagy ha szimplán csak érdekel. A legfontosabb: ne tekints tabuként a mentális egészségre, sem annak megvitatására! Normális, ha nem vagy jól.

Tényfeltáró kötet jelent meg a családon belüli erőszakról!

Hozzászólások