Gasztro

Dalgona kávé – a legújabb gasztrotrend

Mi az? Látványos, habos és az egész világ odavolt érte az elmúlt másfél hónapban. Természetesen a Koreából származó dalgona kávéról van szó, ami hihetetlen gyorsasággal terjedt el a közösségi médiában. Hirtelen úgy tűnt, hogy mindenki lecserélte erre az időre a hagyományos kávét, az internetet pedig ellepték a legkülönfélébb receptek és cikkek, amik ennek a gasztrotrendnek az eredetét és a tudományos hátterét is boncolgatták.

A gyors elterjedésben nagy szerepe volt a koronavírusnak, hiszen rengetegen a konyhában töltötték a felszabadult szabadidejüket, és mivel nem volt lehetőség kávézókba járni, ezzel az otthon is elkészíthető különlegességgel próbálták változattatosabbá tenni a reggeleket. Arról nem is beszélve, hogy mennyire fotókompatibilis, így igazán nem meglepő, hogy a dalgona kávé sorra meghódította a legnagyobb közösségi platformokat.

Valójában sokkal egyszerűbb az elkészítése, mint azt első pillantásra gondolnánk. Bárki könnyedén összedobhatja otthonában ezt a látványos kávékülönlegességet, nem is kell hozzá semmi más, csak 2 teáskanál instant kávé, víz, cukor illetve némi tej. És persze egy csepp türelem.

A lényeg, hogy ugyanakkora mennyiségű kávét, vizet és cukrot verjünk fel, amíg krémes habot nem kapunk. Célszerű kézi mixerrel vagy robotgéppel dolgozni, de ha nincs, akár kézi habverővel is elkészíthetjük, így a reggeli karedzésünk sem marad el. Ha elkészült a habunk, kanalazzuk ízlés szerint egy vagy két deci tejre, és ha szeretnénk, szórjuk meg némi kakaóporral vagy kekszmorzsával, így még látványosabbá tehetjük. Jó tanács, hogy mielőtt elfogyasztanánk, kavarjuk el az italunkat, hiszen az így elkészült kávéhab nagyon tömény lesz önmagában.

Ez az alaprecept persze a végtelenségig variálható. Nyugodtan készíthetjük bármilyen növényi tejjel, koffeinmentesen, jéggel, extra feltéttel, de akár matcha kávéval is, ha szeretnénk kombinálni a dalgonát egy régebbi kávétrenddel. De bármelyik variációt is választjuk, bizonyára megéri majd lencsevégre kapni a művünket – csak hogy hűek maradjunk az eredeti recepthez.

Hozzászólások