Könyvek

Colm Tóibín – Brooklyn

,,Tóibínnak különös tehetsége van ahhoz, hogy a felszínen lévő egyszerűséggel leplezze (egy darabig) az érzelmi és lélektani bonyolultság beláthatatlan mélységeit.” – John Lanchaster, The Guardian

Colm Tóibín 1955-ben született, Írországban és 7 regény szerzője, melyekkel több díjra is jelölték. A Brooklyn a Booker-díj 2009-es hosszú listájára került fel, és ugyanabban az évben elnyerte a rangos Costa-díjat.

A történet az 1950-es években játszódik, Írországban, ahol Eilis Lacey a családjával él. Sok fiatal ír lányhoz hasonlóan, ő is tisztában van vele, hogy nem sok lehetőség vár ott rá. Éppen ezért számít szerencsésnek, mikor a nővére Rose elintézi, hogy kivándorolhasson Amerikába, ahol munkába állhatna. Ám hiába a jó hír, tudja, hogy maga mögött kell hagynia addigi életét és vele együtt az otthonát. Nehéz lépés lenne mindenkinek, hát még egy visszahúzódó fiatal lánynak, aki még sosem töltött el huzamosabb időt a családja nélkül.

,, …így is elakadt, amikor elméje a valódi félelemhez ért, hogy örökre elveszíti ezt a világot, hogy soha többé nem lesz egy rendes napja egy rendes helyen, hogy most már egész életében az ismeretlennel kell küzdelmet vívnia.”

Mikor megérkezik, először érzi a szörnyű honvágyat, ami sok akadályt szab afelé, hogy boldog legyen. Az albérletben, amit a nővére, szerzett több lánnyal kell együtt élnie kikkel igen csak nehezen tud azonosulni, valamint a munkahelyén sem tudja a kötelező minimumot teljesíteni. Ám a kezdeti nehézségek dacára, az idő múlásával egyre inkább bele jön az amerikai élet ritmusába. A helyzeten nagyot lendít egy szintén betelepült férfival való bimbózó kapcsolata és az ott élő pap barátsága. Hamarosan még egy esti iskolát is elkezd, minek köszönhetően élete egyre inkább felfele ível. Ekkor viszont váratlan események történnek és kénytelen lesz visszatérnie Írországba, ahol szörnyű dilemmával kell szembenéznie: a kötelesség és a nagy szerelem közti rettenetes választással.

,,Nem gondolt bele, milyen lesz majd hazatérnie, mert arra számított, hogy könnyű lesz. Olyannyira vágyott e szobák meghittségére, hogy feltételezte boldogan és megkönnyebülten lép majd be…”

Visszatértekor egy teljesen más életet tapasztal meg, munkát ajánlanak neki és a fiúk is felfigyelnek rá, így elgondolkozik milyen lenne, ha úgy döntene ott maradna, amiben édesanyja is reménykedik, ugyanis nem akarja, hogy visszatérjen Angliába, ha Írországban is szép élete lehetne. Ez ismét egy nehéz döntés, hiszen már két otthona van.

Tóibín tökéletesen írta meg a könyvet, egy közvetlen, könnyed időt álló olvasmányt hozott létre. Nem csoda, hogy megfilmesítették, amit a Twentieth Century Foxnak köszönhetünk és kivételes alkalmak egyike, mikor a film teljes mértékben és tökéletesen tükrözi a könyvet, ám Nick Hornby forgatókönyv írótól nem is várnánk mást, akit Oscar-díjra is jelöltek a könyv kapcsán.

Ti tudnátok dönteni család, szerelem és kötelesség között? 

Hozzászólások