Charlotte Link – Rossz döntés

Rajongsz a pörgős, izgalmas cselekményekért? Szívesen olvasnál egy jó thrillert, ami alatt kiráz a hideg? Akkor szerintem tetszeni fog neked a német írónő, Charlotte Link legújabb magyarul megjelenő regénye, a Rossz döntés.

A történet igen érdekes, középpontjában pedig az embercsempészet áll. Egy francia szervezet fiatal lányokat csábít el otthonról egy jobb élet reményében, mondván színésznőt, híres modellt faragnak belőlük. Azonban hamar kiderül, nem éppen ilyen munkát kínálnak nekik. Egyik közülük, Szelina, megszökik fogva tartóitól és magával visz egy laptopot tele adatokkal, amit el is kezdenek kutatni. A laptopért folytatott hajsza során azonban sok ártatlan ember az életét veszti.

A kötet során megismerhetjük a német származású Simont, az elvált férfit, akit az orránál fogva irányít volt felesége és édesapja, az anorexiás, alkoholista édesanyával megáldott Nathalie-t és annak barátját Jerome-ot, illetve egy szegénysorban tengődő bolgár házaspárt, akik elszántan keresik lányukat, aki Szelinához hasonlóan az emberkereskedők kezére került.

A regény végig pörgős és akcióval teli, sokszor csak kapkodtam a fejemet a cselekmények között, miközben próbáltam feldolgozni az olvasottakat. A koncentrációra pedig itt szükség volt, ugyanis a kötet folyamatosan ugrált a szereplők és szemszögek között, ezzel fokozva a feszültséget. Egyrészt ez előny volt, mert így sosem lehetett tudni, hogy ki lesz a következő szereplő – hiszen a fentebb említett pár ember csak a főbb résztvevők -, akinek a szálával pótoljuk a mozaikot, illetve így lehetőség nyílt minden karaktert egy kicsit megismerni, legyen az bármekkora jelentőségű. Másrészt viszont az első körülbelül száz oldalon pont emiatt lassabban lehet haladni, hogy teljesen képbe kerüljön az olvasó. Ettől függetlenül érdekes volt ez az ismerkedős szakasz, ugyanis nagyon kíváncsivá tett, mégis hogyan fut össze a francia, illetve a bolgár szál, mert mindkét országból olvashattunk jó pár fejezetet, előbbiből azért jóval többet.

Charlotte Link krimibe ültetett lélektani drámája kifejezetten lendületes, cselekménydús macska-egér játék. A történet gyönyörűen építkezik a szereplők egymásra pakolt fejezeteivel, amelyekben egyáltalán nem szerepelnek felesleges, lagymatag elemek, pörgős volt egész végig, rövid, ám annál jelentőségteljesebb fejezetekkel. Érdekesség egyébként, hogy bár több haláleset, menekülés és kihallgatás történik a kötet során, mégsem ezek viszik a hátán a regényt, hanem sokkal inkább a szereplők élete, azok nehézségei, családi problémái, társasági életük és igen, a rossz döntéseik is. Simon az egyik szereplő például úgy kerül bele ebbe a sakkjátszmába, hogy hazaviszi édesapja nyaralójába a bajba került éhező Nathalie-t, ezzel pedig ő is célkeresztbe kerül. Pedig ő csak segíteni szeretett volna.

Ez a feszültséggel teli háttér tehát többek között a kitaszítottság, anorexia, alkoholizmus, szegénység, kilátástalanság, szülői elnyomás és a szülői lét elhanyagolásának köszönhető. Ezek mind-mind megjelennek a Rossz döntésben valamiféleképpen, pont ezért hajlanak a lányok és sokszor bizony a szüleik is erre a csábító, jobb életre, amit ígérnek nekik. A megindító az egészben pedig az, hogy sok megjelenő probléma a mi életünkben is jelen lehet vagy elképzelhető, hogy előfordulhat velünk – persze a gyilkosságok nélkül.

Ha szívesen olvasnál egy olyan regényt, ami egy percre sem hagy nyugodni, felkeltette a kíváncsiságodat az izgalmas hangulatot teremtő bolgár-francia emberkereskedelem, itt egy remek példa rá. Nathalie, Simon és Szelina kalandja garantáltan ki fog kapcsolni, igaz, nekem kellett azaz ötven-száz oldal az elején, hogy ráhangolódjak. A siker után azonban teljesen magával ragadott ez az aprólékosan, minden részletre figyelő bűnügyi sztori. Izgalmas karakterek, jó kidolgozással, nagyszerű feszültségkeltő funkcióval.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Bella Ellis – Az ​eltűnt hitves (A Brontë nővérek nyomoznak 1.)

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?