Charles Casillo – Marilyn Monroe

Az Alexandra Kiadó jóvoltából nemrég jelent meg a Marilyn Monroe életéről szóló kötet. A több mint négyszáz oldalas műből kiderül, hogy milyen is volt valójában a sokak által bálványozott híresség. Engem már az első oldalak lesokkoltak, igaz, előtte nem ismertem annyira a művésznőt.

Charles Casillo több éven keresztül kutakodott Marilyn interjúiból és családjától. A hosszas munka eredményeként született meg az olvasmány, amelyben nagyon részletesen elmeséli a hölgy személyiségét, betegségét és halálának okait. Megismekedhetünk a díva gyerekkorával, a sikerért folytatott küzdelmével, a hírnév árnyoldalaival, amelyekkel szembe kellett néznie, illetve fény derül súlyos és egyben kezelhetetlen személyiségzavarára is. Az író külön kitért arra az időszakra, amikor Ms. Monroe a két Kennedy fiúval folytatott viszonyt. Megtudhattuk azt is, hogy Elizabeth Taylor nem ártani akart, hanem épp ellenkezőleg, segíteni próbált neki a legnehezebb időszakokban.

Az első részből kiderül, hogy már a szüleinek sem volt egyszerű gyermekkora. Édesanyja sosem ismerhette az apját, nagymamája pedig nem volt teljesen az eszénél. Szerette a csillogást és a fényt, de főleg a férfiakat. Emiatt alakult úgy, hogy Gladys-t 14 évesen hozzáadta a 26 éves Jasper-hez, aki szállodatulajdonosként elég tehetősnek számított az 1900-as évek elején. Gladys-nek alig 15 évesen gyermeke született, majd nem sokkal később érkezett a következő is. Innen viszont nem volt visszaút. Összeszűrte a levet a sógorával, majd eltűnt a színről, hátrahagyva az egész családot. Később próbálta visszaszerezni a kicsiket, de természetesen ezt a volt férje nem hagyta. Az első részben tehát a szülői háttérrel ismerkedhetünk meg, ahol megtudhatjuk, hogy milyen körülmények között született meg Marilyn.

“Marilyn számára rendkívüli nehézséget okozott, hogy senkiből egyik pillanatról a másikra kulturális ikonná változott. Neve a szépség és szexualitás szinonimája lett.”

A második részben a fiatal lány sztárrá válásáról tudhatunk meg többet, a kezdeti filmes sikerektől eljutunk egészen addig, amíg már nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy ki is az a Marilyn Monroe. Gladys 1926-ban ismét terhes lett, majd megszületett Norma Jeane Mortensen – azaz Marilyn Monroe –, akit később a nagymamája segítségével egy rendes családhoz akartak adni, hiszen Gladys nem volt olyan állapotban, hogy gondoskodjon róla. Sőt, egy alkalomal még meg is akarta ölni a kicsit. Ennek ellenére magával vitte Hollywoodba.

Marilyn már elég korán Hollywood lotyója lett, legalábbis ezt híresztelték róla. A Johnny Hyde-hoz fűződő viszonya miatt, illetve annak halálát követően ezt még kevésbé tudta magáról lemosni. Nem sokkal később hozzáment Artur Miller-hez, akivel a házasságot követően Angliába költöztek. Próbálta magához láncolni a férfit, de nem volt egyszerű a közös életük. A frigy több alkalommal került válságba, mint azt szerették volna. 31 éves korára már eljutott oda, hogy szeretne valamit hátrahagyni a múltnak. Teltek az évek és ilyen korban már senki sem lesz fittebb és szebb, amit ő is nagyon jól tudott. Félni kezdett, hogy mi lesz, ha már nem tud megélni a szépségéből. Több alkalommal esett teherbe, de sajnos el is vetélt, amelyet nagyon nehezen viselt. Nagyon szerette a gyerekeket, mert szót tudott velük érteni, így viszont eljutott oda, hogy kiábrándult a házasságából Miller-rel, de egy idő után már az élethez sem volt kedve.

Élete vége felé mint tudjuk, túlzottan beleavatkozott a politikába a Kennedy fiúkkal való viszonya miatt. Az utolsó fotózását megelőzően mániákusan népszerűsítette magát, nehogy megfeledkezzenek róla. Nem sokkal később, 1962. augusztus 5-én hajnalban holtan találták a brentwoodi házában. Marilyn magára zárta az ajtót, ahonnan fény szűrődött ki, ám a kopogásokra nem válaszolt. Halálát 3:50 perckor állapították meg. A vizsgálatok kimutatták, hogy Monroe valamikor este fél 9 és fél 11 között hallgatott bele túladagolásba.

A díva tehát a feminizmus hajnala és a polgárjogi mozgalmak kibontakozása előtt halt meg. Rengeteg fiatal bálványozta, amelyet ő sajnos labilis lelki állapota miatt nem bírt elviselni. Már a híressé válása előtt sem találta a helyét és ezen a pénz és a szerepek sem változtattak sokat. Nem tudta, hova szeretne eljutni, semmi sem éltette igazán.

“Új típusú nő volt, aki megelőzte a korát. S még csak nem is tudott róla.” – Ella Fitzgerald 

Casillo rengeteg információt elcsepegtet Hollywood aranykoráról, amikor még keveseknek adatott meg, hogy ilyen hírnévre tegyenek szert. Színvonalas életrajzot írt meg, amely sokszor sokkoló volt, tekintve, hogy milyen körülmények közé született a később tragikusan elhunyt szépség. Sajnos őt ez alapján ítélték meg, hiába tett le rengeteget az asztalra a rövid élete során. A szerző hű maradt az igazsághoz és próbált keveset politizálni, annak ellenére, hogy a művésznő igenis benne volt abban a körben Kennedy-ék idején. A folytonos bizonyítási vágy és megfelelési kényszer viszont eljuttatta őt oda, amikor már élni sem volt kedve. Azt sajnos sosem tudjuk meg, hogy valóban véget akart-e vetni az életének, vagy egyszerűen csak nem volt mellette senki, hogy segítsen. Annyi viszont biztos, hogy nem ilyen életet és halált érdemelt volna. Szép volt ez tény, de sokkal több rejtőzött benne, mint amennyit engedtek neki megmutatni.

A drámai kötet belopta magát a szívembe, már amennyire egy ilyen életrajz engedi azt. Sokszor le kellett tennem egy pillanatra, hogy elgondolkodjak az olvasottakon, hiszen rengeteg szörnyűségen kellett átmennie már nagyon fiatalon Marilyn-nek. Nem csodálom, hogy nehezen viselte ezt az életet. Manapság is láthatjuk, hogy mennyire nehéz a rivaldafényben élni, nem egy előadó és művész bicskája tört már bele, pedig akkor még nem volt közösségi média sem. Köszönöm a kiadónak ezt a remek olvasmányt és azt is, hogy közelebbről megismerkedhettem az ’50-es évek egyik legnagyobb sztárjával!

Hozzászólások